"Horeca is etalage van bier'
20 "Iedereen streeft naar
kwaliteit. Daarom moet
je de ondernemer juist
iets extra's bieden. Wij
doen dat door middel
van een stukje
dienstverlening. Door
onze diensten kunnen
wij het voor een horeca-
eigenaar aantrekkelijker
maken met Heineken in
zee te gaan." Een kijkje
bij het
Bouwadviesbureau.
Ben Smith en Cees van Kasteel
vormen de twee-koppige leiding
van het Bouwadviesbureau in
Zoeterwoude. Een afdeling die
sinds 1958 binnen Heineken
bestaat. Sinds die tijd heeft het
zich tot een middelgroot advies
bureau ontwikkeld met in
totaal 25 medewerkers in vaste
dienst. Hier vallen de advies
dienst, het secretariaat, een
tekenkamer en sinds kort ook
de afdeling Standbouw onder.
"Een deel van de 25 medewer
kers, onder wie de adviseurs, is
uiteraard vaalt op pad, omdat ze
ondernemers moeten bezoeken.
Op dinsdag komen ze allemaal
naar Zoeterwoude voor werk
overleg en het bijhouden van
hun administratie. We merken
dat sommige Zoeterwoudse
medewerkers daar wat vreemd
tegenaan kijken. Zo van: zo
zie je ze wel. Zo zie je ze niet.
Deze situatie ontstaat door
onze manier van werken", aldus
Ben Smith. "Willen we ons
werk goed doen, dan zullen we
veel bij de klanten moeten zijn.
Vergelijk het maar met een
horeca-vertegenwoordiger."
Dienstverlening
De werving van opdrachten
gebeurt niet door het Bouwad
viesbureau zelf. "De dienstver
lening verrichten wij op verzoek
van de horecavertegenwoordi-
ger", vertelt Cees van Kasteel.
"Vandaar dat het voor ons ook
heel erg belangrijk is dat alle
horecavertegenwoordigers goed
weten wat wij voor de onder
nemers kunnen doen. In dat
kader zijn we gestart met een
rondje Horecagebieden. Daarbij
overleggen we hoe we het beste
met de horecavertegenwoor
digers kunnen samenwerken.
Hoe ons werk een aanvulling
kan zijn op het servicepakket
van de vertegenwoordiger",
aldus Van Kasteel.
"Overigens doen wij dat niet om
extra klanten te krijgen", vult
Ben Smith aan. Vorig jaar hiel
pen wij 2400 horeca-onderne-
mers met bouw- en interieur
adviezen. Vierhonderd meer
dan in 1992. Daarom wijzen wij
de horecavertegenwoordigers
erop dat we, willen we goede
kwaliteit blijven leveren met de
De bouwfase van een
horecagelegenheid: eerst de
situatie zoals die was,
vervolgens een
I bouwtekening en tenslotte
het eindresultaat