sument thuis een biertje tappen,
toen dé uitkomst op feestjes. De
fles is jarenlang een groot suc
ces geweest maar raakte lang
zamerhand minder in zwang.
Omstreeks eind jaren vijftig
was de stoop van de markt
verdwenen.
Toename export
Opnieuw brak er oorlog uit
en grondstoffen werden weer
schaars. Door de slechter wor
dende voorzieningen liet de
kwaliteit van het bier te wensen
over, men sprak van 'oorlogs
bier'. In de hongerwinter van
1944-1945 werd de Amstel
Brouwerij ingericht als centra
le gaarkeuken. De maaltijden
die daar aan de Amsterdammers
werden gegeven, bestonden
voor een gedeelte uit bostel. Na
de oorlog kwam de produktie
snel weer op gang. In 1947 werd
de naam van de brouwerij ver
anderd in het alom bekende:
Amstel Brouwerij N.V. Tot
1949 kwakkelde de biercon
sumptie in Nederland, het toe
komstbeeld was niet rooskleu
rig. Reclame speelde een grote
rol bij de opkomst van de thuis-
verbruikmarkt. Voor flessen-
bier voor thuisverbruik bestond
in die tijd nog maar een kleine
markt. Doordat de brouwerijen
meer gebruik maakten van
reclame kreeg de consument
opnieuw vertrouwen in bier.
Daarna begon de thuisver-
bruikmarkt snel te groeien.
In de jaren vijftig ging het weer
opwaarts met de bierconsump
tie en Amstel groeide mee. In
de jaren daarna steeg de pro
duktie en werden de buiten-
Bij pagina 15:
De oprichtingsakte van
de Amstel Brouwerij.
landse belangen groter. In 1955
opende Prins Bernhard een
Amstel Brouwerij in Suriname.
In hetzelfde jaar exporteerde
Amstel, als eerste Nederlandse
brouwerij, bier in blik. en in de
V.S. werd een exportkantoor
geopend. Vijf jaar later volgde op
Curacao de opening van een
Amstel brouwerij. Later volgde
Jordanië, Libanon, Griekenland
en Frans Guyana. Amstel bier
werd ook in licentie gebrouwen.
Dit gebeurde in Zuid-Afrika,
Irak en Puerto Rico. Al snel was
het bier over de hele wereld te
koop. Het assortiment werd in
1956 verrijkt met Amstel Gold,
een blijk van het vakmanschap
van de brouwmeesters. In 1964
werd er in het binnenland uit
gebreid. Toen werd de eerste
paal geheid voor de nieuwe
Amstel bottelarij in het Bra
bantse Helmond. Met deze ves
tiging erbij kon in 1967 een
totale produktie van 1.200.000
liter worden bereikt. Echter, op
de thuisverbruikmarkt bleef
Fusie
Op 1 oktober 1968 volgde de
fusie met Heineken. De twee
grootste brouwerijen van Ne
derland wisten hierdoor hun
positie op de lokale en interna
tionale markt te versterken. Het
samengaan van de twee brou
werijen leidde in eerste instan
tie tot nogal wat commotie bin
nen de Amstel-gelederen.
Bijvoorbeeld het personeel van
(Lees verder op pagina 19)
Amstel wat achter. Daardoor
dreigde de brouwerij in een neer
waartse spiraal terecht te
komen.