Het begon in 1870 kleinschalig en
eenvoudig, maar anno nu is Amstel
bier een belangrijke speler op de
biermarkt. Het is bovendien
uitgegroeid tot het meest gezellige
biertje van het land. Daarnaast
heeft het merk ook haar sporen
verdiend over de grenzen.
De tijd dat de eerste steen van de
Amstel Brouwerij werd gelegd, ligt
maar liefst 125 jaar achter ons.
Reden genoeg om eens terug te gaan
naar vervlogen tijden, te kijken
naar de huidige stand van zaken,
en alvast vooruit te blikken
naar de toekomst.
Het idee voor de brouwerij
kwam op in 1869. Op een
rustiek Amsterdams terras wis
selden de heren De Pesters en
Van Marwijk Kooij van gedach
ten. Beide heren vonden dat de
stad rijp was voor een brouwe
rij die uitsluitend Beiersch bier
zou maken. Dit ondergistende,
helder gefiltreerd bier, dat te ver
gelijken is met het huidige pils,
kende een toenemende popula
riteit. Het vergisten en lageren
ervan was echter niet zo een
voudig. Hiervoor was namelijk
een lage temperatuur vereist. En
die was nu eenmaal meer voor
handen in het Zuidduitse Bei
eren dan in Amsterdam. Dat
weerhield de heren er niet van
om in 1870 van start te gaan met
de bouw van de brouwerij die
later over de hele wereld bekend
zou worden als de Amstel Brou
werij. In de begintijd was de
brouwerij overigens nog ver
noemd naar de geestelijke
vaders: De Pesters, Kooij Co
Eerste brouwsel
Ijs bood de oplossing. De brou
werij was voor die tijd erj
modern. De kelders waar het
bier moest rijpen, waren voor
zien van grote dubbele wander
waartussen ijs kon worden op
geslagen. Dit ijs hakte mer
's winters uit de gracht. Tusser
de wanden onder de grond ble
ven de blokken vele maander
Jonkheer C.A. de Pesters
J.H. van Marwijk Kooij