contracten tegen vaste prijzen
kunt afsluiten."
De hop wordt voor veel van de
Heineken-werkmaatschappijen
centraal ingekocht. Deze werk
maatschappijen controleren
eerst de kwaliteit van de hop
wanneer die op de brouwerij is
aangekomen, voordat er gepro
duceerd wordt. "Op die manier
wordt de kwaliteit van de hop
in de gaten gehouden en zorg je
er voor dat de kwaliteit van ons
bier constant op een hoog
niveau blijft", aldus Teun van
der Weerd.
Onderzoek naar kwaliteit
Er vindt ook veel onderzoek
naar hop plaats. Dat gebeurt
door de afdeling Research and
Development in Zoeterwoude.
"Wij zijn met name geïnteres
seerd in de effecten van hop op
de bierkwaliteit", vertelt Leen
Verhagen hierover. "Er is altijd
al veel onderzoek gedaan naar
mout en gist, maar de interesse
voor de invloed van hop op de
kwaliteit van het eindprodukt
bier is pas de laatste jaren
sterk gegroeid. Hop veroorzaakt
namelijk niet alleen de bittere
smaak van het bier. Het heeft
Tijdens het EBC-symposium
(European Brewery Conven
tion) dat eind mei in Zoeter
woude plaatsvond, bleek op
nieuw het belang van hop-
onderzoek. Dit symposium is
op verzoek van EBC door Leen
Verhagen georganiseerd. Hij
vertelt hierover: "Heineken was
gastheer van dit symposium,
waar drie thema's werden
besproken. Het eerste ging over
het kweken en veredelen van
hop, het tweede over de toepas
sing van hopprodukten in de
brouwerij en het derde over de
effecten van hop op de bier
kwaliteit. De belangstelling
hiervoor was erg groot. Er kwa
men kwekers, hopproducenten,
brouwers en wetenschappers
uit maar liefst veertien ver
schillende landen! Er waren
bijvoorbeeld mensen van de
brouwerijen Anheuser Busch,
Miller, Grolsch, Kronenbourg
en Carlsberg. Deze opkomst
toont duidelijk de grote inte
resse voor onderzoek op dit
gebied. Ik denk dat we de
komende jaren nog veel over
hop zullen leren."
Eind mei weid bij Heineken
Zoeterwoude een EBC-
symposium gehouden
over hop
bier
Hop-extracten
Heineken koopt al jaren hop-
extracten en hoppellets, omdat
deze een constant kwaliteits
peil hebben. Teun van der Weerd
(assistant manager product
materials van de afdeling Cor
porate Purchasing in Zoeter
woude) hierover: "Hop-extrac
ten zijn zogeheten concentraten
van hopbitterstoffen. Zij geven
de bitterheid aan het bier. Ver
pakt in blikken neemt extract
weinig ruimte in. Mits koel
bewaard is hopextract boven
dien lang houdbaar. Verder kan
de hop in deze vorm gemakke
lijker aan het brouwproces wor
den toegevoegd. Hoppellets zijn
tot korrels samengeperste hop
bellen. Hoppellets worden
gemaakt van speciale aroma
hopsoorten en zorgen voor de
aroma van het bier. De pellets
worden vacuüm verpakt en
gekoeld opgeslagen. Hierdoor
blijft de kwaliteit van de pellets
bewaard tijdens de opslag en het
transport.
Oogstmaand
Hop wordt vooral in augustus
geoogst. Brouwerijen zijn prak
tisch de enige gebruikers van
hop. Het is een prijsgevoelig
produkt. Teun van der Weerd:
"Slechte of goede oogsten heb
ben een directe invloed op de
aankoopprijs. Om grote prijs-
schommelingen en een tekort
aan hopleveranties te voor
komen, worden voor een deel
zogenoemde voorcontracten
afgesloten. Het is binnen de
hophandel namelijk gebruike
lijk dat je vijf jaar vóór levering
bijvoorbeeld ook veel invloed
op de kwaliteit van het bier
schuim. Bij bier zonder hop zakt
het bierschuim onmiddellijk in
en hecht het niet aan het glas",
aldus Verhagen.
daarentegen dragen bij aan het
hoppige karakter van bier. De
hopplant is zeer gevoelig voor
ziektes. Daarom zijn de weer
somstandigheden in het gebied
waar de hopplant wordt ver
bouwd van groot belang voor de
kwaliteit. De omstandigheden
in het noordwesten van de Ver
enigde Staten zijn erg gunstig.
De kwaliteit van de Ameri
kaanse hopsoorten is mede
daardoor hoog en zeer geschikt
voor ons bier. Daarnaast zijn
ook andere hopgebieden in lan
den als Argentinië en Nieuw-
Zeeland in opkomst als hople-
verancier. Die ontwikkelingen
houden wij nauwlettend in de
gaten voor onze werkmaat
schappijen."