Het eerste deel uit onze serie over kwaliteitsbewaking ging over gerst. Op deze pagina's aandacht voor het bewerken van de gerst tot mout. Kwaliteitscontrole troeï Welk land voor levering in aan merking komt, verschilt van jaar tot jaar. Dit jaar komt het merendeel van de gerst bijvoor beeld uit Frankrijk. Terwijl uit Denemarken, toch ook een vooraanstaand gerstproduce- rend land, niet of weinig is betrokken in verband met de natte oogst van dit jaar. Moute rij Albert koopt de gerst via de contactpersonen rechtstreeks bij de landbouwers. Schoon Daarna is het zaait de gerst naar de mouterij te transporteren. Ook dit gebeurt met de grootst mogelijke zorg. Het transport middel -in de meeste gevallen een schip, maar soms ook een wagen- moet namelijk geschikt zijn voor het vervoer van levens middelen. Een door Mouterij Albert ingehuurde controleur ziet er op toe dat het schip of de wagen geheel schoon is. Direct controle Zodra het schip bij de aan het Zeekanaal gelegen mouterij afmeert, komen de medewer kers van de silo's en de scheeps lossers in actie. Quality manager Johan Vissenaekens Elk pilsje dat onze Bossche en Zoeterwoudse brouwerij ver laat, wordt voor vijftig procent gebrouwen uit mout die afkom stig is van onze eigen mouterij Albert in het Belgische Ruis broek. De rest van de mout koopt Heineken in bij een gese lecteerd aantal mouterijen in Frankrijk, Engeland en Duits land. Om te zien welke aan dacht de mouterij aan kwali teitsbewaking schenkt, gingen we naar Mouterij Albert. "Van Heineken krijgen we richtlijnen wat betreft welke gerstvariëtei ten niet mogen worden aange kocht en welke de voorkeur ver dienen. Met die richtlijnen en met de eisen die in de Heineken- specificatie zijn gesteld, gaan we op zoek naar geschikte gerstva riëteiten", vertelt de directeur van Mouterij Albert, Jan De bruyn. Om de beste gerst te kunnen kopen, volgt Mouterij Albert de groeicondities van de diverse gerstvariëteiten nauwlettend. Daartoe heeft de mouterij in elk land ook contact met een aantal mensen, met wie de mouterij in de loop der jaren een vertrouwensrelatie heeft opge bouwd. "De mensen hebben bewezen oprecht te zijn. Bij hen kunnen we er van op aan dat ze goede gerst niet bijmengen. Dat is belangrijk omdat we een homogene partij gerst moeten hebben."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1994 | | pagina 24