Kookles voor medewerkers bedrijfsrestaurant
Heineken Fanfare
bezocht Ierland
g
Iedere woensdagmorgen ont
snappen er heerlijke kooklucht-
jes uit de keuken van het
ontvangstcentmm De Hooiberg
in Zoeterwoude. Dat alles is
niet ter voorbereiding van een
lunch voor bezoekers.
Het zijn de medewerkers van
het bedrijfsrestaurant die oefe
nen in het bereiden van culi
naire hoogstandjes.
Vanaf april dit jaar volgen de
medewerkers een cursus die tot
doel heeft hen vaardiger te
maken bij het bereiden van
voedsel. Deze opleiding is zo
opgezet dat hij naadloos aan
sluit op de behoefte aan oplei
ding van de Interne Dienst
Bedrijf in Zoeterwoude. Ande
re vestigingen kunnen, indien
zij belangstelling hebben, vol
gen. In drie groepjes van zes
krijgen de deelnemers les in
theorie en praktijk. Zo leren
zij bijvoorbeeld over het sa
menstellen van receptuur en
kostprijs van gebruikte ingre
diënten. Tijdens de praktijkles
wordt er in twee groepen een
compleet drie-gangen menu
bereid. De medewerkers krijgen
hiervoor drie uur de tijd. Zij
leren hierbij een planning te
maken alsmede diverse snij-
en kooktechnieken. Na het
bereiden, nuttigen de cursisten
zelf hun gerechten. Een ander
gedeelte, want er wordt geleerd
om in grote hoeveelheden te
koken, valt te proeven in het
Bedrijfsrestaurant. Ben Holling,
praktijktrainer van het oplei
dingscentrum van Van Hecke,
geeft af en toe opmerkingen en
stuurt bij indien dat nodig is.
Bovendien worden er regelma
tig video-opnames gemaakt van
de cursisten. De opnames wor
den vervolgens in de groep
besproken.
Tomatensalade
In de keuken van De Hooiberg
is een van de deelnemers druk
bezig met het snijden van toma
ten: "Ik vind het leuk om deze
cursus te volgen. Wij leren hier
veel op het gebied van hygiëne
en receptuur. Maar ook leer je
proeven of een gerecht goed op
smaak is. Eigenlijk houd ik niet
van tomaten. Toch zal ik deze
tomatensalade met mint, waar
ik nu mee bezig ben, moeten
proeven om te weten of hij goed
is. fe kunt de mensen in het
bedrijfsrestaurant niet iets voor
schotelen waar je zelf niet ach
ter staat." Naast de toename van
kennis komen de lessen ook op
het sociale vlak van pas:
"Omdat deze lesgroepen anders
zijn ingedeeld dan de ploegen
diensten, leer je ook de mensen
uit de andere ploegen kennen."
Breder inzetbaar
Iets verderop in de keuken staat
een andere medewerker met tra
nen in zijn ogen en een glimlach
rond de mond uien te snij-
den."Wij leren allerlei
nieken. Daarmee bespaar je tijd.
Erg veel nadruk wordt er gelegd
Medewerkers van het
bedrijfsrestaurant aan de
slag met potten en pannen
op het belang van hygiëne. Dat
je meteen na het snijden het
kookgerei schoon moet maken.
Wij kunnen nu veel gerechten
zelf vers maken. Dat is te proe
ven." Anne van Driesum, chef
bedrijfsrestaurant benadrukt
het nut van de cursus: "Voor
heen was er per ploeg één per
soon die het koken voor zijn
rekening nam. Als diegene ziek
was, zaten de collega's met de
handen in het haar. Nu is ieder
een breder inzetbaar. De lessen
zijn zo bijzonder omdat zij spe
ciaal op onze praktijk zijn inge
steld. Bovendien is de persoon
lijke begeleiding een goede
manier om te leren." De cursus
duurt nog tot december. Dan
doen de cursisten een examen
in de vorm van een vaardig
heidstraining. T ot
die tijd zweven
er nog elke week
heerlijke etens-
geuren over het tBr
terrein in Zoe
terwoude.
Den Bosch De Heineken
Fanfare is van 19 tot en met 23
oktober naar Ierland geweest.
De 108 muzikanten hebben
daar twee concerten en een bui-
ten-optreden (lopend) gegeven.
De tournee was georganiseerd
vanwege het 35-jarig bestaan
van de Heineken Fanfare. Van
zelfsprekend werd een serenade
gebracht aan Murphy's Brewery
in het Ierse Cork. Na het optre
den kregen de orkestleden een
rondleiding in deze brouwerij.
De Heineken Fanfare bestaat
uit drie verschillende onderde
len: het opleidingsorkest, de
drumband en het A-orkest. De
laatste groep had de week na de
reis een concours in Middel
burg. Voor hen is het belangrijk
om regelmatig te oefenen. Daar
om kreeg het A-orkest elke dag
de gelegenheid om een uur te
repeteren.
De mascotte van de Fanfare,
de speciaal getrainde bok, kon
helaas niet mee op tournee.
De bok moest voor de reis
zes weken in quarantaine. Dat
wilde het bestuur het dier
besparen.
De Heineken Fanfare enkele
maanden geleden in Den
Bosch, tijdens de presentatie
van de nieuwe uniformen
-.8»- v-,