De warme kleuren van de herfst, 's Avonds verdwijnt de koperrode zon langzaam aan de horizon. Kortom, het is bokbier-tijd. Maandag 3 oktober is het bokbierseizoen officieel geopend. Het traditioneel gebrouwen bokbier is het herfstseizoen bier. Niet te verwarren met de voorjaarsversie, oftewel mei- bok, dat een typisch lentebier is. Bokbier kent een hoger alco holpercentage dan pils, mini maal 6,5 procent. Bovendien heeft het meer extract: voor de kenners een hoger stamwortge- Ommekeer De consument weet dezer dagen bokbier in toenemende mate te waarderen. In 1988 bedroeg de totale consumptie ongeveer dertigduizend hect oliter. Dat volume is toegeno men tot een kleine zeventig duizend hectoliter vorig jaar. Meer dan een flinke verdubbe ling. De eerste stap voor die gro- Bokbier is Het is nu moeilijk voor te stel len dat dit seizoensbier aan het eind van de jaren zeventig en aan het begin van de jaren tach tig een wat mindere periode doormaakte. Nu is het tegen deel het geval: Bokbier is er weer helemaal! Het succes van Heineken Tarwebok ligt daar aan ten grondslag. Dit nieuwe, traditioneel gebrouwen bok bier, zorgde voor een verlenging van het bokbierseizoen. Bokbier wordt niet alleen meer in de herfst, maar zelfs tot in februari gedronken. ZSmmm* De bokbiertraditie in Neder land gaat terug tot het begin van deze eeuw. In de jaren dertig bestond het fenomeen al in Lim burg waar iedere herfst bier feesten werden gehouden. Ken merkend daarbij waren de optochten, waarin bokken mee liepen. Langzaam maar zeker verloor bokbier haar populari teit. Het bleef weliswaar altijd bestaan, maar het werd slechts door een select gezelschap van bierkenners genuttigd. Oorsprong Voor de oorsprong van deze bier soort gaan we enkele eeuwen in de tijd terug. Bokbier werd voor het eerst gebrouwen in de veer tiende eeuw in het stadje Ein- beck. (De naam bokbier is dan ook terug te voeren op de naam van het plaatsje.) In die begin periode kon er alleen in de kou de maanden worden gebrou wen. Koelsystemen waren toen nog onbekend en ook het gebruik van blokken ijs was nog niet ontdekt. Het bokbier was het eerste bier dat na de zomer werd gebrouwen van het nieu we graan. Het was dus een soort testbier. halte. Qua smaak is het licht moutig, aromatisch met im pressies van zowel licht zoet als van licht bitter.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1994 | | pagina 8