"Ik werk het beste met
mensen om mij heen"
"Mijn vrouw was in het
buitenland veel meer
betrokken bij het bedrijf"
"Wij moeten het 'warme'
Heineken-gevoel overbrengen"
attiSÉM-, vjf
len werken en internationaal inzet
baar was. Een dergelijke positie was
op dat moment niet voor handen. Uit
eindelijk ben ik via een baan als com
mercieel assistent van het gewestelijk
verkoopkantoor Den Bosch in
Amsterdam terechtgekomen als juni
or product-manager en bijna twee jaar
later als area export manager Far-
East."
Twee jaar daarna volgde zijn eerste
baan voor Heineken in het buiten
land. "Ik werd gevraagd een kantoor
op te zetten in Singapore. Een pittige
klus, want ik had nog helemaal geen
ervaring op dat gebied. Gelukkig kun
je bij een grote organisatie terugval
len op een x-aantal specialisten die je
waar het maar kan helpen. Het was
dan ook heel leerzaam om dit doen.
Ook voor ons gezin. Mijn vrouw was
in het buitenland veel meer betrok
ken bij het bedrijf, zeker in de opbouw
fase." Frans kon de klus niet helemaal
afmaken, want hij werd in 1982 uit
gezonden naar Sydney om, net als in
Singapore, een kantoor op te zetten.
Dat kantoor is een paar jaar geleden
weer gesloten. "De kosten van een
eigen kantoor daar bleken te hoog in
verhouding tot de opbrengst."
Dit kwam ondermeer door de neer
gang van de economie in dat land. De
Australische markt wordt nu vanuit
het kantoor in Singapore bewerkt.
niet kon zien. Maar de kans deed zich
voor om in Amsterdam de naar Span
je overgeplaatste Habbershaw op te
volgen als directeur Export. En die
kans liet ik uiteraard niet lopen."
Een functie die Frans nog steeds
bekleedt. Volgens hem ook een uit
dagende functie. Frans hierover: "Ik
sprak twee jaar geleden bijvoorbeeld
over de VS de verwachting uit dat de
markt weer zou groeien. Gezien de
resultaten van vorig jaar heb ik gelijk
gekregen. Dit vooral omdat we ons
merk daar op een consequente wijze
hebben ondersteund. En door een
nieuwe verpakking te introduceren,
te weten: de A-fles van 64 centiliter.
Door die introductie is onze afzet
sterk toegenomen. De nieuwe ver
pakking heeft niets afgesnoept van
onze overige verpakkingssoorten. We
zien dan ook dat, hoewel de totale
biermarkt geen stijgende lijn meer
vertoont, het importsegment nog
steeds stijgende is. Wat dat betreft zijn
er nog groeikansen volop."
Groeimarkt Azië
Het Verre Oosten blijft de snelst groei
ende biermarkt van de wereld. "Het
gaat daar economisch heel goed. Beter
dan bijvoorbeeld in Europa. Daarom
groeit ook het besteedbaar inkomen
van de mensen. Voor het eerst in de
geschiedenis kunnen mensen het
zich veroorloven produkten te kopen
n bier past hij mij"
Prettige herinneringen
Hoewel Frans van der Minne in bei
de landen een goede tijd heeft gehad,
kijkt hij nog met de meeste goede her
inneringen terug naar zijn verblijf in
Ierland (1988-1989) als directeur van
de Murphy brouwerij in Cork. "In die
tijd kwamen mijn drie dochters (nu
15, 12 en 9, -red.) in een leeftijd dat ze
hun omgeving bewust meemaakten.
En Ierland is een heel mooi land. Het
was jammer dat ik daar maar zo kort
kon blijven. Ook omdat ik de resul
taten van mijn genomen beslissingen
met een premium karakter. Een
belangrijke markt voor Heineken",
aldus Frans.
"Wij proberen daar op twee manieren
binnen te komen. Via onze export,
zoals bij voorbeeld naar China, en via
participatie in brouwerijen. Daarbij
kiezen wij wat betreft het Heineken-
merk in eerste instantie voor export.
Pas daama wordt bekeken of er een
mogelijkheid bestaat om lokaal Hei
neken te brouwen. Dat laatste gebeurt
steeds meer. Niettemin is export nog
Frans van der Minne
steeds groeiende. En dat biedt volop
kansen voor de toekomst."
Spelregels
Om het export-spel goed te blijven
spelen moeten de medewerkers zich
wel aan een aantal 'regels' houden.
"We mogen absoluut geen concessies
doen ten aanzien van onze verpak-
kingskwaliteit of onze produkten.
Een van de andere manieren waarop
we als Export succesvol blijven is door
onze produkten tegen concurrerende
prijzen aan te kunnen bieden. Ik ben
daarom een groot voorstander van het
proces 'Mensen Maken Heineken',
waardoor we uiteindelijk met elkaar
tegen minder kosten kunnen produ
ceren. Dan hoeven wij onze prijzen
niet steeds te verhogen. En hoeven we
niet duurder te zijn dan onze concur
renten. Tevens moeten we op het
gebied van distributie en de relatie
met de consumenten in het betrok
ken land de controle in eigen handen
houden", aldus Frans.
"In de praktijk betekent dit vaak dat
wij met een vast netwerk van agen
ten werken, aan wie wij het 'warme
Heineken-gevoel' moeten overbren
gen. Zo kun je ervoor zorgen dat ze
voor Heineken harder lopen dan voor
andere produkten. Datzelfde geldt
overigens voor de eigen afdeling. Als
mensen geen warm gevoel voor hun
werk hebben, is dat aan hun presta
tie te merken. Als je ervoor zorgt dat
er open en eerlijk gecommuniceerd
wordt, creëer je ook wederzijds ver
trouwen. En dat vertrouwen is de
basis voor een prettige werksfeer en
goede prestaties. Dat vind ik zelf ook
belangrijk."