loreca-ondernemers
keuren die consumenten hebben
ten aanzien van terrassen, de
verwachtingen daarover en de
beleving van het terrasbezoek.
"Verder werd de ondernemer
gevraagd wat voor hem het
belang is van zijn terras, welke
factoren zijn terras succesvol
maken en welke mogelijkheden
hij ziet om het terras nog beter
te exploiteren. Al deze resulta
ten zijn op populaire wijze door
een copywriter in Het Terras-
boek verwerkt. En daar kan de
ondernemer zijn of haar voor
deel mee doen", aldus Henk
Eising, die zelf in de eindredac
tie van Het Terrasboek zat.
Geen uitstraling
Het resultaat is een gemakke
lijk leesbaar boek met mooie
illustraties van terrassen. Wat
echter opvalt is de geringe
Heineken- en Amstel-uitstraling
van het boek. Zo is op de voor
kant van het boek een foto te
zien van een terras zonder para
sol of bier. "Daar hebben we ook
bewust voor gekozen", reageert
Henk Eising. "We wilden een zo
neutraal mogelijke beschrijving
geven van de terrassen-wereld.
echter geen probleem. "Ik denk
dat ongeveer 75 procent van de
onderzoeksresultaten bekend
zal klinken. Alleen hebben wij
ze eens allemaal keurig op een
rijtje gezet. Dat betekent ook
dat er nog voor 25 procent
nieuws in staat. Nieuws waar
mee de ondernemer zijn voor
deel kan doen. Zo is in het boek
een uitgebreid voorbeeld opge
nomen van een gastenenquête.
Maar ook een uitvoerige chec
klist waarmee de ondernemer
de huidige staat van zijn terras
kan opmaken. Ik ben er dan ook
van overtuigd dat het boek een
aanwinst is voor elke horeca
ondernemer."
Andere onderzoeken
Alle boeken zijn bestemd voor
de horecarelaties die Heineken
of Amstel schenken en een ter
ras hebben of de mogelijkheid
daarvoor hebben. Henk hier
over: "De vertegenwoordigers
geven de boeken persoonlijk bij
de ondernemers in hun district
af. Voor nieuwe ondernemers
drukken we extra exemplaren
van Het Terrasboek. Ook den
ken we er over om nog meer
onderzoeken in de horeca te
houden en de resultaten daar
van opnieuw in een boek te ver
werken. Een van de onderwer
pen die we dan willen
onderzoeken is 'de kritische
succesfactoren van een horeca-
onderneming'."
Anders zou het boek te com
mercieel gericht zijn en dat is
niet de bedoeling. Bovendien
kun je het niet maken een terras
foto met een schitterende Heine
ken- of Amstel-parasol naast een
terras met een minder mooie
uitstraling van je merken te
plaatsen. Dan beschadig je de
relatie met die horeca-onder-
nemer."
De inhoud van Het Terrasboek
is niet geheel nieuw. Sommige
resultaten van het onderzoek
als 'de consument zit graag ach
ter een opgeruimd terrastafeltje'
en 'de consument wil graag een
snelle bediening anders komt
hij niet meer naar dat terras
terug' zijn bij veel ondernemers
bekend. Volgens Henk is dat