In het vierde deel van onze kwaliteitsserie gaan we in op hop, de smaakmaker van het bier. Heineken haalt zijn hop voornamelijk uit de Verenigde Staten en Duitsland. De hop uit deze landen is namelijk van een zeer hoog kwaliteitsniveau. Een gesprek met twee hop-experts. Leen Verhagen (links) en Teun van der Weerd met voor hen op de tafel hopextract (links), hoppellets (midden) en verse hop (rechts) Leen Verhagen, section head Process and Product Analyses van Research and Develop ment, hierover: "Heineken is geïnteresseerd in de bitterzuren en aromastoffen van de hop. Deze bevinden zich in de bloe men van de vrouwelijke hop plant (de zogenoemde hop bellen). Deze hopbitterzuren worden tijdens het brouwproces omgezet in stoffen die de beken de bittere smaak aan het bier geven. De hop- en aromastoffen Hop werd al in de oudheid als smaakmaker gezien. Het Oud Testamentische Israël bezat reeds een hop-recept, dat in de loop van de jaren verloren is gegaan. En in de achtste eeuw na Christus hadden Bohemen en Frankrijk hun eigen hoptui- nen. Gouda kreeg er een in de veertiende eeuw. Er werd des tijds Duits bier mee gemaakt. Tegenwoordig komt de hop voor in Australië, België, Duits land, Engeland, Frankrijk, Slo venië, Polen, Tjechië, Slowa kije, Argentinië, China, Japan en de Verenigde Staten. Een hop-oogst in de Verenigde Staten A

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1994 | | pagina 16