In de 'trimmer' wordt vervol gens de bovenzijde afgesneden. Nadat het blikje in een wasma chine grondig is gewassen en vervolgens is gedroogd, vindt de volgende belangrijke stap in het produktieproces plaats. (lees verdei op pagina 22) Van ijzererts... Hoe worden die stalen blikjes eigenlijk gemaakt? Staal wordt gefabriceerd door in een hoog oven ijzererts te smelten. In ons land gebeurt dat bij de Hoog ovens in IJmuiden, een van de belangrijkste leveranciers in Europa van verpakkingsstaal. Er ontstaat vloeibaar ijzer. Dit gaat naar de staalfabriek. Daar wordt er zuiver ruw staal van gemaakt. Met een gietmachine worden er vervolgens plakken, platen of blokken vervaardigd. Deze worden gewalst. Hoe vaker gewalst, hoe dunner het staal. Staal dat voor de verpak kingsindustrie geschikt moet zijn, moest dus vele malen wor den gewalst. Het plaatstaal wordt vervolgens vertind. Dat is nodig om te voorkomen dat de inhoud van de blikjes later in contact komt met het staal zelf. De blikfabrikant krijgt het vertinde plaatstaal, ook wel blik genoemd, op enorme rollen aangeleverd. tot drankenblikje Bij de blikfabrikant stanst een machine ronde plaatjes uit de grote rol blik. Deze rondjes worden in dezelfde machine gevormd tot een cupje: een bodem met opstaande kanten. In een andere machine worden de cups door de bodymaker tot de gewenste lengte uitgerekt. 'Dungetrokken', zoals dat in vaktermen heet. De bodem blijft tijdens dit proces dezelfde dikte houden. Alleen de zij wanden van de romp worden dungetrokken. jaren zestig vond een Ameri kaan het treklipje uit. Om streeks 1965 waren er al zo'n veertig biermerken verpakt in blikjes met een treklipje. Ook Heineken volgde die ontwik keling. Na succesvolle acties bij de T.T. in Assen in 1963 en bij de introductie van nieuwe haring in 1964, ging de brou werij er in april 1965 toe over bier in blik landelijk op de markt te brengen onder de naam 'Heineken rondjes'.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1995 | | pagina 21