HTS-cursus voor Thaise collega's Zeven collega's van de in 1995 te openen nieuwe Thaise brouwerij zijn de afgelopen maanden in Nederland op cursus geweest. De zeven, twee vrouwen en vijf mannen, volgden hier een opleiding tot leidinggevend produktiemede- werker. Het ging daarbij om een proefproject, waarbij voor het eerst medewerkers van een nog in aanbouw zijnde brouwerij werden opgeleid. Technical training manager Rolf Lans van Heineken Tech nical Services spreekt over een unieke cursus. "Er zijn veel voordelen aan verbonden. Onze buitenlandse collega's worden vanaf het begin betrokken bi j de Heineken-familie. Een tweede voordeel is dat ze bij terugkomst meteen aan de slag kunnen en zelfs al bij de installatie van de apparatuur kunnen helpen. Dat betekent dat je veel eerder het brouwproces kunt opstarten. Als na afloop van de proef blijkt dat de gekozen opzet is geslaagd, kunnen we voor al onze nieu we operaties in het Verre Oos ten een dergelijke cursus hou den. Praktijkstage De zeven nog jonge cursisten zijn sinds 16 mei in Nederland. Ze hebben inmiddels een uit gebreide praktische training achter de rug. Ze kregen onder meer praktijkles in Den Bosch, Zoeterwoude en bij Murphy's in het Ierse Cork. Daar volgden ze ook extra lessen Engels om aan het taalprobleem te werken. Daarna volgden vier van de cur sisten een zesweekse brouwe rijcursus bij het opleidingsin stituut Doemens in Duitsland. De drie anderen die als techni ci worden opgeleid, gingen op stage. Een van hen is Pakorn Somrit- pol (25). Hij loopt tot november stage in Zoeterwoude. Hij is daarmee de enige, want zijn twee technische collega's zijn voor een praktijkstage naar Vietnam afgereisd. Pakorn heeft naar zijn eigen zeggen veel M Vier van de Thaise cursisten in Zoeterwoude met hun Zoeterwoudse praktijk instructeurs geleerd in Nederland. "Ik heb me veel beziggehouden met pro cescontrole", vertelt hij hier over. "Het is uiteraard niet hele maal nieuw voor mij, maar in zo'n grote brouwerij als Zoeter woude gaat alles er toch anders aan toe. Maar wij zijn hier goed opgevangen. Je werd echt opge nomen in de Heineken-familie." Waar Pakorn niet aan kon wen nen, was het Nederlandse voed sel. "Onze gerechten zijn veel meer gekruid", vertelt hij. "Maar het eten van de Chinees op de hoek smaakte ook goed." Kritiekpunten Pakorn is tevreden over de door hem gevolgde cursus, maar heeft toch ook kritiekpunten. "Ik denk dat de cursus op pun ten moet worden aangepast", zegt hij. "Voordat je daadwer kelijk met procescontrol gaat werken, moet je eerst van alles weten over de machines waar mee je werkt. En dat onderdeel heb ik gemist. Ik heb wel op school geleerd hoe procescon trol in het verleden functio neerde, maar Zoeterwoude is een moderne brouwerij. Kennis van theorie voorafgaand aan de praktijk zou daarom veel effi ciënter zijn", aldus Pakorn. Pakorn staat niet alleen in zijn kritiek. De zeven cursisten zijn tijdens de opleiding erg open geweest waar het de cursus betrof. "Dit gegeven is voor ons erg prettig", vertelt Rolf Lans. "Wij hebben tijdens deze cursus regelmatig tussentijdse evalu aties gehouden om te kijken of we qua opzet op de goede weg zaten. Door hun bijzonder posi tieve bijdrage daaraan en door eerlijke feedback hebben we telkens tijdig kunnen bijsturen. En dat is ook belangrijk voor een eventueel vervolg."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1994 | | pagina 26