Op 24-jarige leeftijd trad Herman Hofhuis in dienst bij Heineken als personeelsfunctionaris van de brouwerij in Den Bosch. Misschien voor een paar jarendacht hij. Niet vermoedend dat hij twintig jaar later nog steeds bij hetzelfde concern zou werkenen nog wel als directeur Corporate Human Resources. "Wat il< in het begin in mijn huidige baan wel miste, was het directe con tact met de operationele diensten van een werkmaatschappij. Bij Hei- nelcen Nederland had je te maken met het reilen en zeilen van één bedrijf. Je wist wat er in het bedrijf gebeurde en wat er op de markt speelde. Dat is in deze functie niet zo. Daar heb ik aan moeten wennen. Beginnen in een nieuwe baan vind ik trouwens nooit leuk. Maar naarmate ik vaker een andere functie kreeg, heb ik wel geleerd om er beter mee om te gaan. Ik weet nu waarop ik me in het begin het beste kan richten. En ook dat er een moment komt dat je je thuis voelt in je nieuwe baan. Die zekerheid geeft vertrouwen." Leuke tijd Herman Hofhuis spreekt uit erva ring. Hij is in maart van dit jaar benoemd tot directeur Corporate Human Resources. Zijn zesde functie sinds hij in dienst trad. Tijdens zijn opleiding aan de Sociale Academie in Amsterdam had hij stage gelopen op de brouwerij aan de Van der Helst- straat. Toen hij aan het einde van zijn opleiding gevraagd werd voor een functie in Den Bosch, was Heineken als bedrijf dus niet nieuw voor hem. "Het was een ongelooflijk leuke tijd. En heel belangrijk ook, omdat je direct betrokken was bij het produktie- proces. We zijn en blijven tenslotte een brouwerij", zegt Herman Hofhuis met overtuiging. Niet verwacht Toen hij in Den Bosch begon, had hij nooit kunnen dromen ooit concern- directeur te worden. "Ik kon me niet eens voorstellen dat je tientallen jaren bij hetzelfde bedrijf zou blijven werken. Mensen die dat wel deden, vond ik oude rotten. In positieve zin dan. Maar ik heb er nooit spijt van ge had. Net zomin als van de keuze voor personeelswerk. Ik heb een eenvou dige stelling: als je je werk leuk vindt en je weet dat je er behoorlijk goed in bent, hoef je niet te veranderen om het veranderen op zich." In diepe gegooid In februari 1978 werd Herman Hof huis hoofd Personeelszaken van de brouwerij in Zoeterwoude. Zijn be langrijkste taak in die tijd was het opbouwen van en leidinggeven aan de afdeling personeelszaken. En dat in een periode dat de brouwerij een zeer snelle groei doormaakte. Zowel wat produktiecapaciteit betreft als het aantal personeelsleden. "We konden amper de vraag bijbenen. We hadden heel weinig tijd om de mensen fat soenlijk op te leiden. Iedereen werk te onder een enorme druk. Ik ben echt in het diepe gegooid. Ik was pas 28 jaar en werd personeelschef van Geen spijt van mijn loopbaan geweest. In die baan heb ik ook bepaalde talenten ont dekt. Want iedereen heeft talenten. Sommige ken je. Die kun je ontwik kelen. Maar andere ontdek je ineens. Nu, achteraf gezien, besef ik dat ik me tijdens mijn middelbare schooltijd ook al bezighield met het opbouwen en structureren van bepaalde zaken. Van een geheel andere orde natuur lijk, maar er zijn toch overeenkom sten. Op een gegeven moment ont dek je dat talent en ontwikkel je het. Na verloop van tijd besef je dat die vaardigheid een van je sterkste pun ten is. Als dat zo is, ziet je omgeving het ook. Je straalt het uit. Je ziet wei eens bij jonge, pas in dienst gekomen een groot bedrijf. Het was mijn eerste leidinggevende functie. Het zweet heeft weieens in mijn handen ge staan. Maar alles is goed afgelopen. Ik heb er veel van geleerd." Aansluitend volgde in 1982 een functie als hoofd Personeelszaken Produktie Bier Nederland. Verborgen talenten In 1984 werd Herman hoofd Centrale Training en Vorming en Loopbaan ontwikkeling. "Die baan was wezen lijk anders dan de vorige. Het had niet zoveel met het directe personeels werk te maken. Tot dan toe waren de opleidingen niet zo gestructureerd. Het is een van de leukste periodes uit

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1993 | | pagina 4