Zijn Heineken-carrière staat al ruim dertig jaar in het
teken van veranderen: Een portret van Heineken-directeur
Financiën Heineken Nederland, Rien van der Torren.
"We hebben de vemndei
mensen voor de brouwerij, vanwege
de dat jaar zo fantastische zomer.
Ik heb in dat halfjaar zo'n beetje alle
geledingen van een brouwerij door
lopen. Van wortlcoeling tot gistkelder
tot bottelarij. Mijn verzoek om ver
vroegde dienstplicht werd inge
willigd. Ik ben afgezwaaid als reserve
officier."
"In 1961 begon ik de studie Economie
aan de Erasmus Universiteit in Rot
terdam. Op een gegeven moment
moest ik natuurlijk stage gaan lopen.
Door mijn goede ervaringen aan de
Crooswijksesingel, dacht ik meteen
aan Heineken. Ik heb er stagegelopen
in 1963 en ben gebleven. Ik heb, tot
dat ik afstudeerde, 25 uur per week
gewerkt als systeemanalist op de afde
ling Administratieve Organisatie.
Wat ik leuk vind aan het werken met
cijfers In een bedrijf voltrekt zich een
aantal processen, die voortvloeien uit
het werken met kapitaal, arbeid en
grond- en hulpstoffen. Die bedrijfs
processen kun je vertalen in cijfers
c.q. in geld. Door die cijfermatige
vertaling kun je alles wat er in een
bedrijf gebeurt onderling met elkaar
vergelijken. Door het werken met cij
fers heb je met andere woorden een
duidelijk overzicht van alles wat er
in een bedrijf gebeurt, en wat het
belang ervan is."
Automatisering
Naast belangstelling voor cijfers heeft
Van der Torren al sinds het begin van
zijn loopbaan belangstelling voor
automatisering. In Rotterdam werk
te hij mee aan de voorbereiding van
de invoering van de computer in
de administratie bij Heineken: "Het
is nu haast niet meer voor te stellen,
maar voor een computer met een
capaciteit van een hedendaagse pc
hebben we destijds een apart gebouw
moeten neerzetten. Uitgerust met
specifieke voorzieningen als separate
stroomtoevoer en airconditioning.
Sterker nog, deze palmtop-pc (de direc
teur laat een zeer kleine draagbare
computer zien -red.) heeft zeker
dezelfde capaciteit als dat hele grote
apparaat in het midden van de jaren
zestig. Dat konden wij ons toen
onmogelijk voorstellen."
In 1969 treedt Van der Torren als afge
studeerd bedrijfseconoom fulltime in
dienst van Heineken. Hij wordt door
Heineken verzocht de postdoctorale
accountancy-opleiding te doen. Dat
verdiepte zijn inzicht in de admini
stratieve organisatie en controle
mechanismen die nodig zijn om de
organisatie financieel-economisch in
de hand te houden. Hij wordt eerst
nog chef Systeem Analyse in Rotter
dam, voordat hij verantwoordelijk
wordt voor de planning en ontwik
keling van computertoepassingen
binnen Heineken. In die periode
steekt hij ook veel tijd in Prodis,
een gezamenlijk adviesbureau van
Douwe Egberts, Heineken en Nutri-
cia, dat automatiseringsprojecten
verzorgde voor de levensmiddelen
groothandel. Via dat werk raakt hij
ook betrokken bij het totstandkomen
van de streepjescode.
Businessschool
"Daarna verliet ik de automatisering
voor een benoeming op de Bedrijfs
economische afdeling van Heineken
in Amsterdam. In 1975 heb ik in
"Ik ben geboren in de Rotterdamse
wijk Blijdorp op 24 april 1940. Nog
geen jaar later verhuisden wij naar de
rand van de stad, tussen Schiebroelc
en Overschie, naar een dienstwoning
van de GEKRO .Mijn vader was hoofd
van de Financiële Administratie van
dat destructie- en vismeel-bedrijf. In
mijn jeugd was ik vaak te vinden op
het bedrijfsterrein. Ik vond al die
machines fascinerend. Dat is de reden
dat ik altijd heb willen werken in een
bedrijf met veel machines. En bij
voorbeeld niet bij een verzekerings
maatschappij. Nu ben ik ook veel in
het bedrijf. Als er een investering is
gepland, ga ik ter plekke een kijkje
nemen. En ook later, wanneer de
investering is gerealiseerd. Dat vind
ik prettig. Je werkt op financieel ter
rein vaak met abstracte begrippen. De
brouwerij ingaan is een concreet stuk
van het werk."
Crooswijk
Van der Torren doorloopt HBS-B in
Rotterdam en kiest daarna voor een
studie Chemie in Delft. Daar stopt hij
na een jaar mee, omdat hij zich niet
voldoende blijkt thuis te voelen in dat
vak. Hij vraagt vervroegde dienst
plicht aan, en in afwachting van een
bericht van Defensie werkt hij in 1959
zes maanden bij Heineken in Rotter
dam Crooswijk. "Heineken vroeg in
een advertentie om een aantal jonge