Een nieuw vaatje
aangeslagen
In deze rubriek belichten wij
nieuwe of vernieuwde
horecabedrijven waar een of
meer van onze biermerken
worden geserveerd. Deze
maand aandacht voor 'DAM 10'
in Zaandam.
4'
man. Er is amper ruimte om je
nog te bewegen, maar het is ont-
zettend gezellig! "Ook in het
weekeinde is er muziek. Die
wordt meestal verzorgd door
een discjockey. Sinds kort orga
niseert 'DAM 10' ook een talen
tenjacht op de dinsdagavond.
"We pakken dat heel serieus
aan. Voor de winnaars is er een
week naar Parijs als prijs. Er
komen nu al kandidaten uit het
hele land". Bovendien organi
seert Dijkstra elke maand een
speciale avond. Zoals een Lam-
bada-avond of een Jail house
roek-avond.
Sfeervol
Deze maand staat natuurlijk in
het teken van kerst en oud-en-
nieuw. 'DAM 10' is op 25
december 's avonds geopend en
op 26 december al vanaf 16.00
uur. Ook op 31 december is
'DAM 10' open. Een bekende
Zaanstadse zanger zal 's mid
dags optreden. Tussen 20.00 en
24.00 uur is er een besloten
club. Wie dan naar 'DAM 10'
wil, moet toegangskaarten
reserveren. Daarna is de zaak
open tot 06.00 uur. De heer
Dijkstra en 'DAM 10' zullen
ook in het nieuwe jaar niet stil
zitten. Want er zijn nog plan
nen genoeg. Het afgelopen jaar
was hij de initiatiefnemer voor
het binnenhalen van tsaar Peter
de Grote. Deze historische
figuur, die ooit over scheepvaart
leerde in Zaandam, kwam op
een boot aan en hield bij zijn
standbeeld een toespraak in het
Russisch. Het evenement sloeg
zo goed aan, dat het ongetwij
feld een traditie zal worden in
augustus.
'DAM 10', Dam 10, Zaandam
telefoon 075-354028.
Elke dag open vanaf 11.00 uur
tot 01.00 uur. Donderdag tot
02.00 uur, en vrijdag/zater
dag/zondag tot 03.00 uur.
met zijn zoon vorig jaar de hele
winter uit in Amsterdam. Over
de inrichting hoefde hij trou
wens niet lang te denken. "Als
kind kwam ik met mijn vader
wel eens in zo'n herenzaak op
het Frederiksplein. Die had veel
koper. Als kind vond ik al dat
'goud' prachtig", vertelt Dijk
stra. Zijn zaak is dan ook geheel
naar eigen ontwerp ingericht.
Donkerrode kleuren en messing
voeren daarbij de boventoon. De
grote bar met zo'n veertien bar
krukken neemt een dominante
plaats in. Voorts zijn er sta-
tafels, kleine tafels met stoelen
en een grote leestafel.
Extra ruimte
Achter de zaak is nog een zaal.
Deze is half december opgele
verd en heeft dezelfde inrichting
als het horecagedeelte. "Die
ruimte heb ik erbij gehuurd om
te kunnen verhuren aan bedrij
ven voor het houden van bij
voorbeeld zakenlunches of ver
jaardagsfeestjes. Niet om te
verhuren als zaaltje voor feesten
en partijen. Toen we de mane
ge nog hadden, ben ik veel in
Canada en Japan geweest in ver
band met de verkoop van onze
paarden. Daar heb ik gezien dat
Twee jaar geleden verkocht
Nico Dijkstra de manege, die hij
lange tijd had. Al snel miste
Dijkstra de gezelligheid die een
horecabedrijf met zich mee
brengt. In de manege had het
horecagedeelte namelijk ook
altijd een grote rol gespeeld. Uit
jeugdsentiment wilde hij ver
volgens in zijn geboortestad
Amsterdam een horecazaak
kopen, het liefst in de Jordaan.
"Ik had een zaak op de Linden-
gracht op het oog. Maar een
vriend van mij, die zelf onder
meer Le Berry op het Leidse-
plein bezit, raadde mij dat af. Hij
adviseerde me een grotere zaak
te zoeken." Het werd een zaak
in het centrum van Zaandam
aan de Dam nummer 10. Eerder
had er een ijzergroothandel in
het pand gezeten. Daarna volg
de een fitnesscentrum met
sauna. Nadat het twee jaar leeg
had gestaan, werd het pand
gekocht door een projectont
wikkelaar.
Er moest nog heel wat worden
gedaan, voordat Nico Dijkstra
de deuren van zijn nieuwe hore
cabedrijf kon openen. Daarbij
ging hij niet over één nacht ijs.
Om ideeën op te doen ging hij
bedrijven veel gebruik maken
van zo'n mogelijkheid. Hier
moet dat nog groeien. Maar voor
de feestdagen is de zaal al vol
geboekt", zegt Dijkstra tevre
den.
Sinds de zaak zijn deuren op 1
april opende, heeft Dijkstra nog
niet over belangstelling mogen
klagen. "Het is vier keer zo goed
geworden als ik vantevoren had
gedacht", geeft hij toe. Dat suc
ces komt natuurlijk niet van
zelf. "We ontvangen de mensen
warm. We geven hen het gevoel
dat ze welkom zijn. Op de druk
ke dagen ga ik tussen vier en zes
uur 's middags bijvoorbeeld zelf
met hapjes rond en praat ik met
de gasten om contact met hen
te houden." Donderdagavond is
de eerste drukke avond van de
week. Winkelend publiek dat
van de koopavond gebruik heeft
gemaakt, komt nog even een
drankje drinken bij 'DAM 10'.
De vrijdagavond heeft zijn eigen
sfeer. "De kleine tafels gaan uit
de zaak, de lampen gaan
omhoog en er is live muziek.
Vrijdags heerst hier een Leidse-
pleinsfeer. Om twaalf uur gaan
de handjes de lucht in...Er zijn
hier dan soms wel tweehonderd