Bediiifstechnoloog Kaiel Jansen toont een doorgezaagde A
filter bij de water-installatie in Zoeterwoude
duingebied bij Katwijk. Als het
later weer wordt opgepompt is
het van drinkwaterkwaliteit."
Het water van de Bossche brou
werij zowel als dat van de Zoe-
terwoudse is van goede kwali
teit. Maar goed water is nog
geen brouwwater. Pjotr van
Oeveren: "Water bevat minera
len zoals kalk en zout. Heine-
ken heeft voor zijn brouwwater
specificaties opgesteld. Er is bij
voorbeeld een maximum vast
gesteld voor de hoeveelheid
ijzer in ons brouwwater. Water
dat niet aan die eisen voldoet,
zou namelijk het brouwproces
verstoren, omdat dat is afge
stemd op de standaard minera
le samenstelling van het water.
Het leidt tot afwijkingen in de
smaak van het eindprodukt, het
bier. Want de smaak van het
bier is namelijk al voor een deel
bepaald door de mineralen in
het brouwwater dat je
gebruikt.De minerale samen
stelling van het brouwwater
bepaalt met mout en hop de
kwaliteit van het bier."
Zéér strenge controle
In Den Bosch is het water uit
de bodem zo goed van kwaliteit,
dat alleen het ijzergehalte wat
omlaag moet worden gebracht.
Dat gebeurt op het brouwerij
terrein in een speciale ontijze-
rings-installatie. Daarna heeft
het water de juiste minerale
samenstelling. In Zoeterwoude
wordt met een zogeheten
'omgekeerde osmose'-installa-
tie het teveel aan zout uitgefil
terd. Omdat door die methode
ook al het kalk uit het water
wordt gehaald, moet daarna de
gewenste hoeveelheid van dat
mineraal weer worden toege
voegd. Dan is ook in Zoeter
woude de gewenste samenstel
ling bereikt. Daarmee lijkt de
kous af, maar dat is niet het
geval. Heineken houdt de water
kwaliteit zeer nauwlettend in
de gaten. Pjotr van Oeveren: "De
kwaliteitscontrole is zowel in
Den Bosch als in Zoeterwoude
zéér streng. Het risico dat het
water iets bevat wat er niet in
hoort willen en kunnen we niet
nemen. Dat is een verantwoor
delijkheid die wij als brouwers
vanzelfsprekend nemen."
Een groot voordeel van de stan
daardeisen voor de samenstel
ling van brouwwater is dat je
overal ter wereld hetzelfde bier
kunt brouwen, wanneer je naast
het water ook dezelfde grond
stoffen (mout, gist, hop)
gebruikt. Een brouwerij als
Kirin in Japan, kan daarom ook
lokaal Heineken bier brouwen
dat hetzelfde smaakt als het in
Den Bosch gebrouwen Heine
ken bier. Bovendien biedt één
type brouwwater een vaste basis
voor de kwaliteit van het bier
omdat het ingewikkelde brouw
proces beheersbaar is.
Waterverbruik
Heineken Zoeterwoude produ
ceert ongeveer 7 miljoen hec
toliter bier per jaar. De brouwe
rij in Den Bosch is goed voor een
jaarlijkse produktie van 4,5 mil
joen hectoliter bier. Uiteraard is
het waterverbruik in het brouw
proces vele malen hoger dan de
hoeveelheid die in de flessen,
blikjes en fusten gaat. Lang niet
al dit water wordt omgezet in
bier. Twaalfhoven: "Voor ieder
flesje bier zijn zes flesjes water
nodig. Er is immers ook water
nodig voor het schoonspoelen."
Pjotr van Oeveren vult aan: "Wij
zijn inderdaad schone brouwers.
Je kunt stellen dat van die zes
flesjes er drie worden gebruikt
voor reiniging. Dat is vrij veel.
Om de optelsom af te maken:
één flesje water gebruiken we
als grondstof voor het bier. En
twee flesjes hebben we nodig
voor stoom, 'huishoudelijk'
gebruik en waterbehandeling.
We willen echter wat minder
afhankelijk worden van water
en streven daarom naar bespa
ring. De grootste besparing is in
eerste instantie te behalen door
anders om te gaan met het
schoonmaakwater. Zo hebben
we nu flessenwasmachines die
minder water verbruiken, maar
flessen net zo goed schoon
maken als de andere flessen
wasmachines. Bovendien
besparen we energie, omdat
minder stoom nodig is." Hans
Twaalfhoven: "Het Heineken-
beleid is altijd al gericht geweest
op het beheersen van kwaliteit
en kwantiteit. Al het water dat
gebruikt wordt, kost immers
geld. Het watergebruik is bij
voorbeeld ook teruggedrongen
door gesloten reinigingssyste
men in te voeren."
Met het oog op de toekomst rest
nog de vraag hoelang Heineken
in Den Bosch nog water uit de
bodem kan halen. Want, is die
watervoorraad niet een keer op?
"Heineken is zuinig 'op dit
water. Je kunt er niet te veel aan
onttrekken, want dan ontstaat
een toestroom van ander water
uit de omringende gebieden.
Dat wordt door ons eigen inge
nieursbureau nauwlettend in
de gaten gehouden. Maar de
brouwerij in Den Bosch kan er
zeker nog tientallen jaren mee
vooruit, aangezien het water
geput wordt uit meerdere water
houdende lagen", aldus Hans
Twaalfhoven.
Ook het Bossche brouwwater smaakt best
Itijd goed