Tips voor
ondernemers in
Promotieboek
Zij hopen dat vele ondernemers
zich door de originele tips in
het boek aangesproken voelen.
Nico Vervelde: "Niet iedereen
onderkent het belang van een
goed georgansieerde promotio
nele activiteit. We willen niet
zeggen dat een ondernemer
moet stoppen met de bitterbal
len of het rondje van de zaak.
Maar hij moet zich wel afvra
gen of hij daarmee ook nieuwe
klanten trekt. En of hij er vol
doende goodwill mee kweekt bij
zijn bestaande klanten. En het
belangrijksteof ze bijdragen aan
zijn jaaromzet. Uit het onder
zoek blijkt duidelijk dat het
organiseren van vijf of meer pro
motionele activiteiten van groot
belang is voor je financiële resul
taat. Naarmate een ondernemer
méér organiseert, is het succes
groter. Mits hij zijn klanten niet
overvoert natuurlijk. Door deze
boeken uit te geven, willen wij
laten merken dat service-verle
ning en klantgerichtheid naar
onze afnemers toe hoog in ons
vaandel staan."
Begin mei werden de eerste
exemplaren van 'het Promotie-
boek' door commercieel direc
teur Boudewijn van Rompu
overhandigd aan circa dertig
horeca-ondernemers. Van elk
van hen was in 'het Promotie-
boek' een tip beschreven voor
een promotionele activiteit.
Compleet met een omschrij
ving, opgave van de benodigd
heden, een idee van wat de
activiteit zal opleveren, tips
om de activiteit zo goed moge
lijk te laten slagen èn eventuele
valkuilen die men moet ver
mijden. De andere boeken wor
den door de horecavertegen-
woordigers persoonlijk aan
de ondernemers in hun rayon
overhandigd.
Inspiratie
Het boek geeft voorbeelden van
zeer uiteenlopende activiteiten.
Zoals fototentoonstellingen en
kunstexposities, een moppen-
festival, blaasvoetbalcompeti-
tie, Nederlands kampioenschap
Mexicaantje gooien, eiertikken
en spijkerslaan. Maar of het
nu gaat om een literaire salon
of een wedstrijd wie goed
voorspelt in welk vale van het
voetbalveld de koeievla terecht
zal komen, het resultaat is het
zelfde. Vervelde: "De onder
nemers kunnen het boek
gebruiken als inspiratiebron. Ze
kunnen er tips in vinden voor
de vaste slappe dagen in de week
of voor periodes, waarin grote
evenementen als het WK voet
bal plaatsvinden. Door dit boek
worden ze op ideeën gebracht."
Boudewijn van Rompu A.
(midden) met Nico Vervelde
(links) en Henk Eising
Ook belangstelling?
Misschien zijn er medewerkers
die ook belangstelling hebben
voor dit boek. Indien er vol
doende belangstelling is, zal
het boek ook te bestellen zijn
door medewerkers. De prijs
bedraagt zeven gulden vijftig. U
kunt uw belangstelling door
middel van een (brief)kaart
bekendmaken aan de Redactie
van Vers van 't Vat. Zie pagina
2 voor het adres. Uw kaart moet
uiterlijk 16 juni bij de redactie
binnen zijn.
Ongeveer tachtig procent van
de Nederlandse Amstel- en Hei-
neken-ondernemers organiseert
wel eens een promotionele actie
in zijn zaak. Dat blijkt uit een
onderzoek dat is gehouden door
de afdeling Marketing Onder
zoek. Resultaten van dit onder
zoek zijn, met ervaringen en
tips, opgenomen in het onlangs
verschenen 'Promotieboek'.
Het Promotieboek is geschreven
naar aanleiding van een onder
zoek, dat de afdeling Marketing
Onderzoek van HeinekenNe-
derland BV. speciaal voor dit
doel heeft laten opzetten. Het
onderzoek vond plaats door mid
del van een telefonische enquê
te. Ruim vierhonderd horeca
ondernemers namen hieraan
deel. Zij zijn eigenaar van uit
eenlopende gelegenheden, van
buurtcafé en grand café tot her
berg en restaurant. Daarmee is
de ondervraagde groep repre
sentatief voor de Nederlandse
markt. Bovendien hebben de
vertegenwoordigers van Heine-
ken Nederland B.V. informatie
verzameld over promotionele
activiteiten in hun rayon. Zo
ontstond een goed inzicht in het
toepassen van promotionele ac
tiviteiten. En vooral ook in het
nut ervan. De subtitel van het
boek luidt dan ook: "De erva
ringen van de ondernemer en
een selectie van waardevolle
ideeën".
Het Promotieboek is het twee
de boek in een serie, die door
Heineken Nederland voor haar
ondernemers wordt uitgegeven.
Een deel van de oplage is be
drukt met het Heineken-logo,
het andere deel met het logo van
Amstel. Vorig jaar verscheen
het Terrasboek. Daarin werd de
informatie over het belang van
terrassen duidelijk op een rij
gezet. Over dit boek zijn veel
enthousiaste reacties ontvan
gen vanuit de markt. Vandaar
dat Senior Marktonderzoeker
Henk Eising (de samensteller
van het boek) met mede-eind
redacteur Nico Vervelde (Hoofd
Horeca Services) op dezelfde lijn
is verdergegaan.