Een nieuw vaatje aangeslagen In deze rubriek belichten wij nieuwe of vernieuwde horecabedrijven waar één of meer van onze biermerken worden geserveerd. Deze maand aandacht voor Café restaurant Kolkzicht in Surhuisterveen, dichtbij Drachten, in Friesland. Van links naar rechts: A vertegen woordiger S. Dijkstra, beheerder f. Boerema, L. de long, eigenaar van Kolkzicht en vertegenwoordiger A. Broekert Directeur Jan Boerema kan het zelf bijna nog niet geloven. Begin juli was hij nog nietsver moedend op vakantie. Toen hij terugkwam vond hij een briefje waarin werd gevraagd of hij zo spoedig mogelijk contact met Lammert de Jong, eigenaar van Kolkzicht wilde opnemen. Twee weken later was alles geregeld en was Boerema de trotse beheerder van Café-res taurant Kolkzicht. Het pand aan de winkelstraat van Surhuisterveen is niet nieuw. Het behoorde voorheen de heer Hollema toe. Het was een café zoals die alleen te vin den zijn in kleine dorpen. Na 37 jaar heeft Hollema het café verkocht aan Lammert de Jong, die op zijn beurt Boerema als exploitant aantrok. Inwendige mens Boerema wilde altijd al "iets in de 'eterij' gaan doen", zoals hij dat op z'n Fries zegt. Hij had in de omgeving al een naam opge bouwd met het exploiteren van het cultureel centrum 'Colle- sael' in Kollum. Het centrum kwam tijdens zijn bewind voor het eerst in particuliere handen en is uitgegroeid tot een beken de plaats voor vrijetijdsbeste ding in de regio. Met Kolkzicht wil hij zich, in plaats van op de geestelijke mens, meer op de inwendige mens richten. Op de menukaart zijn dan ook enkele smakelijke gerechten te vinden. Naast de mogelijkheid van Kolkzicht om er te lunchen of te dineren wil Boerema zich ook op bmiloften en partijen gaan richten. "Zoals vroeger gebrui kelijk was, had een café een bovenzaal, een ruimte waar ver gaderingen werden gehouden. Deze bovenzaal wordt nu niet meer gebruikt. Maar achter het café-restaurant ligt nog wel een ruimte die op dit moment omge bouwd wordt tot een zaal voor vierhonderdvijftig personen. In die zaal komen bovendien twee wegklapbare wanden zodat de ruimte in drieën kan worden opgesplitst." Moderne invloed Nog steeds doet de voorpui van het pand de oude afkomst ver moeden. Maar van binnen is het café ingrijpend verbouwd. Veel wanden zijn doorgebroken waardoor het pand nu uit één grote ruimte bestaat. Het inte rieur is een bijzondere menge ling van vervlogen tijden en moderne invloeden. Ondanks het feit dat verschillende stijlen door elkaar zijn gebruikt, waant de gast zich in het Engeland van de jaren twintig. Dit komt door het gebruik van veel donker hout en messing. Niet Brits zijn daarentegen foto's van Holly- wood-filmlegendes als Marlène Dietrich en Marilyn Monroe die de wanden sieren waarbij moderne pooltafels de heden daagse invloed verraden. Door gebruik te maken van de diver se lichtvallen krijgt het pand binnen verschillende aange zichten. Een hoek van Kolk zicht ademt de sfeer van een bruine Icroeguit, terwijl de ande re hoek, dankzij de vele ramen, weer meer de allure en het licht heeft van een grand café. Niet alleen het interieur is met zorg uitgekozen. De andere kant van de ovalen bar is eveneens met aandacht omringd en van alle gemakken voorzien. Het messing tapblad met een half ronde vorm is speciaal ontwor pen en vervaardigd voor Kolk zicht. Uiteraard wordt er uit de vier tapkranen Heineken getapt. Omdat Boerema nog even de kat uit de boom wil kijken blijft het alleen bij Heineken Bier. Mis schien dat hij over enkele maan den besluit om een speciaalbier te gaan schenken. Op dit moment komt het bier nog van het fust maar Boerema heeft plannen om over te schakelen op kelderbier. Gedurende de opstartperiode van Kolkzicht wil Boerema eerst voorzichtig kijken hoe alles loopt. "Ik hoop in de toekomst op een vast publiek van 25 jaar en ouder. Tot nu toe ben ik zeer tevreden. Het aantal gasten is boven ver wachting. Mensen uit het wes ten van het land denken dat hier niets te beleven valt; dan moe ten zij eens een bezoek aan Kolkzicht brengen." Café/restaurant Kolkzicht De Kolk 23 Surhuisterveen Openingstijden maandagvanaf 13.00uurtot 23.00 uur dinsdag en woensdag van 9.00 uur tot 23.00 uur donderdag, vrijdag en zater dag van 9.00 tot 1.00 uur zondag gesloten Het interieur doet vooral denken aan het Engeland uit de twintiger jaren

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1994 | | pagina 25