Sneller ombouwen door SMED Niet alle flesjes waarin wij bier voor de export afvullen zijn even lang, bol of dik. Daarom komt het bij Verpakken op een aantal colonnes voor, dat delen van de produktielijnen moeten worden versteld. Pas dan kan de volgende (export-)order ge draaid worden. Om dit ombou wen sneller te laten verlopen, zijn Ruud Thonhauser (voor Z'Wou) en Ben Bakker (voor H'Bosch) al enige tijd bezig met een zogenoemd SMED-project. SMED staat voor 'Single Minute Exchange of Dies' oftewel 'Het in een enkele minuut wisselen van een mal'. Bij een grote ombouw moeten de instellin gen van alle machines in een colonne aangepast worden. In het geval van een kleine om bouw, veranderen alleen de instellingen van de etiketteer machine. Tot voor kort werd niet volgens een systeem omge bouwd. Ruud Thonhauser: "Er werd net zo lang gepast en ge meten met een proefflesje totdat het alle gedeelten van de afvullijn goed doorliep. Dat kostte tijd. Met het SMED-systeem kan nauwkeurig worden afgesteld en bespaar je op de testtijd." Den Bosch In het voorjaar van 1994 begon Den Bosch met het huidige SMED-project. Ben Bakker, wachtchef Technische Zaken, vertelt: "Wij bouwen dagelijks om, soms zelfs twee keer op een dag, dus we zijn het wel gewend. Maar het nastellen duurde te lang. Daarom zijn we met het SMED-project begonnen, aller eerst op Colonne 8. Binnen de projectgroep coördineer ik de werkzaamheden aan de lijn. Wij vinden het belangrijk dat de ver andering vanuit de mensen komt en hebben daarom werk groepen gevormd die elk voor het ombouwen van een aantal machines verantwoordelijk zijn. Elke werkgroep bestaat uit drie bedieningsmensen, één uit elke ploeg, een verpakkings specialist en een monteur. Zij hebben van het ombouwen van de machines video-opnames gemaakt. Deze opnames zijn geanalyseerd en de werkgroep heeft de beste ombouwvolgor- de bepaald. Op basis hiervan zijn ombouwlijsten gemaakt." Ben Bakker vervolgt: "Met deze lijsten hebben we een aantal test-ombouwen gedaan. Tege lijkertijd hebben we de machi ne-onderdelen die een nieuwe instelling krijgen, genummerd. Tenslotte hebben monteurs van de Technische Dienst, op basis van voorstellen van de werk groepen diverse veranderingen aangebracht, zodat we de instel ling preciezer kunnen aflezen. Met SMED willen wij bereiken dat iedere willekeurige persoon een machine kan ombouwen, simpelweg door de checklijsten te gebruiken. De mensen aan de lijn bepalen wat er gebeurt. SMED ontstaat uit hun gedach- tenwereld en is daardoor iets waar ze 'u' tegen zeggen. Het enthousiasme voor SMED is dan ook groot." Zoeterwoude Aangespoord door de goede ervaringen met SMED bij Ver pakken Den Bosch, begon Zoe terwoude in januari 1995 ook met een SMED-project. Ruud Thonhauser, opleidingsfunctio naris Werktuigbouw, werkte voorheen bij Bols Benelux in Nieuw-Vennep aan een SMED- project. In die tijd had hij al con tact met Heineken Den Bosch. Vanwege zijn brede ervaring met dit ombouwprincipe werd Ruud Thonhauser gevraagd om een SMED-project voor Zoeter woude te starten. "Het verschil met Den Bosch zit hem in het feit, dat zij over het algemeen kleinere orders afvullen. In Zoe terwoude draaien we met name de grote runs, waardoor wij maar vier a vijf keer per week moeten ombouwen. Toen vorig jaar december twee flestypes aan Colonne 3 zijn toegevoegd, is mij gevraagd om het SMED- project op te zetten. In januari zijn we direct gestart met de inventarisatie van alle onderde len die tijdens een ombouw gewisseld worden. Daarna heb ben we de instellingshandelin gen van de bedieningsmensen per machine in kaart gebracht om daarmee ombouwchecklijs- ten te maken. Vervolgens heb ben we de machine-onderdelen genummerd en zijn meetin strumenten op de machines gebouwd. "Als er een ombouw aankomt, beginnen collega's Leen van der Plas en Piet van Oort met de Ruud Thonhauser (Z'Wou) Verpakkingsspecialist A. Ed van den Thillaart (H'Bosch) voorbereidingen: ze draaien de checklijsten uit en leggen alle wisselonderdelen per machine in ombouwvolgorde op de daar voor bestemde kar. Twee uur vóór de ombouw worden de kar ren met de checklijsten opge haald door Produktie. Zij zorgen ervoor dat alles over de machi nes verdeeld is als de ombouw start. Tijdens het ombouwen vinkt elke bedieningsman op zijn lijst per machine af wat hij heeft gedaan zodat wanneer nodig zijn collega uit de vol gende ploeg weet waar hij kan verdergaan. Per ombouw meten de groepsleiders de tijd. Daarvan wordt een overzicht gemaakt, dat de groepsleiders in het werk overleg met de mensen kunnen bepreken. Ruud Thonhauser: "Uiteinde lijk willen wij de ombouwtijd aanzienlijk verkorten. Voor de komende periode is de organi satie van de ombouw zeer belangrijk. Niet alleen de taak verdeling maar vooral de samenwerking binnen de teams zal veel aandacht krijgen. SMED moet bij alle betrokke nen leven en door iedereen gedragen worden, anders werkt het niet. Het is een totaal ande re manier van werken, dus is het logisch dat het even duurt voor dat alle medewerkers eraan gewend zijn. Er zijn gelukkig al veel enthousiaste mensen en dat motiveert."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1995 | | pagina 27