Ons bedrijf levert
kwaliteitsprodukten
en wil dat graag
blijven doen. Daarom
worden alle
grondstoffen die voor
het bier nodig zijn vóór
en tijdens gebruik op
kwaliteit onderzocht.
In dit deel van onze
kwaliteitsserie volgen
we in Den Bosch de
inname van het mout
en de daarbij behorende
ingangscontrole
(bemouting en
laboratorium-analyses).
Heineken Nederland betrekt
haar mout voor een groot deel
van onze eigen Mouterij Albert
in België. Daarnaast wordt ook
mout gekocht in Engeland en
Duitsland. Deze wordt per
schip of vrachtwagen vervoerd
naar Den Bosch of Zoeterwou-
de. "Het mout wordt in het
silogebouw gelost", vertelt
Hans van Ham (Silo-opera
tor) uit Den Bosch. Hij en zijn
collega's zijn aanwezig bij het
lossen, dat soms een hele dag in
beslag neemt. Er wordt onge
veer dertig ton per uur gelost.
"Een klein schip bevat gemid
deld zo'n 220 ton. Die hoeveel
heid wordt via een grote zuig-
pijp naar het silogebouw
overgebracht. Wij bekijken het
op kleur, geur, moutstof en
breuk. Ziet het er niet goed uit
Tijdens het lossen van de
lading mout van het schip
worden monsters genomen