Een nieuw vaatje aangeslagen In deze rubriek belichten wij nieuwe of vernieuwde horecabedrijven waar een of meer van onze biermerken worden geserveerd. Deze maand aandacht voor 'DAM 10' in Zaandam. 4' man. Er is amper ruimte om je nog te bewegen, maar het is ont- zettend gezellig! "Ook in het weekeinde is er muziek. Die wordt meestal verzorgd door een discjockey. Sinds kort orga niseert 'DAM 10' ook een talen tenjacht op de dinsdagavond. "We pakken dat heel serieus aan. Voor de winnaars is er een week naar Parijs als prijs. Er komen nu al kandidaten uit het hele land". Bovendien organi seert Dijkstra elke maand een speciale avond. Zoals een Lam- bada-avond of een Jail house roek-avond. Sfeervol Deze maand staat natuurlijk in het teken van kerst en oud-en- nieuw. 'DAM 10' is op 25 december 's avonds geopend en op 26 december al vanaf 16.00 uur. Ook op 31 december is 'DAM 10' open. Een bekende Zaanstadse zanger zal 's mid dags optreden. Tussen 20.00 en 24.00 uur is er een besloten club. Wie dan naar 'DAM 10' wil, moet toegangskaarten reserveren. Daarna is de zaak open tot 06.00 uur. De heer Dijkstra en 'DAM 10' zullen ook in het nieuwe jaar niet stil zitten. Want er zijn nog plan nen genoeg. Het afgelopen jaar was hij de initiatiefnemer voor het binnenhalen van tsaar Peter de Grote. Deze historische figuur, die ooit over scheepvaart leerde in Zaandam, kwam op een boot aan en hield bij zijn standbeeld een toespraak in het Russisch. Het evenement sloeg zo goed aan, dat het ongetwij feld een traditie zal worden in augustus. 'DAM 10', Dam 10, Zaandam telefoon 075-354028. Elke dag open vanaf 11.00 uur tot 01.00 uur. Donderdag tot 02.00 uur, en vrijdag/zater dag/zondag tot 03.00 uur. met zijn zoon vorig jaar de hele winter uit in Amsterdam. Over de inrichting hoefde hij trou wens niet lang te denken. "Als kind kwam ik met mijn vader wel eens in zo'n herenzaak op het Frederiksplein. Die had veel koper. Als kind vond ik al dat 'goud' prachtig", vertelt Dijk stra. Zijn zaak is dan ook geheel naar eigen ontwerp ingericht. Donkerrode kleuren en messing voeren daarbij de boventoon. De grote bar met zo'n veertien bar krukken neemt een dominante plaats in. Voorts zijn er sta- tafels, kleine tafels met stoelen en een grote leestafel. Extra ruimte Achter de zaak is nog een zaal. Deze is half december opgele verd en heeft dezelfde inrichting als het horecagedeelte. "Die ruimte heb ik erbij gehuurd om te kunnen verhuren aan bedrij ven voor het houden van bij voorbeeld zakenlunches of ver jaardagsfeestjes. Niet om te verhuren als zaaltje voor feesten en partijen. Toen we de mane ge nog hadden, ben ik veel in Canada en Japan geweest in ver band met de verkoop van onze paarden. Daar heb ik gezien dat Twee jaar geleden verkocht Nico Dijkstra de manege, die hij lange tijd had. Al snel miste Dijkstra de gezelligheid die een horecabedrijf met zich mee brengt. In de manege had het horecagedeelte namelijk ook altijd een grote rol gespeeld. Uit jeugdsentiment wilde hij ver volgens in zijn geboortestad Amsterdam een horecazaak kopen, het liefst in de Jordaan. "Ik had een zaak op de Linden- gracht op het oog. Maar een vriend van mij, die zelf onder meer Le Berry op het Leidse- plein bezit, raadde mij dat af. Hij adviseerde me een grotere zaak te zoeken." Het werd een zaak in het centrum van Zaandam aan de Dam nummer 10. Eerder had er een ijzergroothandel in het pand gezeten. Daarna volg de een fitnesscentrum met sauna. Nadat het twee jaar leeg had gestaan, werd het pand gekocht door een projectont wikkelaar. Er moest nog heel wat worden gedaan, voordat Nico Dijkstra de deuren van zijn nieuwe hore cabedrijf kon openen. Daarbij ging hij niet over één nacht ijs. Om ideeën op te doen ging hij bedrijven veel gebruik maken van zo'n mogelijkheid. Hier moet dat nog groeien. Maar voor de feestdagen is de zaal al vol geboekt", zegt Dijkstra tevre den. Sinds de zaak zijn deuren op 1 april opende, heeft Dijkstra nog niet over belangstelling mogen klagen. "Het is vier keer zo goed geworden als ik vantevoren had gedacht", geeft hij toe. Dat suc ces komt natuurlijk niet van zelf. "We ontvangen de mensen warm. We geven hen het gevoel dat ze welkom zijn. Op de druk ke dagen ga ik tussen vier en zes uur 's middags bijvoorbeeld zelf met hapjes rond en praat ik met de gasten om contact met hen te houden." Donderdagavond is de eerste drukke avond van de week. Winkelend publiek dat van de koopavond gebruik heeft gemaakt, komt nog even een drankje drinken bij 'DAM 10'. De vrijdagavond heeft zijn eigen sfeer. "De kleine tafels gaan uit de zaak, de lampen gaan omhoog en er is live muziek. Vrijdags heerst hier een Leidse- pleinsfeer. Om twaalf uur gaan de handjes de lucht in...Er zijn hier dan soms wel tweehonderd

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1993 | | pagina 27