HTS-cursus voor
Thaise collega's
Zeven collega's van
de in 1995 te
openen nieuwe
Thaise brouwerij
zijn de afgelopen
maanden in
Nederland op
cursus geweest. De
zeven, twee
vrouwen en vijf
mannen, volgden
hier een opleiding
tot leidinggevend
produktiemede-
werker. Het ging
daarbij om een
proefproject,
waarbij voor het
eerst medewerkers
van een nog in
aanbouw zijnde
brouwerij werden
opgeleid.
Technical training manager
Rolf Lans van Heineken Tech
nical Services spreekt over een
unieke cursus. "Er zijn veel
voordelen aan verbonden. Onze
buitenlandse collega's worden
vanaf het begin betrokken bi j de
Heineken-familie. Een tweede
voordeel is dat ze bij terugkomst
meteen aan de slag kunnen en
zelfs al bij de installatie van de
apparatuur kunnen helpen. Dat
betekent dat je veel eerder het
brouwproces kunt opstarten.
Als na afloop van de proef blijkt
dat de gekozen opzet is geslaagd,
kunnen we voor al onze nieu
we operaties in het Verre Oos
ten een dergelijke cursus hou
den.
Praktijkstage
De zeven nog jonge cursisten
zijn sinds 16 mei in Nederland.
Ze hebben inmiddels een uit
gebreide praktische training
achter de rug. Ze kregen onder
meer praktijkles in Den Bosch,
Zoeterwoude en bij Murphy's in
het Ierse Cork. Daar volgden ze
ook extra lessen Engels om aan
het taalprobleem te werken.
Daarna volgden vier van de cur
sisten een zesweekse brouwe
rijcursus bij het opleidingsin
stituut Doemens in Duitsland.
De drie anderen die als techni
ci worden opgeleid, gingen op
stage.
Een van hen is Pakorn Somrit-
pol (25). Hij loopt tot november
stage in Zoeterwoude. Hij is
daarmee de enige, want zijn
twee technische collega's zijn
voor een praktijkstage naar
Vietnam afgereisd. Pakorn heeft
naar zijn eigen zeggen veel
M Vier van de Thaise cursisten
in Zoeterwoude met hun
Zoeterwoudse praktijk
instructeurs
geleerd in Nederland. "Ik heb
me veel beziggehouden met pro
cescontrole", vertelt hij hier
over. "Het is uiteraard niet hele
maal nieuw voor mij, maar in
zo'n grote brouwerij als Zoeter
woude gaat alles er toch anders
aan toe. Maar wij zijn hier goed
opgevangen. Je werd echt opge
nomen in de Heineken-familie."
Waar Pakorn niet aan kon wen
nen, was het Nederlandse voed
sel. "Onze gerechten zijn veel
meer gekruid", vertelt hij.
"Maar het eten van de Chinees
op de hoek smaakte ook goed."
Kritiekpunten
Pakorn is tevreden over de door
hem gevolgde cursus, maar
heeft toch ook kritiekpunten.
"Ik denk dat de cursus op pun
ten moet worden aangepast",
zegt hij. "Voordat je daadwer
kelijk met procescontrol gaat
werken, moet je eerst van alles
weten over de machines waar
mee je werkt. En dat onderdeel
heb ik gemist. Ik heb wel op
school geleerd hoe procescon
trol in het verleden functio
neerde, maar Zoeterwoude is
een moderne brouwerij. Kennis
van theorie voorafgaand aan de
praktijk zou daarom veel effi
ciënter zijn", aldus Pakorn.
Pakorn staat niet alleen in zijn
kritiek. De zeven cursisten zijn
tijdens de opleiding erg open
geweest waar het de cursus
betrof. "Dit gegeven is voor ons
erg prettig", vertelt Rolf Lans.
"Wij hebben tijdens deze cursus
regelmatig tussentijdse evalu
aties gehouden om te kijken of
we qua opzet op de goede weg
zaten. Door hun bijzonder posi
tieve bijdrage daaraan en door
eerlijke feedback hebben we
telkens tijdig kunnen bijsturen.
En dat is ook belangrijk voor een
eventueel vervolg."