Wheel of Retail
voor Lingen's Blond
Meerderheidsbelang Heineken in
Slowaakse brouwerij
Kwaliteitssysteem opnieuw goedgekeurd
plltö
fclOND
e/
tie:
de Ruijter-
Stek-Sanders
57234/5456288
56751
Deterwoude
(voorzitter)
Iruijn
den
vey
nten:
(R'dam)
ran der Linden
bosch)
unnik)
(Rijssen)
an de gehele
jke inhoud van
chts toegestaai
toestemming
ienst In- en
ekkingen in
1)5456034.
igina:
onze
emaakt? Voor
op die vraag,
ngs bij een vai
ciers: Wavin
en 21.
pagina:
n van de
Duwerij was
ornaat' te
het personeel
i.
vermoedelijk
gemaakt.
Zoeterwoude Lingen's Blond
heeft een Wheel of Retail 1995
gekregen voor de beste intro
ductie in het afgelopen jaar.
Het gaat hier om een onder
scheiding van het vakblad Mis
sets Distrifood voor het thuis-
verbruikkanaal. Lingen's Blond
heeft de eerste plaats veroverd
in de categorie 'bieren, wijnen
en aperitieven'. "Een schitte
rende prestatie, die mede te
danken is aan alle inspanningen
die voor dit merk zijn verricht",
aldus Sasltia van Walsum
i hoofd Verkoop Thuisverbruik).
"We zijn dan ook erg blij met
de prijs."
Lingen's Blond werd in 1994 op
de markt gebracht als een mild
bier van de Heineken Brouwe
rijen. Het produkt bevat slechts
twee procent alcohol.
"De consument heeft duidelijk
behoefte aan verschillende soor
ten bier op verschillende mo
menten", verklaart Saskia van
Walsum de introductie van het
bier. "Lingen's Blond weet de
ontevreden alcoholvrij drinkers
naar zich toe te trekken. Ook
andere consumenten vinden de
weg naar Lingen's Blond. Het is
duidelijk een bier voor 'zelfbe
wuste genieters'", aldus Van
-f T
TWEE GLAZEN GRATIS THUIS BIJ AANKOOP VAN 4 FLESSEN
MILD BIER
Bisiummun un mtmim kwiwcsk, vmuatiK ortm
Walsum. "Met Lingen's Blond
verruimen we de markt en bie
den we de handel een produkt
met een goede marge en een
degelijke promotionele onder
steuning. Dat dit goed aanslaat,
blijkt wel uit de resultaten.
Binnen een half jaar, toen de
herhalingsaankopen begonnen,
was duidelijk dat Lingen's Blond
zijn plaats op de markt had ver
overd. En het produkt groeit nog
steeds."
Amsterdam Heineken heeft
een meerderheidsbelang ver
worven in de brouwerij en
mouterij Zlaty Bazant a.s. in
Hurbanovo, Slowakije.
Dit werd 12 oktober bekend
gemaakt. Zlaty Bazant is de
rootste Slowaakse brouwerij
met Zlaty Bazant (Gouden
Fazant) als belangrijkse merk.
Heineken heeft in totaal 66
rocent van de aandelen Zlaty
azant verworven. Van het
Fund of National property of
the Slovak Republic is 17%
overgenomen. Voorts heeft
Heineken 100% van een aan
delenemissie door Zlaty Bazant
a.s. opgenomen.
Zlaty Bazant, gevestigd op 130
kilometer ten zuidoosten van
Bratislava, heeft ongeveer zes
honderd werknemers in dienst.
De omzet van Zlaty Bazant
bedroeg in 1994 33 miljoen gul
den. De overname van deze
brouwerij (en mouterij) past in
de strategie van Heineken om de
activiteiten in Centraal Europa
verder uit te breiden. In 1991
nam Heineken al een brouwe
rij in het Hongaarse Komarom
over. Daarnaast heeft Heineken
een belang in de Poolse brouwe
rij Zywiec en in de brouwerij
Zagorka in Bulgarije.
Heineken zal zich in Slowakije
in eerste instantie richten op de
verdere versterking van het Zlaty
Bazant merk en de voltooiing
van een al in gang gezette uit
breiding van de capaciteit van
de brouwerij tot 1 miljoen hec-
to-liter (in 1994 670.000) en van
de mouterij tot 60.000 ton (in
1994 27.000) mout per jaar. De
omvang van de Slowaakse bier
markt bedraagt 5 miljoen hec-
to-liter. Slowakije telt ongeveer
15 brouwerijen, waarvan Zlaty
Bazant, Topvar, Saris en Mar
tin de grootste vier zijn.
Het kwaliteitssysteem van Hei
neken Nederland, dat afgelopen
maart met de ISO-certificering
werd bekroond, is opnieuw goed
beoordeeld. Elk half jaar bekijkt
het externe bedrijf Lloyds of de
afgesproken verbeteringen aan
het systeem bij Heineken goed
werken.
Eind september bracht Lloyds
drie dagen lang bezoeken aan
de brouwerijen in Zoeterwoude
en Den Bosch. Er werd gekeken
of de eerder aangemerkte ver-
beterpunten op de werkplek
daadwerkelijk zijn aangebracht.
De conclusie is dat inderdaad
de verbeteringen in de praktijk
zijn aangebracht. Ook de ver-
beterpunten die onze eigen
beoordelers (de zogenoemde
"auditors") constateren, worden
goed opgevolgd. Het constant
verbeteren door middel van het
kwaliteitssysteem leeft dus bij
de diverse afdelingen. Het helpt
om doelstellingen meetbaar
te maken, de voortgang te be
waren en bij te sturen als dat
nodig is.
Uitbreiding
Aan het kwaliteitssysteem
wordt voor de komende perio
de het wettelijk verplichte
Hazard Analysis Critical Con
trol Points (HACCP) toege
voegd. De werkwijze HACCP
gaat nogmaals na of er ergens
in het produktieproces een risi
co voor de gezondheid of vei
ligheid van de consument zou
kunnen bestaan.