moet blijven liggen om te rijpen, blijkt uit de analyse van de kiem- energie. Vissenaekens legt uit hoe dat zit. "Een korrel bevat een biologisch systeem, dat voorkomt dat de korrel direct op het veld zou gaan kiemen, wan neer er een regenbui is gevallen. Het is een soort slaap-rustsys- teem. Het kan echter gebeuren dat dit systeem nog steeds werkt als de gerst al bij de mouterij is aangeleverd. In dat geval zit er niets anders op dan te wachten tot het systeem is uitgewerkt. Dat kan heel lang duren. Ik heb wel eens meegemaakt dat we negen maanden moesten wach ten tot de gerst 'uitgeslapen' was", lacht hij. Meestal wijst de controle uit dat de kiemenergie hoger is dan de verlangde 95%. Dat houdt in dat de gerst meteen verwerkbaar is. Troetelbaby's Nu kan het daadwerkelijke mouten beginnen. "Hoewel, goed mouten begint eigenlijk al bij de gerstaanname. Niet pas in het weekhuis. Want als je de gerst slecht lost of in de regen lost, is dat slecht voor de kwa liteit van de gerst", verduidelijkt de quality manager nog eens. Het mouten gebeurt in drie stap pen: het weken, kiemen en ees ten. Bij het weken wordt de gerst ondergedompeld in water. Door de vochtopname kan het embryo in de levende korrels groeien. De geweekte gerst gaat vervolgens naar immense kiem- bakken. In deze bakken, waar in vanaf de onderzijde lucht tus sen de korrels wordt geblazen, is voor de gerst de ideale situatie gecreëerd om te kiemen. In ongeveer zes dagen groeien er wortel- en bladkiemen uit de gerstkorrel. De gerst wordt tij dens het kiemen homogeen gehouden door deze regelmatig te "keren". Zowel de mouter als de quality manager volgen het kiemproces op de voet. Elke dag, 365 dagen per jaar, contro leren zij hoeveel korrels er gekiemd zijn en hoe groot de vochtopname is. Aan de hand van allerlei gegevens kijken zij hoe ze het proces verder moe ten sturen. Of er door middel van een sproei-installatie bij voorbeeld vocht moet worden toegevoegd. Of dat de tempera tuur verhoogd of verlaagd moet worden. En of de verhouding tussen zuurstof en koolzuur precies goed is. Alsof het om couveusebaby's gaat, zo wordt het wel en wee van de gerst korrels in de gaten gehouden. Groenmout Als de gerst voldoende gekiemd is, heet het groenmout. De kie ming wordt gestopt door de groenmout in de eest eerst met warme en later met hete lucht te drogen. Hierdoor neemt het vochtgehalte af van zo'n veertig procent tot vier procent. Er is nu droge mout ontstaan, die terug kan naar de silo. Onderweg worden mechanisch de kiem- worteltjes van de korrels afge haald. Ook tijdens deze fase worden monsters genomen en geanalyseerd. Ten slotte worden verschillen de partijen met diverse varië teiten gemengd. Uiteindelijk ontstaat een partij van vier a vijf duizend ton met gelijkwaardige mout, die klaar is voor vervoer naar onze brouwerijen in Den Bosch of ZoeterwoudeOm daar goed voor de dag te komen, wordt de mout op een trilzeef eerst nog even 'gepoetst', alvo rens ze wordt ingeladen in een -vanzelfsprekend- brandschoon schip of brandschone wagen. Het werk van de mouterij zit er voor wat deze partij betreft, op. ebij mouterij daarover: "Als de luiken van het schip opengaan, controleren onze medewerkers direct de gerst. Ze bekijken de kleur en keuren de geur door aan de gerst te ruiken. Daarvoor zijn ze opge leid." Tijdens het lossen worden monsters genomen, die in het laboratorium worden geanaly seerd. Is het resultaat niet goed, dan laat Mouterij Albert de ver zegelde monsters voor een twee de controle onderzoeken door een onafhankelijk laboratori um. Mocht uit deze controle ook blijken dat de gerst niet vol doet aan de tevoren gestelde eisen, dan gaat de partij in haar geheel retour afzender. "Dat is weieens voorgekomen", beaamt fohan Vissenaekens. "De leve rancier weet dat hij dat risico loopt." De eerste controle duurt een dag. In de tussentijd wordt de gerst zolang apart opgeslagen in een silo. Na de routine analyses volgt een vermouting van een kleine hoeveelheid van de partij om te zien of de mout voldoet aan de Heineken-speci- ficaties. Specificaties die overi gens wereldwijd gelden. Eén kilo gerst wordt in de micro mouterij vermout. Reiniging Als alle resultaten goed zijn, vindt de reiniging van de gerst plaats. Dit gebeurt in drie stap pen: het zogenoemde sorteren, kalibreren en triëren. Tijdens het sorteren worden de vreemde granen verwijderd, die niet tussen de gerstkorrels thuishoren. In de volgende fase worden alle korrels die kleiner zijn dan 2,2 millimeter buiten spel gezet. Tijdens de laatste fase zorgen de medewerkers er voor dat ook de gebroken en hal ve korrels niet mee mogen doen in het moutproces. En ook tij dens dit gehele proces worden voortdurend monsters geno men om met behulp van trilze- ven en analyse-apparatuur op het laboratorium te checken of de gerst goed is gereinigd. De nu gereinigde gerst gaat terug naar de silo. Slapende gerst Of de gerst direct verwerkbaar is of nog enige tijd in de silo Een mouter bekijkt hoever de gerst is ontkiemd A

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1994 | | pagina 25