'12 ambachten, 13 tips' van Amstel Gold oeterwoude Wist u dat een ietdekker-in-opleiding vier a 'ijf jaar nodig heeft om het vak oed te leren? En dat een goede aling geen dikke kop mag heb- en, maar strak gestroomlijnd noet zijn met een rimpelig vel? n wist u dat een splinter emakkelijker te verwijderen als u eerst wat mosterd op et plekje smeert? Oeze tips, en nog veel meer ips, staan in het boekje '12 mbachten, 13 tips'dat Amstel '.old heeft samengesteld in het ader van de nationale Amstel lold consumentenpromotie. Bij aankoop van een sixpack Amstel Gold krijgt de consu- nent dit boekje vol wetens- .vaardigheden gratis. 'Ambach- elijkheid' is het sleutelwoord. In het boekje worden namelijk waalf typisch Nederlandse mbachten beschreven. Com- leet met de onthulling van nkele 'geheimen van de smid' ij ieder ambacht. Gouden tips Het boekje '12 ambachten, 13 ips' past in de Amstel Gold- ampagne 'Hollands Goud', die februari van start ging. In leze campagne worden tradi- onele Nederlandse ambachten licht. De eerste in de serie was palingroker. Deze poster is rspreid onder alle mede- 'erkers en de detailhandel, middels is de volgende uiting orschenen: de kaasmaker, oor het najaar staan de boten- ouwer en de rietdekker op et programma. De link met mstel Gold is vanzelfsprekend ambachtelijkheid waarmee t speciaalbier al jarenlang vol- ns traditie wordt gebrouwen, amen met een aparte melange an gerstemout levert dit een ibuust bier op met een volle, j ke smaalt en een uitgesproken jppig karakter. Met een alco- lpercentage van 7 is Amstel lold een speciaalbier. Het be- oort tot de top tien van de leest verkochte speciaalbieren. Het spreekt bijna voor zich dat ok de meesterbrouwer van inds de ontdekking van de mosterd, zijn de Brassica Nigra en de mosterdmaker onaf scheidelijk. Want dankzij deze mosterdplant en haar ambachtelijk bereider heeft smaak extra dimensies gekregen. De kleine ronde zaadjes van de Brassica Nigra worden eerst een aantal dagen gedroogd en vervolgens geplet. Daarvan wordt een beslag gemaakt door er water, azijn, zout en mos- terdmeel (mosterdzaad waaraan alle olie onttrok ken is) aan toe te voegen. Vervolgens worden enkele onbekende kruiden toegevoegd die ook onbekend blijven omdat elke mosterdmaker deze zorgvuldig geheim houdt. Want die kruiden bepa len nu net de typische karakteristieke smaak van zijn mosterd. De mosterdmaker experimenteert veel voordat zijn mosterd precies die smaak heeft, die hem voor ogen stond. Het beslag blijft (onder af en toe roeren) 24 uur staan, zodat het mosterd zaad goed weekt en de ingrediënten aan elkaar 'wennen'. Dan gaat het op de maalstoel (twee stenen van hel keiharde blauwsteen) waartussen het beslag verder wordt geplet. Gewone molenstenen verpulveren te snel doordat aan het beslag azijn is toegevoegd. Als de mosterdmaker in dit stadium zijn zorgvuldig bereide produkt goedkeurt, is de mosterd klaar om tal van gerechten smakelijk te verrijken. WANNEER U MOSTERD koel en donker bewaartis het vrijwel onbeperkt houd baar (aangebroken 1 tot 1,5 jaar). Is de mosterd wat hard geworden, dan kunt u het weer zacht krijgen door er wat azijn door te roeren. Daarbij wordt wel de smaak iets flauwer. EEN SPLINTER KRIJGT u sneller uit uw vinger wanneer u wat mosterd op het plekje legt. Amstel Gold in dit boekje van zich laat spreken. Hij geeft de consument een 'gouden' tip om de smaak van het bier het best tot zijn recht te laten komen. Ook in PUM Omstreeks het verschijnen van dit nummer van Vers van 't Vat worden alle Amstel Gold six- packs in de produktie voorzien van het gratis boekje. Dit wordt met het sixpack meegesealed. Vanaf 1 augustus worden de sixpacks uitgeleverd aan zowel supermarkten, slijterijen als de horeca. De actie loopt naar ver wachting twee a drie weken. In ieder geval zolang de voorraad strekt. Het boekje zal na 1 augustus ook in de personeelsuitgiftema- gazijnen te verkrijgen zijn bij aankoop van een krat Amstel Gold. U krijgt dan zelfs vier boekjes. Leuk om weg te geven aan vrienden of bekenden! Overigens nog een laatste tip van ons: de speciale Amstel Gold-glazen, de zogenoemde Bolletjes, zijn ook in het PUM te koop op vertoon van uw afnamekaart en personeelspas.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1995 | | pagina 11