CAVO a la carte-
enquête verstuurd
Eind augustus is de
CAVO a la carte-
enquête verstuurd.
Ongeveer 50
procent van alle
Heineken-
medewerkers die
onder de CAVO
vallen, heeft deze
enquête thuis
ontvangen. De
vragenlijst is
ontwikkeld door
een
onderzoeksteam
van de Katholieke
Universiteit
Brabant (KUB), dat
straks ook alle
gegevens zal
verwerken.
De helft van alle CAVO-ers een
enquête sturen? Dat lijkt veel.
Het is echter een voorwaarde
voor een representatieve uit
slag. Onderzoekster Miranda
Langedijk (KUB) daarover: "Er
zijn veel gegevens nodig om een
goede CAVO a la carte samen te
kunnen stellen. Je moet name
lijk heel precies te weten zien
te komen wat het personeel wil.
De deelnemers aan de enquête
wordt gevraagd welke keuze
mogelijkheden ze in het CAVO
a la carte-pakket zouden willen
hebben. Denk daarbij bijvoor
beeld aan de mogelijke optie om
atv-dagen in te ruilen voor geld.
Of bijvoorbeeld de eventuele
mogelijkheid om de tantièmes
te laten opsparen voor een extra
pensioen." Met andere woor
den: Als je aan een klein gedeel
te van de CAVO-ers vraagt wat
ze voor wensen hebben, krijg je
een onvolledig beeld. Nu zal uit
de vele ingevulde enquêtes naar
voren komen aan welke opties
daadwerkelijk de meeste
behoefte is. Zo ontstaat een
CAVO a la carte die overeen
komt met de praktijk.
Verschillen
In Amerika is een CAO met een
pakket aan individuele keuze
mogelijkheden heel gewoon. In
Nederland zijn tot nu toe een
paar bedrijven overgegaan tot
invoering van een dergelijk sys
teem. Uit voormetingen is vol
gens de onderzoekster gebleken
dat in ieder geval bij een deel van
het hoger en middelbaar perso
neel van Heineken belangstel
ling bestaat voor een CAVO a
la carte. Uit de enquête moet
blijken of er inderdaad vol
doende belangstelling is om een
dergelijk systeem in te voeren.
Pas daarna kan een passende
CAVO a la carte worden ont
wikkeld. "Zowel de bonden als
Heineken vinden het een goede
zaak om te onderzoeken wat de
personeelsleden zouden willen.
Zo kun je de grootste overeen
komsten en verschillen in
belangstelling in kaart brengen.
Vervolgens kan een model van
een CAVO a la carte worden
ontwikkeld, die aansluit bij de
dagelijkse Heineken-praktijk,"
aldus mevrouw Langedijk.
Als alles volgens planning ver
loopt, is het onderzoek half
februari afgerond. Met de resul
taten van de CAVO a la carte-
enquête gaat Heineken Neder
lands Beheer verder aan de slag.
Als er inderdaad voldoende
belangstelling onder het perso
neel voor is, moet bekeken wor
den of de gewenste nieuwe
CAVO-vorm problemen ople
vert in de bedrijfsvoering. Zo
zal overleg worden gevoerd
met diverse managers van de
Heineken-organisatie. Dit om te
kunnen bepalen aan welke voor
waarden een CAVO a la carte-
systeem zou moeten voldoen.