Unit Food: Veranderen en samenwerken De jaarlijkse Thuisverbruik- tweedaagse is verleden tijd. Met de vorming van de Unit Food, waarin de afdelingen Marketing en Thuis verbruik zijn opgegaan, was er behoefte aan een nieuwe naam. Voortaan hebben we het over de 'Food 2-daagse'. verbruikmarkt en de bewerking van dit verkoopkanaal. Cases Gastspreker professor Naert (Nijenrode) zette de aanwezigen die middag aan het werk. Hij legde een aantal cases voor die in groepsverband moesten wor den uitgewerkt. "Dat werd zeer serieus gedaan. Er werd pittig gediscussieerd", vertelt Fred van Leeuwen. De stellingen van pro fessor Naert kenden dan ook drie actuele aandachtsvelden: veranderingen in de omgeving (maatschappelijke trends, over heidsbemoeienissen, lifestyle, etcetera); merkenbeleid (onder meer de vraag: Versterken pro- dukten als Heineken Oudbruin of Amstel Malt het merk wel of niet?); en de vraag hoe je je marktbewerking moet afstem men in een stagnerende of dalende markt. den leveren. Volgens Knuist is het mogelijk zo, dat ook andere organisaties het op deze manier zullen gaan doen. Rapportages Unit-manager Food Theo de Rond, zorgde voor de afronding van het officiële gedeelte van de Food 2-daagse. Hij deed ver slag van de eerste rapportage die acht Food-werkgroepen hebben gedaan aan de stuurgroep, in het kader van Mensen Maken Hei neken. In december volgt een tweede rapportage. Daaropvol gend kan, zoals gepland voor alle units van Heineken Neder land, medio december de grof- structuur van de Unit Food voor advies worden voorgelegd aan de Ondernemingsraad Com mercie. Na een positief advies kan de fijnstructuur worden bepaald. De Food 2-daagse werd afgeslo ten met een feestavond. De feestavond bood de gelegenheid elkaar ook nog informeel te spreken. Van Leeuwen: "Het is ook deze keer weer gebleken, dat onze vertegenwoordigers en marketeers graag met elkaar praten over hun werk. Marke ting krijgt zo nog meer signalen uit de markt. Voor de vertegen woordigers geldt dat deze twee daagse een goede gelegenheid is om zaken dirèct te kunnen voorleggen aan de mensen van marketing. Dat, opgeteld bij de overige informatie die ze te horen hebben gekregen, biedt een uitstekende ondersteuning in hun dagelijkse werk." De eerste Food 2-daagse is 17 en 18 november gehouden in De Lutte, Overijssel. Hotel-restau rant Bloemenbeek was voor deze gelegenheid door de RSD volledig in een Heineken en Amstel-jas gestoken. Mede organisator Fred van Leeuwen: "Het was alsof het pand er spe ciaal voor ons was neergezet. De lokatie was perfect en ademde meteen de juiste sfeer uit." Concurrentie-slag Het hoofdthema van de twee daagse was 'het veranderen en samenwerken'. Directeur Com mercie, Boudewijn van Rompu, opende de studiedagen in De Lutte met een uiteenzetting over het hoe en waarom van het invoeren van de unit-structuur binnen Heineken Nederland. Hij ging in op de ontwikkelin gen op de biermarkt in Neder land. Het is een markt die in zijn totaliteit niet verder groeit, waardoor de concurrentie hoog is. "Die concurrentieslag willen we winnen", aldus Van Rompu. Dat kan door te veranderen. Voor de Unit Food betekent dat integratie van marketing- en verkoop-activiteiten. Bijvoor beeld door nauwere samenwer king tussen de marketeers van Amstel en Heineken. Monique De bevindingen werden gepre senteerd en aansluitend werd gedineerd. De avond stond in het teken van een dropping, waarin samenwerking, maar ook ontspanning centraal ston den. De 18de november ging de wekker om 7.00 uur. Na het ontbijt vertrok het gezelschap naar Wavin in Hardenberg. Daar werd ondermeer de produktie van Amstel-kratten (bestemd voor het buitenland) bezichtigd. Terug in De Lutte hield Joop Knuist (DCS) een presentatie over distributie-ontwikkelin gen en de service daaromheen. Hij ging met name in op het sys teem dat het distributiecen trum van Albert Heijn in Zwol le hanteert: Zij bestellen pas als er is verkocht aan de kassa. Leveranciers, zoals Heineken Nederland, moeten hierdoor vaker en in kleinere hoeveelhe- Theo de Rond (staand) tijdens zijn presentatie over Mensen Maken Heineken Peters (brandmanager Heine ken) en Tom Schaatsbergen (brandmanager Amstel) toon den aan dat dat kan, door samen een presentatie over de twee merken te geven. Aan bod kwa men de ontwikkelingen in de consumentenmarkt, het mer kenbeleid, en verder werden een nieuwe Heineken-campagne voor gedrukte media en de nieu we Amstel-campagne aange kondigd. Saskia van Walsum, hoofd Verkoop Thuisverbruik, sloot op deze presentatie aan met een blik op de toekomstige ontwikkelingen en doelstellin gen met betrekking tot de thuis-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1994 | | pagina 31