In het vierde deel van
onze kwaliteitsserie
gaan we in op hop, de
smaakmaker van het
bier. Heineken haalt
zijn hop voornamelijk
uit de Verenigde Staten
en Duitsland. De hop
uit deze landen is
namelijk van een zeer
hoog kwaliteitsniveau.
Een gesprek met
twee hop-experts.
Leen Verhagen (links) en
Teun van der Weerd met
voor hen op de tafel
hopextract (links), hoppellets
(midden) en verse hop
(rechts)
Leen Verhagen, section head
Process and Product Analyses
van Research and Develop
ment, hierover: "Heineken is
geïnteresseerd in de bitterzuren
en aromastoffen van de hop.
Deze bevinden zich in de bloe
men van de vrouwelijke hop
plant (de zogenoemde hop
bellen). Deze hopbitterzuren
worden tijdens het brouwproces
omgezet in stoffen die de beken
de bittere smaak aan het bier
geven. De hop- en aromastoffen
Hop werd al in de oudheid als
smaakmaker gezien. Het Oud
Testamentische Israël bezat
reeds een hop-recept, dat in de
loop van de jaren verloren is
gegaan. En in de achtste eeuw
na Christus hadden Bohemen
en Frankrijk hun eigen hoptui-
nen. Gouda kreeg er een in de
veertiende eeuw. Er werd des
tijds Duits bier mee gemaakt.
Tegenwoordig komt de hop
voor in Australië, België, Duits
land, Engeland, Frankrijk, Slo
venië, Polen, Tjechië, Slowa
kije, Argentinië, China, Japan
en de Verenigde Staten.
Een hop-oogst in de Verenigde Staten A