Het introteam van Lingen's Blond. V.l.n.r.: (staand) A.
Piet Groenendijk (Planning), Margritha Meijer (IEB), Monique
Peters (Marketing) en Gerard Foncke (Corporate Purchasing);
(zittend) Paul Waterreus (Marketingonderzoek), Henk van
Breugel (Physieke Distributie), Jan-Derck van Karnebeek
(Marketing) en Ger Egberts (Centrale Kwaliteitsdienst)
laten proeven of het testbier een
pilsachtig karakter had. (Nor
maliter worden de smaakpanel-
leden meerdere glazen tegelijk
voorgezet voor een vergelij
kingstest.) "Eind vorig jaar had
den we de receptuur zover ont
wikkeld, dat de consument
geen twijfel meer had over de
pilsachtige smaak. Bovendien
konden we concluderen dat we
een goed doordrinkbaar bier
hadden ontwikkeld. Dat was
het sein voor ons om produktie
Den Bosch erbij te betrekken.
Bedrijfstechnoloog Pros Sassen
werd lid van de projectgroep.
Met de Bossche specialiteiten
brouwers is vanaf januari hard
gewerkt aan de vertaling van
de receptuur in een passend
brouwproces. Zodat nu Lin
gen's Blond 'in het groot' kan
worden gebrouwen", aldus Feo
Martens, die stelt dat dit snelle
eindresultaat alleen kon wor
den bereikt door de teamwork-
instelling van alle betrokkenen.
In februari is Lingen's Blond
voor het eerst op grote schaal
gebrouwen. Met dit brouwsel
zijn nog twee definitieve con-
sumententesten uitgevoerd.
Eén blinde test om na te gaan
of het recept ook op produktie-
schaal het bier oplevert dat bij
de beoogde doelgroep in de
smaak valt. Intussen zijn, aan
gestuurd door Marketing, het
etiket, de naam van het bier en
de bijbehorende communicatie
ontwikkeld. In de tweede test
kreeg een aantal bierliefhebbers
het complete produkt voorgezet;
het glas en het flesje compleet
met etikettering. Omdat bleek
dat de Heineken Brouwerijen
goed zaten met dit nieuwe merk
in het mild biersegment, ging
het licht op groen. Een intro
ductieteam (zie foto) onder lei
ding van senior-brandmanager
Monique Peters ging aan de slag,
om de laatste stap voor deze
merk-introductie te zetten. In
dat team zijn diverse geledingen
van ons bedrijf vertegenwoor
digd (zie fotobijschrift)Feo Mar
tens benadrukt overigens dat
Lingen's Blond daarmee voor
Research Development geen
afgesloten hoofdstuk is. De
marktontwikkelingen en de
consumentenonderzoeken wor
den continu gevolgd.
Geen seizoensprodukt
Lingen's Blond van de Heineken
Brouwerijen zal worden gebrou
wen in Den Bosch en afgevuld
in 30 centiliter binnenlandfles-
sen en 20 liter fusten. Het is
nadrukkelijk geen seizoenspro
dukt. Het zal het hele jaar door
verkrijgbaar zijn. De flessen
worden uitgeleverd in grijze
kratten met daarop het logo van
de Heineken Brouwerijen.
Produktverwachting
Junior-productmanager Jan-
Derck van Karnebeek is, behal
ve voor Pilsner Urquell en De
Koninck, verantwoordelijk voor
de marketing van Lingen's
Blond op de Nederlandse bier
markt. Hij legt uit hoe de naam
van dit nieuwe bier is ontstaan:
"Die is opgekomen tijdens
een interne brainstormsessie.
Gecombineerd met de bierige
aanduiding 'blond', is het een
naam met een mooie klank:
En, nog belangrijker, een die
bij de bierliefhebbers de juiste
produktverwachting oproept.
Zoals wij hadden beoogd ziet de
consument het namelijk als een
lekker, makkelijk drinkbaar,
pilsener-achtig biertje met een
laag percentage alcohol. Precies
wat het is." Die produkt
verwachting moest ook in de
etikettering tot uitdrukking
komen. Om het bierige te onder
strepen, is gekozen voor gebruik
van lichte tinten: wit, geel en
groen. De lichte kleurstelling
geeft aan dat het om een licht
bier gaat. Het geel en het wit
zijn op het etiket zodanig ver
werkt, dat het meteen doet den
ken aan bier met, zoals bij pils,
een mooie blonde schuimkraag.
Light?
Jan-Derck: "Lingen's Blond heeft
de optimale balans tussen een
lekkere smaak en een laag alco
holgehalte. Het is niet te verge
lijken met een light-bier, omdat
het niet, zoals Amstel Light,
veel minder calorieën dan pils
bevat. Het mild biersegment is
dus niet hetzelfde als het light-
segment. En het heeft ook niets
te maken met het mild bier Dry
100, dat een paar jaar geleden
van de markt is gehaald. Dry
100 had namelijk wel 5% alco
hol en de aanduiding 'mild'
sloeg toen op de lage bitterheid
van pilsener bier. Uit onderzoek
blijkt overigens dat de consu
ment met name bij de bena
ming 'mild bier' denkt aan bier
met minder alcohol."
Is Marketing niet bang voor een
rem op de groei van het succes
volle Amstel Malt? "Het is te
verwachten dat de meeste drin
kers van Amstel Malt hun merk
trouw zullen blijven. Zij zijn
namelijk, zo blijkt uit de groei
van het marktaandeel van
Amstel Malt, juist wèl tevreden
over de smaak van Amstel Malt.
Zo heb je ook veel bierliefheb
bers die alleen maar houden van
pils met 5% alcohol. Die zul
len nooit iets anders in huis
halen of bestellen aan de tap.
Lingen's Blond zal vooral wor
den gedronken door pilslief
hebbers die niet van de zoetere
smaak van alcoholvrij bier hou
den, maar wèl belangstelling
hebben voor pils-achtig bier met
2% alcohol", aldus de junior
productmanager.
De introductie van het
nieuwe bier Lingen's
Blond in juni, zal worden
ondersteund door een
reclamecampagne. Die
was bij het ter perse gaan
van dit blad nog volop in
voorbereiding.