Bediiifstechnoloog Kaiel Jansen toont een doorgezaagde A filter bij de water-installatie in Zoeterwoude duingebied bij Katwijk. Als het later weer wordt opgepompt is het van drinkwaterkwaliteit." Het water van de Bossche brou werij zowel als dat van de Zoe- terwoudse is van goede kwali teit. Maar goed water is nog geen brouwwater. Pjotr van Oeveren: "Water bevat minera len zoals kalk en zout. Heine- ken heeft voor zijn brouwwater specificaties opgesteld. Er is bij voorbeeld een maximum vast gesteld voor de hoeveelheid ijzer in ons brouwwater. Water dat niet aan die eisen voldoet, zou namelijk het brouwproces verstoren, omdat dat is afge stemd op de standaard minera le samenstelling van het water. Het leidt tot afwijkingen in de smaak van het eindprodukt, het bier. Want de smaak van het bier is namelijk al voor een deel bepaald door de mineralen in het brouwwater dat je gebruikt.De minerale samen stelling van het brouwwater bepaalt met mout en hop de kwaliteit van het bier." Zéér strenge controle In Den Bosch is het water uit de bodem zo goed van kwaliteit, dat alleen het ijzergehalte wat omlaag moet worden gebracht. Dat gebeurt op het brouwerij terrein in een speciale ontijze- rings-installatie. Daarna heeft het water de juiste minerale samenstelling. In Zoeterwoude wordt met een zogeheten 'omgekeerde osmose'-installa- tie het teveel aan zout uitgefil terd. Omdat door die methode ook al het kalk uit het water wordt gehaald, moet daarna de gewenste hoeveelheid van dat mineraal weer worden toege voegd. Dan is ook in Zoeter woude de gewenste samenstel ling bereikt. Daarmee lijkt de kous af, maar dat is niet het geval. Heineken houdt de water kwaliteit zeer nauwlettend in de gaten. Pjotr van Oeveren: "De kwaliteitscontrole is zowel in Den Bosch als in Zoeterwoude zéér streng. Het risico dat het water iets bevat wat er niet in hoort willen en kunnen we niet nemen. Dat is een verantwoor delijkheid die wij als brouwers vanzelfsprekend nemen." Een groot voordeel van de stan daardeisen voor de samenstel ling van brouwwater is dat je overal ter wereld hetzelfde bier kunt brouwen, wanneer je naast het water ook dezelfde grond stoffen (mout, gist, hop) gebruikt. Een brouwerij als Kirin in Japan, kan daarom ook lokaal Heineken bier brouwen dat hetzelfde smaakt als het in Den Bosch gebrouwen Heine ken bier. Bovendien biedt één type brouwwater een vaste basis voor de kwaliteit van het bier omdat het ingewikkelde brouw proces beheersbaar is. Waterverbruik Heineken Zoeterwoude produ ceert ongeveer 7 miljoen hec toliter bier per jaar. De brouwe rij in Den Bosch is goed voor een jaarlijkse produktie van 4,5 mil joen hectoliter bier. Uiteraard is het waterverbruik in het brouw proces vele malen hoger dan de hoeveelheid die in de flessen, blikjes en fusten gaat. Lang niet al dit water wordt omgezet in bier. Twaalfhoven: "Voor ieder flesje bier zijn zes flesjes water nodig. Er is immers ook water nodig voor het schoonspoelen." Pjotr van Oeveren vult aan: "Wij zijn inderdaad schone brouwers. Je kunt stellen dat van die zes flesjes er drie worden gebruikt voor reiniging. Dat is vrij veel. Om de optelsom af te maken: één flesje water gebruiken we als grondstof voor het bier. En twee flesjes hebben we nodig voor stoom, 'huishoudelijk' gebruik en waterbehandeling. We willen echter wat minder afhankelijk worden van water en streven daarom naar bespa ring. De grootste besparing is in eerste instantie te behalen door anders om te gaan met het schoonmaakwater. Zo hebben we nu flessenwasmachines die minder water verbruiken, maar flessen net zo goed schoon maken als de andere flessen wasmachines. Bovendien besparen we energie, omdat minder stoom nodig is." Hans Twaalfhoven: "Het Heineken- beleid is altijd al gericht geweest op het beheersen van kwaliteit en kwantiteit. Al het water dat gebruikt wordt, kost immers geld. Het watergebruik is bij voorbeeld ook teruggedrongen door gesloten reinigingssyste men in te voeren." Met het oog op de toekomst rest nog de vraag hoelang Heineken in Den Bosch nog water uit de bodem kan halen. Want, is die watervoorraad niet een keer op? "Heineken is zuinig 'op dit water. Je kunt er niet te veel aan onttrekken, want dan ontstaat een toestroom van ander water uit de omringende gebieden. Dat wordt door ons eigen inge nieursbureau nauwlettend in de gaten gehouden. Maar de brouwerij in Den Bosch kan er zeker nog tientallen jaren mee vooruit, aangezien het water geput wordt uit meerdere water houdende lagen", aldus Hans Twaalfhoven. Ook het Bossche brouwwater smaakt best Itijd goed

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1994 | | pagina 9