Unit Food:
Veranderen en
samenwerken
De jaarlijkse
Thuisverbruik-
tweedaagse is
verleden tijd. Met
de vorming van de
Unit Food, waarin
de afdelingen
Marketing en
Thuis verbruik zijn
opgegaan, was er
behoefte aan een
nieuwe naam.
Voortaan hebben
we het over de
'Food 2-daagse'.
verbruikmarkt en de bewerking
van dit verkoopkanaal.
Cases
Gastspreker professor Naert
(Nijenrode) zette de aanwezigen
die middag aan het werk. Hij
legde een aantal cases voor die
in groepsverband moesten wor
den uitgewerkt. "Dat werd zeer
serieus gedaan. Er werd pittig
gediscussieerd", vertelt Fred van
Leeuwen. De stellingen van pro
fessor Naert kenden dan ook
drie actuele aandachtsvelden:
veranderingen in de omgeving
(maatschappelijke trends, over
heidsbemoeienissen, lifestyle,
etcetera); merkenbeleid (onder
meer de vraag: Versterken pro-
dukten als Heineken Oudbruin
of Amstel Malt het merk wel of
niet?); en de vraag hoe je je
marktbewerking moet afstem
men in een stagnerende of
dalende markt.
den leveren. Volgens Knuist is
het mogelijk zo, dat ook andere
organisaties het op deze manier
zullen gaan doen.
Rapportages
Unit-manager Food Theo de
Rond, zorgde voor de afronding
van het officiële gedeelte van
de Food 2-daagse. Hij deed ver
slag van de eerste rapportage die
acht Food-werkgroepen hebben
gedaan aan de stuurgroep, in het
kader van Mensen Maken Hei
neken. In december volgt een
tweede rapportage. Daaropvol
gend kan, zoals gepland voor
alle units van Heineken Neder
land, medio december de grof-
structuur van de Unit Food voor
advies worden voorgelegd aan
de Ondernemingsraad Com
mercie. Na een positief advies
kan de fijnstructuur worden
bepaald.
De Food 2-daagse werd afgeslo
ten met een feestavond. De
feestavond bood de gelegenheid
elkaar ook nog informeel te
spreken. Van Leeuwen: "Het is
ook deze keer weer gebleken,
dat onze vertegenwoordigers en
marketeers graag met elkaar
praten over hun werk. Marke
ting krijgt zo nog meer signalen
uit de markt. Voor de vertegen
woordigers geldt dat deze twee
daagse een goede gelegenheid is
om zaken dirèct te kunnen
voorleggen aan de mensen van
marketing. Dat, opgeteld bij de
overige informatie die ze te
horen hebben gekregen, biedt
een uitstekende ondersteuning
in hun dagelijkse werk."
De eerste Food 2-daagse is 17 en
18 november gehouden in De
Lutte, Overijssel. Hotel-restau
rant Bloemenbeek was voor
deze gelegenheid door de RSD
volledig in een Heineken en
Amstel-jas gestoken. Mede
organisator Fred van Leeuwen:
"Het was alsof het pand er spe
ciaal voor ons was neergezet. De
lokatie was perfect en ademde
meteen de juiste sfeer uit."
Concurrentie-slag
Het hoofdthema van de twee
daagse was 'het veranderen en
samenwerken'. Directeur Com
mercie, Boudewijn van Rompu,
opende de studiedagen in De
Lutte met een uiteenzetting
over het hoe en waarom van het
invoeren van de unit-structuur
binnen Heineken Nederland.
Hij ging in op de ontwikkelin
gen op de biermarkt in Neder
land. Het is een markt die in zijn
totaliteit niet verder groeit,
waardoor de concurrentie hoog
is. "Die concurrentieslag willen
we winnen", aldus Van Rompu.
Dat kan door te veranderen.
Voor de Unit Food betekent dat
integratie van marketing- en
verkoop-activiteiten. Bijvoor
beeld door nauwere samenwer
king tussen de marketeers van
Amstel en Heineken. Monique
De bevindingen werden gepre
senteerd en aansluitend werd
gedineerd. De avond stond in
het teken van een dropping,
waarin samenwerking, maar
ook ontspanning centraal ston
den. De 18de november ging de
wekker om 7.00 uur. Na het
ontbijt vertrok het gezelschap
naar Wavin in Hardenberg. Daar
werd ondermeer de produktie
van Amstel-kratten (bestemd
voor het buitenland) bezichtigd.
Terug in De Lutte hield Joop
Knuist (DCS) een presentatie
over distributie-ontwikkelin
gen en de service daaromheen.
Hij ging met name in op het sys
teem dat het distributiecen
trum van Albert Heijn in Zwol
le hanteert: Zij bestellen pas als
er is verkocht aan de kassa.
Leveranciers, zoals Heineken
Nederland, moeten hierdoor
vaker en in kleinere hoeveelhe-
Theo de Rond (staand)
tijdens zijn presentatie over
Mensen Maken Heineken
Peters (brandmanager Heine
ken) en Tom Schaatsbergen
(brandmanager Amstel) toon
den aan dat dat kan, door samen
een presentatie over de twee
merken te geven. Aan bod kwa
men de ontwikkelingen in de
consumentenmarkt, het mer
kenbeleid, en verder werden een
nieuwe Heineken-campagne
voor gedrukte media en de nieu
we Amstel-campagne aange
kondigd. Saskia van Walsum,
hoofd Verkoop Thuisverbruik,
sloot op deze presentatie aan
met een blik op de toekomstige
ontwikkelingen en doelstellin
gen met betrekking tot de thuis-