contracten tegen vaste prijzen kunt afsluiten." De hop wordt voor veel van de Heineken-werkmaatschappijen centraal ingekocht. Deze werk maatschappijen controleren eerst de kwaliteit van de hop wanneer die op de brouwerij is aangekomen, voordat er gepro duceerd wordt. "Op die manier wordt de kwaliteit van de hop in de gaten gehouden en zorg je er voor dat de kwaliteit van ons bier constant op een hoog niveau blijft", aldus Teun van der Weerd. Onderzoek naar kwaliteit Er vindt ook veel onderzoek naar hop plaats. Dat gebeurt door de afdeling Research and Development in Zoeterwoude. "Wij zijn met name geïnteres seerd in de effecten van hop op de bierkwaliteit", vertelt Leen Verhagen hierover. "Er is altijd al veel onderzoek gedaan naar mout en gist, maar de interesse voor de invloed van hop op de kwaliteit van het eindprodukt bier is pas de laatste jaren sterk gegroeid. Hop veroorzaakt namelijk niet alleen de bittere smaak van het bier. Het heeft Tijdens het EBC-symposium (European Brewery Conven tion) dat eind mei in Zoeter woude plaatsvond, bleek op nieuw het belang van hop- onderzoek. Dit symposium is op verzoek van EBC door Leen Verhagen georganiseerd. Hij vertelt hierover: "Heineken was gastheer van dit symposium, waar drie thema's werden besproken. Het eerste ging over het kweken en veredelen van hop, het tweede over de toepas sing van hopprodukten in de brouwerij en het derde over de effecten van hop op de bier kwaliteit. De belangstelling hiervoor was erg groot. Er kwa men kwekers, hopproducenten, brouwers en wetenschappers uit maar liefst veertien ver schillende landen! Er waren bijvoorbeeld mensen van de brouwerijen Anheuser Busch, Miller, Grolsch, Kronenbourg en Carlsberg. Deze opkomst toont duidelijk de grote inte resse voor onderzoek op dit gebied. Ik denk dat we de komende jaren nog veel over hop zullen leren." Eind mei weid bij Heineken Zoeterwoude een EBC- symposium gehouden over hop bier Hop-extracten Heineken koopt al jaren hop- extracten en hoppellets, omdat deze een constant kwaliteits peil hebben. Teun van der Weerd (assistant manager product materials van de afdeling Cor porate Purchasing in Zoeter woude) hierover: "Hop-extrac ten zijn zogeheten concentraten van hopbitterstoffen. Zij geven de bitterheid aan het bier. Ver pakt in blikken neemt extract weinig ruimte in. Mits koel bewaard is hopextract boven dien lang houdbaar. Verder kan de hop in deze vorm gemakke lijker aan het brouwproces wor den toegevoegd. Hoppellets zijn tot korrels samengeperste hop bellen. Hoppellets worden gemaakt van speciale aroma hopsoorten en zorgen voor de aroma van het bier. De pellets worden vacuüm verpakt en gekoeld opgeslagen. Hierdoor blijft de kwaliteit van de pellets bewaard tijdens de opslag en het transport. Oogstmaand Hop wordt vooral in augustus geoogst. Brouwerijen zijn prak tisch de enige gebruikers van hop. Het is een prijsgevoelig produkt. Teun van der Weerd: "Slechte of goede oogsten heb ben een directe invloed op de aankoopprijs. Om grote prijs- schommelingen en een tekort aan hopleveranties te voor komen, worden voor een deel zogenoemde voorcontracten afgesloten. Het is binnen de hophandel namelijk gebruike lijk dat je vijf jaar vóór levering bijvoorbeeld ook veel invloed op de kwaliteit van het bier schuim. Bij bier zonder hop zakt het bierschuim onmiddellijk in en hecht het niet aan het glas", aldus Verhagen. daarentegen dragen bij aan het hoppige karakter van bier. De hopplant is zeer gevoelig voor ziektes. Daarom zijn de weer somstandigheden in het gebied waar de hopplant wordt ver bouwd van groot belang voor de kwaliteit. De omstandigheden in het noordwesten van de Ver enigde Staten zijn erg gunstig. De kwaliteit van de Ameri kaanse hopsoorten is mede daardoor hoog en zeer geschikt voor ons bier. Daarnaast zijn ook andere hopgebieden in lan den als Argentinië en Nieuw- Zeeland in opkomst als hople- verancier. Die ontwikkelingen houden wij nauwlettend in de gaten voor onze werkmaat schappijen."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1994 | | pagina 17