'12 ambachten,
13 tips' van
Amstel Gold
oeterwoude Wist u dat een
ietdekker-in-opleiding vier a
'ijf jaar nodig heeft om het vak
oed te leren? En dat een goede
aling geen dikke kop mag heb-
en, maar strak gestroomlijnd
noet zijn met een rimpelig vel?
n wist u dat een splinter
emakkelijker te verwijderen
als u eerst wat mosterd op
et plekje smeert?
Oeze tips, en nog veel meer
ips, staan in het boekje '12
mbachten, 13 tips'dat Amstel
'.old heeft samengesteld in het
ader van de nationale Amstel
lold consumentenpromotie.
Bij aankoop van een sixpack
Amstel Gold krijgt de consu-
nent dit boekje vol wetens-
.vaardigheden gratis. 'Ambach-
elijkheid' is het sleutelwoord.
In het boekje worden namelijk
waalf typisch Nederlandse
mbachten beschreven. Com-
leet met de onthulling van
nkele 'geheimen van de smid'
ij ieder ambacht.
Gouden tips
Het boekje '12 ambachten, 13
ips' past in de Amstel Gold-
ampagne 'Hollands Goud', die
februari van start ging. In
leze campagne worden tradi-
onele Nederlandse ambachten
licht. De eerste in de serie was
palingroker. Deze poster is
rspreid onder alle mede-
'erkers en de detailhandel,
middels is de volgende uiting
orschenen: de kaasmaker,
oor het najaar staan de boten-
ouwer en de rietdekker op
et programma. De link met
mstel Gold is vanzelfsprekend
ambachtelijkheid waarmee
t speciaalbier al jarenlang vol-
ns traditie wordt gebrouwen,
amen met een aparte melange
an gerstemout levert dit een
ibuust bier op met een volle,
j ke smaalt en een uitgesproken
jppig karakter. Met een alco-
lpercentage van 7 is Amstel
lold een speciaalbier. Het be-
oort tot de top tien van de
leest verkochte speciaalbieren.
Het spreekt bijna voor zich dat
ok de meesterbrouwer van
inds de ontdekking van de mosterd, zijn de
Brassica Nigra en de mosterdmaker onaf
scheidelijk. Want dankzij deze mosterdplant en
haar ambachtelijk bereider heeft smaak extra
dimensies gekregen. De kleine ronde zaadjes van
de Brassica Nigra worden eerst een aantal dagen
gedroogd en vervolgens geplet. Daarvan wordt een
beslag gemaakt door er water, azijn, zout en mos-
terdmeel (mosterdzaad waaraan alle olie onttrok
ken is) aan toe te voegen. Vervolgens worden
enkele onbekende kruiden toegevoegd die ook
onbekend blijven omdat elke mosterdmaker deze
zorgvuldig geheim houdt. Want die kruiden bepa
len nu net de typische karakteristieke smaak van
zijn mosterd. De mosterdmaker experimenteert
veel voordat zijn mosterd precies die smaak heeft,
die hem voor ogen stond. Het beslag blijft (onder
af en toe roeren) 24 uur
staan, zodat het mosterd
zaad goed weekt en de
ingrediënten aan elkaar
'wennen'. Dan gaat het
op de maalstoel (twee
stenen van hel keiharde
blauwsteen) waartussen
het beslag verder wordt
geplet. Gewone molenstenen verpulveren te snel
doordat aan het beslag azijn is toegevoegd. Als de
mosterdmaker in dit stadium zijn zorgvuldig
bereide produkt goedkeurt, is de mosterd klaar om
tal van gerechten smakelijk te verrijken.
WANNEER U MOSTERD koel en donker
bewaartis het vrijwel onbeperkt houd
baar (aangebroken 1 tot 1,5
jaar). Is de mosterd wat hard
geworden, dan kunt u het weer
zacht krijgen door er wat azijn
door te roeren. Daarbij wordt
wel de smaak iets flauwer.
EEN SPLINTER KRIJGT u sneller
uit uw vinger wanneer u wat
mosterd op het plekje legt.
Amstel Gold in dit boekje van
zich laat spreken. Hij geeft de
consument een 'gouden' tip om
de smaak van het bier het best
tot zijn recht te laten komen.
Ook in PUM
Omstreeks het verschijnen van
dit nummer van Vers van 't Vat
worden alle Amstel Gold six-
packs in de produktie voorzien
van het gratis boekje. Dit wordt
met het sixpack meegesealed.
Vanaf 1 augustus worden de
sixpacks uitgeleverd aan zowel
supermarkten, slijterijen als de
horeca. De actie loopt naar ver
wachting twee a drie weken.
In ieder geval zolang de voorraad
strekt.
Het boekje zal na 1 augustus
ook in de personeelsuitgiftema-
gazijnen te verkrijgen zijn bij
aankoop van een krat Amstel
Gold. U krijgt dan zelfs vier
boekjes. Leuk om weg te geven
aan vrienden of bekenden!
Overigens nog een laatste tip
van ons: de speciale Amstel
Gold-glazen, de zogenoemde
Bolletjes, zijn ook in het PUM
te koop op vertoon van uw
afnamekaart en personeelspas.