De warme kleuren
van de herfst, 's Avonds
verdwijnt de koperrode
zon langzaam aan de
horizon. Kortom, het is
bokbier-tijd. Maandag 3
oktober is het
bokbierseizoen officieel
geopend.
Het traditioneel gebrouwen
bokbier is het herfstseizoen
bier. Niet te verwarren met de
voorjaarsversie, oftewel mei-
bok, dat een typisch lentebier is.
Bokbier kent een hoger alco
holpercentage dan pils, mini
maal 6,5 procent. Bovendien
heeft het meer extract: voor de
kenners een hoger stamwortge-
Ommekeer
De consument weet dezer
dagen bokbier in toenemende
mate te waarderen. In 1988
bedroeg de totale consumptie
ongeveer dertigduizend hect
oliter. Dat volume is toegeno
men tot een kleine zeventig
duizend hectoliter vorig jaar.
Meer dan een flinke verdubbe
ling. De eerste stap voor die gro-
Bokbier is
Het is nu moeilijk voor te stel
len dat dit seizoensbier aan het
eind van de jaren zeventig en
aan het begin van de jaren tach
tig een wat mindere periode
doormaakte. Nu is het tegen
deel het geval: Bokbier is er
weer helemaal! Het succes van
Heineken Tarwebok ligt daar
aan ten grondslag. Dit nieuwe,
traditioneel gebrouwen bok
bier, zorgde voor een verlenging
van het bokbierseizoen.
Bokbier wordt niet alleen meer
in de herfst, maar zelfs tot in
februari gedronken.
ZSmmm*
De bokbiertraditie in Neder
land gaat terug tot het begin van
deze eeuw. In de jaren dertig
bestond het fenomeen al in Lim
burg waar iedere herfst bier
feesten werden gehouden. Ken
merkend daarbij waren de
optochten, waarin bokken mee
liepen. Langzaam maar zeker
verloor bokbier haar populari
teit. Het bleef weliswaar altijd
bestaan, maar het werd slechts
door een select gezelschap van
bierkenners genuttigd.
Oorsprong
Voor de oorsprong van deze bier
soort gaan we enkele eeuwen in
de tijd terug. Bokbier werd voor
het eerst gebrouwen in de veer
tiende eeuw in het stadje Ein-
beck. (De naam bokbier is dan
ook terug te voeren op de naam
van het plaatsje.) In die begin
periode kon er alleen in de kou
de maanden worden gebrou
wen. Koelsystemen waren toen
nog onbekend en ook het
gebruik van blokken ijs was nog
niet ontdekt. Het bokbier was
het eerste bier dat na de zomer
werd gebrouwen van het nieu
we graan. Het was dus een soort
testbier.
halte. Qua smaak is het licht
moutig, aromatisch met im
pressies van zowel licht zoet als
van licht bitter.