Accountantsbul
voor 68-jarige
Milieumaand Den Bosch
Groningen Het zal je maar
gebeuren: op je 68ste afstuderen
in de studierichting Accoun
tancy. Het overkwam oud-Hei-
neken collega Arie Schmidt uit
De Wijk. En daarmee is hij
hoogstwaarschijnlijk de oudste,
in het register bijgeschreven,
afgestudeerde accountant van
Nederland!
Arie Schmidt nam 27 januari in
Groningen zijn Accountantsbul
in ontvangst. Te midden van
zijn voornamelijk 28-jarige
wilde met name voor mijn
medestudenten natuurlijk niet
afgaan! Bovendien miste ik in
tegenstelling tot hen praktijk
ervaring. Accountantstudenten
combineren hun werk met hun
studie."
Daarvoor heeft Arie vier jaar
Economie gestudeerd. Een stu
die die hij met goede cijfers
heeft afgerond. Het is dan ook
geen wonder dat zijn afstuderen
belangstelling kreeg van de Uni-
e slaagde medestudenten. Met
ren heeft hij de afgelopen vier
laar geblokt op vakken als
Administratieve Organisatie,
Externe Verslaggeving, Verslag-
gevingsrecht, Levensverzeke-
ringswiskunde en Controleleer.
"En met grote ijver. Want ik
versiteitskrant. Want wie gaat
er op zijn zestigste nog aan zo'n
zware studie beginnen?
Interesse in cijfers
"Ik heb altijd al interesse gehad
voor cijfers en analytisch den
ken", verklaart Arie Schmidt
zijn wat late studiekeuze. "Dat
zijn ook de ingrediënten van een
studie Economie en Accoun
tancy. Bij Heineken werkte ik
ondermeer als gewestelijk ma
nager Drankenhandels. In die
functie had ik goede manage
mentinformatie nodig voor het
physieke distributie-gebeuren.
Daar lag ook mijn interesse. Ik
vond het noodzakelijk en inte
ressant om te weten hoe je aan
doeltreffende managementin
formatie komt. Ook in mijn
laatste functie, waarbij ik het
informatiesysteem ODIS moest
doorlichten, had ik met gerich
te cijfermatige informatie te
maken. Uit die interesse ben ik
uiteindelijk na mijn vervroegde
uittreding in 1984 opnieuw
gaan studeren. Eerst vier jaar
doctoraal Economie en daarna
bijvakken op het gebied van
Oost-Europa, ontwikkelings
landen en ethiek. En omdat ik
voor de opleiding Economie
hoge cijfers had voor ondermeer
het vak Organisatie van de Infor
matievoorziening, besloot ik
ook nog vier jaar Accountancy
te studeren. Dat ging eigenlijk
allemaal sneller dan ik had
Oud-collega Arie Schmidt A
bij de uitreiking van de bul
in Groningen
gedacht. Ik heb de belangrijke
controlevakken in één keer
gehaald."
Arie Schmidt heeft zich kort
na zijn slagen bij laten schrijven
in het Register en kan zich nu
officieel Register Accountant
noemen. Wat gaat hij, nu hij
RA is, eigenlijk doen? "Uiter
aard ga ik niet meer voor een
accountantskantoorwerken. Ik
ben tenslotte gepensioneerd.
Wel heb ik al eens het verzoek
gekregen om aan de HEAO les
te geven in het voor de studen
ten nogal moeilijke vak admi
nistratieve organisatie. Verder
heeft de universiteit mij ge
vraagd om examenopgaven van
studenten na te kijken. Maar ik
zou het ook leuk vinden om bij
voorbeeld voor speciale projec
ten naar het buitenland te wor
den uitgezonden, omdat ik
vroeger ook in Indonesië en
Japan heb gewerkt. Er is dus wat
dat betreft werk genoeg!"
Den Bosch Maart is door de
Bossche brouwerij uitgeroepen
)t 'Milieumaand'. Er is voor dit
therna gekozen om het Bossche
meel te wijzen op de eigen
rantwoordelijkheid ten aan-
n van het milieu. De thema-
maand staat daarom in het
a ken van informatie over de
milieuzorg in de brouwerij.
De milieumaand gaat 9 maart
officieel van start. Het sein hier
voor wordt gegeven door
milieugedeputeerde L. Verhey-
en van de provincie Noord-Bra
bant in het bedrijfsrestaurant
van het kantoor. Na de officië
le 'opening' starten tal van acti
viteiten, waaronder een milieu
expositie in de voormalige
portiersloge van de brouwerij.
Ook verschijnen er verschillen
de milieukranten en zal het per
soneel met behulp van posters
en het werkoverleg van de
milieumaand op de hoogte wor
den gebracht.
Milieuscholing
Docenten van het MBO-college
in Den Bosch verzorgen naast
eerder genoemde activiteiten
een cursus milieuzorg voor lei
dinggevenden. Na afloop ervan
moet elke deelnemer op de
hoogte zijn van de opbouw,
onderdelen en werking van het
zogenoemde milieuzorgsys
teem van de brouwerij. In dat
systeem staat precies beschre
ven wat voor milieubeleid
Heineken binnen de brouwerij
hanteert en hoe de organisatie
van onze milieuzorg in elkaar
steekt.
Het cursusprogramma omvat
de onderwerpen afval-/rest-
stoffen, warmte-/krachtkop-
peling, water, afvalwater
en logistiek.