Drie hoge beloningen bij Vrumona Beloning Aanmoediging Zoeterwoude J.G.H. Willard (Verpakken) 200,00 J. v.d. Kraan (Verpakken) 400,00 R. Turk (Verpakken) 400,00 M.J.D. v.d. Linden (Verpakken) 400,00 E. de Haas (Verpakken) 675,00 G.J. v.d. Flier (Brouwen) 250,00 Den Bosch J.B. Damen (Bedrijfscontrole) 250,00 Bunnik Bij Vrumona hebben onlangs drie medewerkers van de Bottelarij hoge beloningen ontvangen voor hun idee. De gelukkigen, Joop Kerkhof, John Koosman en Rob de Bruin, kregen op donderdag 13 april de cheques overhandigd door de heer Overgaauw. Joop Kerkhof, groepsleider, kreeg 1250 gulden. Joop had bedacht dat de siroop in defecte postmix-zakken nog prima was te gebruiken. De siroop werd altijd direct afge voerd voor het varkensvoerpro- ject. "Dat er iets met de zakken mis is, betekent nog niet dat de post-mix zelf niet in orde is", dacht Joop. Op eenvoudige wijze kan de siroop alsnog in bidons, een soort jerrycans, worden gedaan. De vloeistof gaat dan niet ver loren. Dit levert een besparing op van ongeveer vijftigduizend gulden per jaar. Joop Kerkhof Rob de Bmin kreeg een beloning van 13.300 gulden. In de dop- pengoot, daar waar de doppen worden getransporteerd naar de flessen, trad regelmatig storing op. "Eigenlijk was de doppen- goot te smal", vond Rob. De dop pen bleven hierdoor vastzitten. Het idee was snel ontstaan; door de goot te verbreden zou er minder storing zijn. Het idee levert een besparing op van 150.000 gulden per jaar aan draai-uren. Rob de Bruin was zelf verbaasd over de omvang van de besparing: "Ik wist wel dat ik vaak de storing moest ver helpen maar dat het zoveel tijd kostte..." Dankzij de beloning kon De Bruin een duurdere, nieuwe auto kopen. Op het voertuig staat in plakletters te lezen: 'Het Dopje'. Rob en Jolanda de Bruin Het idee van John Koosman levert twee vormen van bespa ring op: Een grondstof- en een tijdbesparing. Als er sappen worden afgevuld, moet eerst de toevoerleiding worden leegge maakt. In de leiding zit name lijk water en dat mengt met het sap. Om dit mengsel kwijt te raken, laten de medewerkers van de Bottelarij de leidingen even doorlopen. Op de vloer wordt dit ook wel 'drainen' genoemd. Daarbij ging nogal Boekinie en John Koosman wat vruchtesap verloren. Per soort sap gebeurde dit drainen op twee plaatsen,- Bij de ont- luchtingsmachine en vlak voor het afvullen. John bedacht een manier waarbij er maar één keer gedrained moet worden. Het computersysteem en de leidin gen werden daarvoor aangepast. Dit idee bespaart honderdduizend gulden aan vruchtesap per jaar. Bovendien is bij het afvullen nu gemiddeld een kwartier minder opstarttijd nodig. Voor zijn idee kreeg John Koosman een che que van tienduizend gulden.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1995 | | pagina 30