75 jaar KLM en Heineken De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij bestaat 75 jaar. Ons bier wordt overal ter wereld gedronken en de KLM helpt ons daar sinds 1920 bij als transporteur. Bovendien wordt al sinds de eerste KLM-vlucht in 1919 in het vliegtuig Heineken bier geserveerd aan reizigers. Royal Dutch Airlines maken internationale koks onder streng hygiënische om standigheden de lekkerste vlieg tuigmaaltijden klaar. Daarnaast ligt een enorm magazijn met ondermeer het Heineken-assor- timent. Hier bevoorraden KLM- medewerkers de trolleys met onder andere Heineken pils, Amstel Malt en het Royal Club assortiment voordat ze naar de vliegtuigen gaan. Ondertussen hebben de passa giers al ingechecked en zijn zij de douane gepasseerd. Winke lend in het Tax Free winkel centrum van Schiphol wachten zij het vertrek van hun vliegtuig af. Ook hier vinden we de rela tie Heineken en KLM terug. In de Drank- en Sigarettenwinkels van KLM kan de passagier het Heineken bier in 50 cl blikken kopen. Na enige tijd begeven de passagiers zich met de bekende gele See-Buy-Fly-tas richting de C-pier. Negen uur, het vliegtuig taxiet naar de startbaan om te vertrekken. Over ruim ander half uur zal de Boeing 737 lan den in Venetië. De Heineken A- gist zal zo snel mogelijk naar de brouwerij gebracht worden voor verdere verwerking. Wat later die dag horen we op het balkon van een sfeervolle hotelkamer de bekende klik van een blikje Heineken dat wordt opengemaakt... Dit praktijkvoorbeeld had ook kunnen gaan over een vlucht naar een andere buitenlandse bestemming. De Nederlandse ondernemingen KLM en Hei neken doen letterlijk wereld wijd zaken met elkaar. Een maandagmorgen eind no vember om acht uur. Neder land ontwaakt. Op het eerste gezicht lijkt Schiphol zich nog eens te willen omdraaien voor dat de dag echt begint. De zon doet verwoede pogingen om door het wolkendek haar ge zicht te laten zien. Een prachtige roze gloed glijdt over de vlieg tuigen die klaarstaan op het platform. Komen we wat dich terbij, dan zien we dat er al hard gewerkt wordt. Voor ons staat een KLM Boeing 737. Over een uur zal dit vliegtuig onderweg zijn naar Venetië. Twee man nen vullen brandstof bij. Drie karren met vracht staan klaar om geladen te worden. Op één daarvan zien we zeven dozen Heineken A-gist. Met grote voorzichtigheid laden de man nen de dozen in het ruim. Dat is niet zo simpel als het lijkt, want de ruimte is minder dan een meter hoog. Jarenlange er varing staat echter garant voor kwaliteit in de behandeling van de Heineken A-gist. Naast vracht vervoert het vlieg tuig ook passagiers. Er zullen ongeveer 120 mensen meevlie gen. Tijdens de vlucht zal de KLM haar passagiers voorzien van een heerlijk ontbijt en natuurlijk een drankje. Voor bier is het wellicht nog wat vroeg, maar ook het Royal Club assortiment is vertegenwoor digd. De maaltijden en de dran ken brengt de KLM aan boord in trolleys, wagentjes die precies door het gangpad in de vliegtui gen kunnen rijden. Deze trol leys komen van KLM Catering Services Schiphol BV te Schip hol Noord. In vele keukens

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1994 | | pagina 13