Drankencentrale
Brand geopend
Heerlen Bierbrouwerij Brand
heeft 1 december in Heerlen
Noord een nieuwe dranken
centrale betrokken. Hierin zijn
de activiteiten van de depots
Maastricht en Kerkrade samen
gevoegd onder de nieuwe naam:
Brand Drankencentrale Zuid
Limburg. Burgemeester Pleu-
meekers van Heerlen opende op
16 december de vestiging offi
cieel die, naar goed Limburgs
gebruik, werd ingezegend door
de plaatselijke pastoor.
Al geruime tijd werd gezocht
naar een alternatief, omdat het
pand waar de drankencentrale
Maastricht sinds 1978 was ge
vestigd te klein was geworden.
Uitbreiding van het pand op het
industrieterrein Bosscherveld
bleek nauwelijks mogelijk.
Bovendien was het pand, dat
gebouwd werd in de jaren vijf
tig, qua maten en indeling ver
ouderd. "De inrichtings-eisen
zijn de laatste jaren sterk ver
anderd door de ontwikkelingen
op het gebied van verpakking en
logistiek. Vroeger bestond een
pallet-eenheid uit vier of vijf
lagen kratten. Nu zijn dat er
vaak negen en dat betekent dat
het magazijn hoger moet zijn",
zegt Martin Bormans, bedrijfs
leider van de gloednieuwe dran
kencentrale.
Alles aan het nieuwe pand is
goed uitgedacht. In de oriën
tatiefase van de nieuwe dran
kenhandel hebben Charley
Rabelink, bedrijfsleider van de
Heineken-vestiging in Rijssen,
en Leen van Driel, Adviseur
Physieke Distributie, een zeer
belangrijke rol gespeeld. Naast
de hoogte van het nieuwe maga
zijn is ook de capaciteit uitge
breid. De oppervlakte bedraagt
nu ruim tweeduizend vierkan
te meter met een aparte ruimte
voor wijnen en gedistilleerd.
Arbeidsvriendelijk
Bij de bouw van het pand is ter
dege rekening gehouden met
de arbeidsomstandigheden. In
het magazijn is met het oog
daarop een speciale lichtinstal
latie aangelegd. Het vergaren
van de bestellingen uit het
magazijn gebeurt met de zoge
naamde 'Orderpikker', een klei
ne wendbare heftruck. Het sys
teem in het magazijn is ver
eenvoudigd en het voorraadbe
heer geautomatiseerd. Bij afwe
zigheid kan het werk nu mak
kelijk worden overgenomen
door collega's. Kortom Dran
kencentrale Zuid Limburg is
van alle gemakken voorzien.
Dat het oog ook wat wil heeft
architect Lancée goed begrepen.
Een kunstige gevel van glas en
kunststof zorgt voor een stijl
volle uitstraling, die op de druk
ke locatie haar uitwerking niet
mist.
Vanuit de nieuwe vestiging
worden met acht vrachtwagens
wekelijks tussen achthonderd
en duizend horeca-afnemers
beleverd van Eijsden tot Echt.
Bij de distributiecentrale wer
ken 23 mensen. Tevens houden
in het complex de vertegen
woordigers voor Zuid-Limburg
en het Horeca-Bouwadviesbu-
reau kantoor. Bij het samen
voegen van verschillende dien
sten speelde de unit-gedachte
een belangrijke rol. Distributie
en commercie samen geven de
drankenhandel een grote zelf
standigheid. In totaal hebben
veertig mensen hun werkplek
in de nieuwe drankencentrale.
De nieuwe drankencentrale
van Biand in Heerlen