Het begon in 1870 kleinschalig en eenvoudig, maar anno nu is Amstel bier een belangrijke speler op de biermarkt. Het is bovendien uitgegroeid tot het meest gezellige biertje van het land. Daarnaast heeft het merk ook haar sporen verdiend over de grenzen. De tijd dat de eerste steen van de Amstel Brouwerij werd gelegd, ligt maar liefst 125 jaar achter ons. Reden genoeg om eens terug te gaan naar vervlogen tijden, te kijken naar de huidige stand van zaken, en alvast vooruit te blikken naar de toekomst. Het idee voor de brouwerij kwam op in 1869. Op een rustiek Amsterdams terras wis selden de heren De Pesters en Van Marwijk Kooij van gedach ten. Beide heren vonden dat de stad rijp was voor een brouwe rij die uitsluitend Beiersch bier zou maken. Dit ondergistende, helder gefiltreerd bier, dat te ver gelijken is met het huidige pils, kende een toenemende popula riteit. Het vergisten en lageren ervan was echter niet zo een voudig. Hiervoor was namelijk een lage temperatuur vereist. En die was nu eenmaal meer voor handen in het Zuidduitse Bei eren dan in Amsterdam. Dat weerhield de heren er niet van om in 1870 van start te gaan met de bouw van de brouwerij die later over de hele wereld bekend zou worden als de Amstel Brou werij. In de begintijd was de brouwerij overigens nog ver noemd naar de geestelijke vaders: De Pesters, Kooij Co Eerste brouwsel Ijs bood de oplossing. De brou werij was voor die tijd erj modern. De kelders waar het bier moest rijpen, waren voor zien van grote dubbele wander waartussen ijs kon worden op geslagen. Dit ijs hakte mer 's winters uit de gracht. Tusser de wanden onder de grond ble ven de blokken vele maander Jonkheer C.A. de Pesters J.H. van Marwijk Kooij

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1995 | | pagina 12