Het tweede deel uit
onze serie over
kwaliteitsbewaking ging
over mout. Op deze
pagina's aandacht voor
goed brouwwater,
onmisbaar in het
brouwproces.
"Goed water is voor het brou
wen van onze bieren van essen
tieel belang", vertelt Hans
Twaalf hoven, coördinator Tech
nische Zaken bij Heineken.
Pjotr van Oeveren (hoofd Milieu
zaken HTS-Research Deve
lopment) en Dini Hofs (hoofd
van de Bedrijfstechnologische
dienst in Den Bosch) onderstre
pen dat.
Herkomst
In Den Bosch wordt dit water
uit de bodem gehaald door mid
del van pompen. "Het gaat hier
om water dat zich in waterhou
dende lagen op een diepte van
tussen de 50 en 120 meter be
vindt. Het water vindt zijn oor
sprong in de Ijstijd", vertelt
Twaalfhoven. "Het is van uit
stekende kwaliteit." Dini Hofs
bewaakt als hoofd van de
Bedrijfstechnologische Dienst
met haar team de kwaliteit van
het Bossche water. Ze deed dat
eerder ook in Zoeterwoude.
Het water dat daar wordt
gebruikt komt niet uit de
bodem onder de brouwerij"Het
komt oorspronkelijk uit het
Biesbosch gebied, maar wordt
door het waterleidingbedrijf
opgeslagen en voorgef iltreerd in
een speciaal daarvoor bestemd
Kwaliteit brouwwate