Accountantsbul voor 68-jarige Milieumaand Den Bosch Groningen Het zal je maar gebeuren: op je 68ste afstuderen in de studierichting Accoun tancy. Het overkwam oud-Hei- neken collega Arie Schmidt uit De Wijk. En daarmee is hij hoogstwaarschijnlijk de oudste, in het register bijgeschreven, afgestudeerde accountant van Nederland! Arie Schmidt nam 27 januari in Groningen zijn Accountantsbul in ontvangst. Te midden van zijn voornamelijk 28-jarige wilde met name voor mijn medestudenten natuurlijk niet afgaan! Bovendien miste ik in tegenstelling tot hen praktijk ervaring. Accountantstudenten combineren hun werk met hun studie." Daarvoor heeft Arie vier jaar Economie gestudeerd. Een stu die die hij met goede cijfers heeft afgerond. Het is dan ook geen wonder dat zijn afstuderen belangstelling kreeg van de Uni- e slaagde medestudenten. Met ren heeft hij de afgelopen vier laar geblokt op vakken als Administratieve Organisatie, Externe Verslaggeving, Verslag- gevingsrecht, Levensverzeke- ringswiskunde en Controleleer. "En met grote ijver. Want ik versiteitskrant. Want wie gaat er op zijn zestigste nog aan zo'n zware studie beginnen? Interesse in cijfers "Ik heb altijd al interesse gehad voor cijfers en analytisch den ken", verklaart Arie Schmidt zijn wat late studiekeuze. "Dat zijn ook de ingrediënten van een studie Economie en Accoun tancy. Bij Heineken werkte ik ondermeer als gewestelijk ma nager Drankenhandels. In die functie had ik goede manage mentinformatie nodig voor het physieke distributie-gebeuren. Daar lag ook mijn interesse. Ik vond het noodzakelijk en inte ressant om te weten hoe je aan doeltreffende managementin formatie komt. Ook in mijn laatste functie, waarbij ik het informatiesysteem ODIS moest doorlichten, had ik met gerich te cijfermatige informatie te maken. Uit die interesse ben ik uiteindelijk na mijn vervroegde uittreding in 1984 opnieuw gaan studeren. Eerst vier jaar doctoraal Economie en daarna bijvakken op het gebied van Oost-Europa, ontwikkelings landen en ethiek. En omdat ik voor de opleiding Economie hoge cijfers had voor ondermeer het vak Organisatie van de Infor matievoorziening, besloot ik ook nog vier jaar Accountancy te studeren. Dat ging eigenlijk allemaal sneller dan ik had Oud-collega Arie Schmidt A bij de uitreiking van de bul in Groningen gedacht. Ik heb de belangrijke controlevakken in één keer gehaald." Arie Schmidt heeft zich kort na zijn slagen bij laten schrijven in het Register en kan zich nu officieel Register Accountant noemen. Wat gaat hij, nu hij RA is, eigenlijk doen? "Uiter aard ga ik niet meer voor een accountantskantoorwerken. Ik ben tenslotte gepensioneerd. Wel heb ik al eens het verzoek gekregen om aan de HEAO les te geven in het voor de studen ten nogal moeilijke vak admi nistratieve organisatie. Verder heeft de universiteit mij ge vraagd om examenopgaven van studenten na te kijken. Maar ik zou het ook leuk vinden om bij voorbeeld voor speciale projec ten naar het buitenland te wor den uitgezonden, omdat ik vroeger ook in Indonesië en Japan heb gewerkt. Er is dus wat dat betreft werk genoeg!" Den Bosch Maart is door de Bossche brouwerij uitgeroepen )t 'Milieumaand'. Er is voor dit therna gekozen om het Bossche meel te wijzen op de eigen rantwoordelijkheid ten aan- n van het milieu. De thema- maand staat daarom in het a ken van informatie over de milieuzorg in de brouwerij. De milieumaand gaat 9 maart officieel van start. Het sein hier voor wordt gegeven door milieugedeputeerde L. Verhey- en van de provincie Noord-Bra bant in het bedrijfsrestaurant van het kantoor. Na de officië le 'opening' starten tal van acti viteiten, waaronder een milieu expositie in de voormalige portiersloge van de brouwerij. Ook verschijnen er verschillen de milieukranten en zal het per soneel met behulp van posters en het werkoverleg van de milieumaand op de hoogte wor den gebracht. Milieuscholing Docenten van het MBO-college in Den Bosch verzorgen naast eerder genoemde activiteiten een cursus milieuzorg voor lei dinggevenden. Na afloop ervan moet elke deelnemer op de hoogte zijn van de opbouw, onderdelen en werking van het zogenoemde milieuzorgsys teem van de brouwerij. In dat systeem staat precies beschre ven wat voor milieubeleid Heineken binnen de brouwerij hanteert en hoe de organisatie van onze milieuzorg in elkaar steekt. Het cursusprogramma omvat de onderwerpen afval-/rest- stoffen, warmte-/krachtkop- peling, water, afvalwater en logistiek.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1995 | | pagina 27