Ons bedrijf levert kwaliteitsprodukten en wil dat graag blijven doen. Daarom worden alle grondstoffen die voor het bier nodig zijn vóór en tijdens gebruik op kwaliteit onderzocht. In dit deel van onze kwaliteitsserie volgen we in Den Bosch de inname van het mout en de daarbij behorende ingangscontrole (bemouting en laboratorium-analyses). Heineken Nederland betrekt haar mout voor een groot deel van onze eigen Mouterij Albert in België. Daarnaast wordt ook mout gekocht in Engeland en Duitsland. Deze wordt per schip of vrachtwagen vervoerd naar Den Bosch of Zoeterwou- de. "Het mout wordt in het silogebouw gelost", vertelt Hans van Ham (Silo-opera tor) uit Den Bosch. Hij en zijn collega's zijn aanwezig bij het lossen, dat soms een hele dag in beslag neemt. Er wordt onge veer dertig ton per uur gelost. "Een klein schip bevat gemid deld zo'n 220 ton. Die hoeveel heid wordt via een grote zuig- pijp naar het silogebouw overgebracht. Wij bekijken het op kleur, geur, moutstof en breuk. Ziet het er niet goed uit Tijdens het lossen van de lading mout van het schip worden monsters genomen

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1994 | | pagina 28