De man achter de
onderwij srelaties
Hugo de Haas van
Dorsser werkt
bij de afdeling
In- en Externe
Betrekkingen (IEB)
in Zoeterwoude.
Hij is verant
woordelijk voor de
onderwij scontacten
van ons bedrijf.
Een baan die hij
sinds juni 1993
met veel plezier
invult.
Hugo kwam na een periode
Personeelszaken (1986) en Perso
neelszaken Internationaal (tot
juni 1993) bij In- en Externe
Betrekkingen terecht. Daar werd
hij de onderwijscontactenman
van de afdeling. Een terrein
dat overigens niet helemaal
onbekend voor hem was, om
dat hij zijn opleiding aan de
Pedagogische Academie heeft
genoten.
Zijn baan was wel nieuw, want
de onderwijscontacten moesten
worden op- en uitgebouwd.
"'Onderwijscontacten' heeft
lange tijd stilgelegen", verklaart
Hugo. "Ik kon dus opnieuw
beginnen met het onderhouden
ervan. Hoe ik dat heb aan
gepakt? Ik ben gewoon aan de
slag gegaan", klinkt het nuch
ter. "Je kunt natuurlijk hele
mooie notities maken, maar
waar het uiteindelijk op aan
komt is dat de student merkt
dat Heineken er weer voor hem
of haar is", aldus Hugo.
"Ik ben als het ware meteen voor
oriëntatie de straat op gegaan en
heb met mensen van andere
bedrijven, studenten en leiding
van scholen gesproken. Daarna
heb ik een raamwerk gemaakt
waar binnen ik het onderwijs
beleid zal uitvoeren. Daarbij
staat centraal dat we van onder
wijscontacten naar onderwijs-
relaties toe willen. Contacten is
te vrijblijvend, te vluchtig. Een
relatie aangaan wil zeggen dat je
op een langdurige band met zo'n
school of student uit bent. En
dat wil Heineken."
Criteria
Hugo had daarbij een aantal cri
teria waaraan de onderwijscon
tacten moesten voldoen. "Wij
zijn brouwers en verkopers van
bier. Ik richt me daarom ook op
het horeca-onderwijs. De stu
dent van vandaag is immers
de ondernemer van morgen. Het
is een goede zaak als leerlingen
vroegtijdig kennismaken met
ons mooie produkt en de
goede service daaromheen.
Denk bijvoorbeeld aan onze
horeca-adviesdiensten en onze
horecavertegenwoordigers. Zo
organiseren we nu vanuit onder
wij scontacten een praktijk
dag voor horeca-studenten. Zij
worden tijdens zo'n dag uitge
nodigd in een Heineken-café om
een bedrijfsplan uit te werken.
Dat gebeurt ondermeer in
samenwerking met een horeca-
vertegenwoordiger en Bert
Vriens van de Horeca-advies
diensten. Dit en nog veel meer
activiteiten worden ontwikkeld
om de relatie tussen Heineken
en het horeca-onderwijs te ver
stevigen."
Daarnaast richt Hugo zich op
HBO-ers en academici. Hij stemt
al zijn activiteiten op dat terrein
af met de afdeling Loopbaan
ontwikkeling. "Daarbij gaan we
heel selectief en gericht te werk.
Heineken wil zich aan deze stu
denten bekendmaken als een
professioneel en goed bedrijf om
voor te werken. Maar ons bedrijf
wü ook de kennis met hen delen
op het gebied van de levens
middelen, bedrijfseconomie,
bedrijfskunde, rechten, marke
ting en engineering. Verschil-
Hugo de Haas van Dorsser A
lende managers uit ons bedrijf
houden in dat kader lezingen op
universiteiten en HBO-oplei-
dingen over deze eerder
genoemde onderwerpen. Maar
je kunt ook denken aan het hou
den van seminars en workshops
voor deze groep. De studenten
van nu zijn er ook op uit inter
actieve dingen te doen. Ze hou
den ervan een markering-
opdracht uit te voeren of een
cursus presentatietechnieken te
volgen. Heineken wil hen daar
in tegemoet komen. Ik houd me
daarbij met de organisatie van
deze seminars en workshops
bezig."
Veel ideeën
Maar Hugo heeft nog veel meer
plannen. Een bezoek aan De
Brouwketel om studenten te
wijzen op de speciaalbieren en
tapwedstrijden zijn maar een
paar van de vele voorbeelden uit
de koker van deze enthousiaste
collega. Ideeën die door hem
zelf worden uitgevoerd. "Maar
uiteraard kan dat niet zonder de
hulp van de vele collega's bij
Heineken. Want ik ben blij ver
rast met de manier waarop zij
spontaan meewerken als ik hen
vraag om samen een lezing of
workshop te houden."
In elk geval is er nog werk te
over voor Hugo, die met veel
plezier zijn job invult. "Je pro
beert in zo'n baan optimaal Hei
neken uit te stralen. Want het
bruist binnen Heineken en dat
mag en moet de buitenwereld
en zeker de student van nu
weten."