Nieuw:
Lingen's
Blond
4 Onder de projectnaam
'Beer' is het afgelopen
jaar in het diepste
geheim zeer hard
gewerkt aan de
ontwikkeling van een
nieuw pilsener-achtig
bier met een laag
percentage alcohol.
Inmiddels is de beer los:
In juni komt 'Lingen's
Blond' van de Heineken
Brouwerijen op de
markt. Een lekker bier
met twee procent
alcohol.
De projectgroep 'Beer' bij de poster die werd gepresenteerd op 11 april tijdens de R&JD-dagen
in Zoeterwoude (meer over die dagen in het volgende nummer van Vers van 't Vat).
V.l.n.r.: Pros Sassen, Feo Martens, Clara Wagtendonk, Jan-Derck van Karnebeek en
Paul Waterreus. Op de foto ontbreekt Ger Egberts
Marktleider Heineken is daar
mee de eerste die een mild bier
op de markt brengt. Onze brou
werij reageert opnieuw snel op
de marktontwikkelingen. Eind
april vorig jaar gaf de afdeling
Marketing van Heineken
Nederland de opdracht tot de
ontwikkeling ervan. "Het moet
een lekker laag-alcoholisch bier
worden met een pilsachtig
karakter", zo werd gesteld. Uit
onderzoek komt namelijk
steeds duidelijk de belangstel
ling voor zo'n bier bij een grote
groep liefhebbers naar voren.
Bierdrinkers die alcoholvrij bier
geen alternatief vinden voor
pils, omdat ze het niet lekker
vinden. Heineken zag dat de tijd
rijp was voor een nieuw seg
ment in de biermarkt: het mild
biersegment.
Cruciaal
Met die opdracht en informatie
ging de projectgroep Beer aan de
slag. Dat ontwikkelingsteam
bestond, naast voorzitter Feo
Martens, uit zijn HTS Research
Development-collega Clara
Wagtendonk plus van Heineken
Nederland Ger Egberts (Cen
trale Kwaliteitsdienst), Paul
Waterreus (Marketingonder-
zoek) en Jan-Derck van Karne
beek (Marketing Productma-
nagement). Feo Martens:
"Geheimhouding is bij dit werk
van cruciaal belang, wil je de
markt niet te vroeg informeren.
De projectgroep had daarom
ook een zo klein mogelijke
omvang. Buiten deze club
waren zo min mogelijk mensen
op de hoogte, zodat in alle mst
kon worden gewerkt aan het
volbrengen van de opdracht."
Ontwikkeling
Naast een receptuur moest ook
een nieuwe marktonderzoek
methode worden ontwikkeld,
om zo snel mogelijk de gewen
ste smaak te bereiken. R&D en
Marketing kwamen in nauw
overleg tot de conclusie dat het
in de proefbrouwerij vervaar
digde bier meteen de consu
ment moest worden voorgezet.
Gekozen werd voor een 'één
glas-test', een nieuwe manier
om bierliefhebbers blind te
C.S. Wagient/oi