Kookles voor medewerkers bedrijfsrestaurant Heineken Fanfare bezocht Ierland g Iedere woensdagmorgen ont snappen er heerlijke kooklucht- jes uit de keuken van het ontvangstcentmm De Hooiberg in Zoeterwoude. Dat alles is niet ter voorbereiding van een lunch voor bezoekers. Het zijn de medewerkers van het bedrijfsrestaurant die oefe nen in het bereiden van culi naire hoogstandjes. Vanaf april dit jaar volgen de medewerkers een cursus die tot doel heeft hen vaardiger te maken bij het bereiden van voedsel. Deze opleiding is zo opgezet dat hij naadloos aan sluit op de behoefte aan oplei ding van de Interne Dienst Bedrijf in Zoeterwoude. Ande re vestigingen kunnen, indien zij belangstelling hebben, vol gen. In drie groepjes van zes krijgen de deelnemers les in theorie en praktijk. Zo leren zij bijvoorbeeld over het sa menstellen van receptuur en kostprijs van gebruikte ingre diënten. Tijdens de praktijkles wordt er in twee groepen een compleet drie-gangen menu bereid. De medewerkers krijgen hiervoor drie uur de tijd. Zij leren hierbij een planning te maken alsmede diverse snij- en kooktechnieken. Na het bereiden, nuttigen de cursisten zelf hun gerechten. Een ander gedeelte, want er wordt geleerd om in grote hoeveelheden te koken, valt te proeven in het Bedrijfsrestaurant. Ben Holling, praktijktrainer van het oplei dingscentrum van Van Hecke, geeft af en toe opmerkingen en stuurt bij indien dat nodig is. Bovendien worden er regelma tig video-opnames gemaakt van de cursisten. De opnames wor den vervolgens in de groep besproken. Tomatensalade In de keuken van De Hooiberg is een van de deelnemers druk bezig met het snijden van toma ten: "Ik vind het leuk om deze cursus te volgen. Wij leren hier veel op het gebied van hygiëne en receptuur. Maar ook leer je proeven of een gerecht goed op smaak is. Eigenlijk houd ik niet van tomaten. Toch zal ik deze tomatensalade met mint, waar ik nu mee bezig ben, moeten proeven om te weten of hij goed is. fe kunt de mensen in het bedrijfsrestaurant niet iets voor schotelen waar je zelf niet ach ter staat." Naast de toename van kennis komen de lessen ook op het sociale vlak van pas: "Omdat deze lesgroepen anders zijn ingedeeld dan de ploegen diensten, leer je ook de mensen uit de andere ploegen kennen." Breder inzetbaar Iets verderop in de keuken staat een andere medewerker met tra nen in zijn ogen en een glimlach rond de mond uien te snij- den."Wij leren allerlei nieken. Daarmee bespaar je tijd. Erg veel nadruk wordt er gelegd Medewerkers van het bedrijfsrestaurant aan de slag met potten en pannen op het belang van hygiëne. Dat je meteen na het snijden het kookgerei schoon moet maken. Wij kunnen nu veel gerechten zelf vers maken. Dat is te proe ven." Anne van Driesum, chef bedrijfsrestaurant benadrukt het nut van de cursus: "Voor heen was er per ploeg één per soon die het koken voor zijn rekening nam. Als diegene ziek was, zaten de collega's met de handen in het haar. Nu is ieder een breder inzetbaar. De lessen zijn zo bijzonder omdat zij spe ciaal op onze praktijk zijn inge steld. Bovendien is de persoon lijke begeleiding een goede manier om te leren." De cursus duurt nog tot december. Dan doen de cursisten een examen in de vorm van een vaardig heidstraining. T ot die tijd zweven er nog elke week heerlijke etens- geuren over het tBr terrein in Zoe terwoude. Den Bosch De Heineken Fanfare is van 19 tot en met 23 oktober naar Ierland geweest. De 108 muzikanten hebben daar twee concerten en een bui- ten-optreden (lopend) gegeven. De tournee was georganiseerd vanwege het 35-jarig bestaan van de Heineken Fanfare. Van zelfsprekend werd een serenade gebracht aan Murphy's Brewery in het Ierse Cork. Na het optre den kregen de orkestleden een rondleiding in deze brouwerij. De Heineken Fanfare bestaat uit drie verschillende onderde len: het opleidingsorkest, de drumband en het A-orkest. De laatste groep had de week na de reis een concours in Middel burg. Voor hen is het belangrijk om regelmatig te oefenen. Daar om kreeg het A-orkest elke dag de gelegenheid om een uur te repeteren. De mascotte van de Fanfare, de speciaal getrainde bok, kon helaas niet mee op tournee. De bok moest voor de reis zes weken in quarantaine. Dat wilde het bestuur het dier besparen. De Heineken Fanfare enkele maanden geleden in Den Bosch, tijdens de presentatie van de nieuwe uniformen -.8»- v-,

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1994 | | pagina 11