"Mijn hart gaat
uit naar
verkopen"
Ze is gek op golf, squash
en skiën. Daarnaast is
ze iemand die snel een
gesteld doel wil
bereiken. Zelf zegt ze
hier lachend over:
"Ik ben wat dat betreft
enthousiast, maar
ongeduldig."
Een gesprek met Saskia
van Walsum, hoofd
Verkoop Thuisverbmik.
Haar kamer bevindt zich tussen
die van de productmanagers van
Heineken en Amstel. "Ze dach
ten natuurlijk, 'zet Van Walsum
maar tussen de marketeers. Dat
is goed voor de integratie'", zegt
Saskia van Walsum lachend.
Saskia is sinds april '94 hoofd
Verkoop Thuisverbruik en zij
voelt zich in deze functie als een
vis in het water. Wat die inte
gratie van Marketing en Ver
koop betreft wordt er volgens
Saskia veel werk verzet. "We
zijn gezamenlijk met een hoop
plannen bezig. In de toekomst
is het zo dat je alleen als verko
per kunt slagen als je veel van
merken afweet en er goed mee
om kunt gaan. Daar werken we
nu naar toe. Het is daarbij
natuurlijk niet de bedoeling
dat er ook daadwerkelijk van
taak wordt gewisseld! Een ver
koper moet tenslotte blijven
verkopen!"
Management-trainee
Saskia van Walsum studeerde
meer dan negen jaar geleden af
in het vak Bedrijfseconomie aan
de Erasmus Universiteit te Rot-
Saskia van Walsum
terdam met als specialiteit Mar
keting. "Een half jaar voor mijn
afstuderen heb ik voor mezelf
op een rijtje gezet bij wat soort
bedrijf ik zou willen werken. Zo
leek het me erg leuk om bij een
Nederlands bedrijf te werken
dat met consumentengoederen
te maken heeft en internatio
naal opereert. Het zou boven
dien een produkt moeten
maken dat mij aanspreekt. Hei
neken voldeed aan al deze eisen.
Daar kwam nog bij dat de Hei-
neken-cultuur, onder andere het
gezellige imago, mij erg aan
sprak."
Saskia werd op gesprek gevraagd
en kreeg de keuze tussen solli
citeren op een functie of een
traineeship. "Ik koos voor dat
laatste, omdat ik mij graag breed
wilde ontwikkelen. Bovendien
sprak de opleiding mij erg aan.
Ik ben daarop twee jaar lang
managementtrainee geweest en
heb ondermeer in Produktie in
ploegendiensten meegedraaid.
Een zeer leuke en leerzame
periode." In 1987 werd ze hoofd
Planning and Control Horeca-
gebied Amsterdam/Utrecht.
"Een baan, waarbij ik mij op het
financiële vlak bewoog en
meteen moest leidinggeven aan
22 mensen. Ik zou het dan ook
een pittige stap willen noemen,
waarbij ik heel operationeel
bezig was, aan veel nieuwe din
gen mocht ruiken en vooral veel
moest regelen."
Andere functies
Later werd ze achtereenvolgens
National Account Manager
Thuisverbmik en hoofd Coör
dinatie Distributiebeleid Hore
ca. "Bij die eerste functie was ik
verantwoordelijk voor een aan
tal grote klanten zoals Albert
Heyn. Ik had nog geen ver
koopervaring en vond deze baan
een echte uitdaging."
Ook haar latere functie bood
nieuwe mogelijkheden. "Ik was
daarbij mede-verantwoordelijk
voor overnames van drankena
genten en voerde daarbij samen
met de hoofden Horecagebied
de behorende onderhandelings-
gesprekken. Bovendien was ik
in deze baan wat meer strate
gisch bezig in plaats van opera
tioneel. Gelukkig had ik onder
steuning op juridisch en fiscaal
gebied, want daarvan had ik aan
zienlijk minder kaas gegeten."
Representatief
Met haar huidige functie is ze
weer terug bij Thuisverbmik.
Daarbij neemt het Mensen
Het lijstje van Saskia
Heineken of Amstell
Amstel 1870 is mijn lieve
lingspils.
Zomei- of wintervakantiet
Ik vind het het leukste om in
de winter op zomervakantie
te gaan.
Externe of interne contactent
Externe contacten om het
interne beleid van Heineken
te verkopen. Interne contac
ten om externe ontwikkelin
gen naar binnen te brengen.
En dus.... veel kletsen met
onze vertegenwoordigers,
verkoopleiders en account
managers, want die weten
het beste wat er in de markt
gebeurt!
Studie of werkt
Wat een verschrikkelijke
vraag! Er is nog een leven na
studie en (of) werk! Geen
antwoord dus.
Vandaag of mor gent
Vanochtend graag!
Maken Heineken-proces voor
de Unit Food veel tijd in beslag.
Saskia hierover: "Ik ben dan ook
een aanzienlijk deel van de
week aan het vergaderen, maar
ik hoop dat dat in de toekomst
wat minder wordt. Binnen Ver
koop werken we met ongeveer
52 mensen, van wie er acht
direct aan mij rapporteren. Ik zit
in het overleg van de unit Food
en zit verder de Marketing-/Ver-
koopvergadering voor. Geluk
kig 'mag' ik af en toe ook nog
zelf de markt in. Bijvoorbeeld
als er problemen zijn, als ik lan
ge tijd niet meer bij die klant ben
geweest of als de klant daarom
vraagt. Daarnaast is een ver
koopfunctie representatief met
veel externe contacten. Ik moet
in feite het Heineken-beleid zo
goed mogelijk uitdragen, het
bedrijf verkopen", aldus Saskia.
"Het leukste hieraan is de uit
daging om samen met onze ver-
koopploeg de omzet van onze
produkten omhoog te krijgen.
De samenwerking met Marke
ting is dan ook erg belangrijk,
want je kunt alleen de omzet
omhoog krijgen als de markt op
een professioneel geïntegreerde
manier wordt bewerkt. En daar
gaan we met zijn allen tegen
aan."