Het Amstel-gevoel In een aantal afleveringen beschrijven (oud)- medewerkers in het kader van 125 jaar Amstel hun 'Amstel-gevoel'. Dit keer is dat oud-collega Ton Verdonk uit Middelburg. "Amstel is er bij mij ingebak ken", omschrijft Ton Verdonk zijn grote betrokkenheid met het bier. Voor de verklaring van het woord 'ingebakken' moeten we twee generaties terug in de tijd. "Mijn groot vader, A.M. Verdonk, was bakker in Goes", vertelt Ton Verdonk. "Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging het brood op de bon. In de dorpen van Zuid- Beveland waren de gezinnen in die tijd erg kinderrijk en mijn opa, die met zijn broodkar nog langs de deuren ging, werd regel matig geconfronteerd met het karige rantsoen van deze gezin nen. Hij vulde dat tekort aan zonder broodbon. Het gevolg was echter dat hij steeds minder meel kreeg om brood te bakken. Om zijn zaak toch nog draaien de te houden, ging hij in vee koeken en limonade handelen." ceerd bessensap spontaan was gaan gisten. Na de Tweede Wereldoorlog ging de zaak over van vader op zoon (de laatste was de vader van Ton Verdonk) Een kleine vijfentwintig jaar later gaf deze het heft uit han den aan de derde generatie, Ton Verdonk. "Ik zette het agent schap voort. In die periode werd flessenbier populair. Dat bot telden we nog zelf. Na de fusie met Heineken in 1969 bracht de brouwerij drankenhandel Cyvat Zn. te Vlissingen bij ons in. Korte tijd daarna gingen we samen met Heineken-agent De Vlieger. Enkele jaren later verkocht De Vlieger zijn aan delen aan Heineken en ander half jaar later heb ik dit voorbeeld gevolgd." Trots Na de verkoop van zijn aande len is Ton Verdonk nog 23 jaar bij Heineken in dienst geweest. Zijn laatste functie was die van horecavertegenwoordiger. Tus sen het vrije leven van de onder nemer en dat van een werkne mer zit een groot verschil. "In het begin moest ik wel wen nen aan het functioneren onder een baas, maar het werk heb ik altijd met veel plezier gedaan. Ik kende de plaatselijke horeca als mijn broekzak en inhoude lijk veranderde het werk niet zo veel." Ingebakken Inmiddels geniet Ton Verdonk al acht jaar van zijn pensioen. Amstel is hij zijn hele leven trouw gebleven. Met veel smaak drinkt hij Amstel 1870. Het Amstel-gevoel is iets wat hij niet onder woorden kan brengen, maar het heeft waar schijnlijk te maken met zijn trots. "Als ik hier in Middelburg de auto's van drankenhandel De Vlieger-Verdonk zie rijden, geeft mij dat een bijzonder gevoel", alsdus de nuchtere Zeeuw. "Misschien is dat wel het 'ingebakken' Amstel-gevoel." Ton Verdonk Hij vervolgt: "Na de oorlog, rond 1916, werd mijn opa benaderd door de Amstel Brouwerij om bier te verkopen. Dat bleek een schot in de roos. De plaatse lijke bierbottelaars hadden in vier jaar tijd de prijs met vijf cent per liter opgetrokken. Mijn opa verkocht Amstel Fust tegen de normale prijs, die vijf cent per liter goedkoper was. Binnen enkele weken had deze voor malige bakker zes cafés als afnemers en dat werden er spoedig meer." Derde generatie "In 1934 nam A.M. Verdorde een agentschap in Middelburg over. Deze zaak was failliet gegaan omdat een grote partij gefabri-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1995 | | pagina 26