gerstrassen die voldoen aan
onze eisen. Dit jaar bestond
30 tot 40 procent uit de soorten
'Prisma' en 'Alexis'. Maar dat
kan over twee a drie jaar volle
dig anders zijn. De levensduur
van de rassen die het meest
geschikt zijn als brouwgerst,
ligt namelijk tussen de vijf en
tien jaar. Dat is vrij kort, dus
zijn de veredelaars continu
bezig om nieuwe rassen te kwe
ken. Voordat die nieuwe rassen
beschikbaar zijn in commer
cieel verantwoorde hoeveelhe
den, is een veredelaar twaalf
jaar verder."
Proeven en testen
In Zoeterwoude worden de
eventueel voor Heineken inte
ressante nieuwe rassen getest
in de proefmouterij. Bij goed
resultaat kan er vervolgens een
proefbrouwsel worden gemaakt.
Dat gebeurt eerst op laboratori
umschaal in de microbrouwerij
van Research Development
in Zoeterwoude. Daarna kan
een brouwsel op wat grotere
schaal worden gemaakt in de
proefbrouwerij. Tijdens het
proefbrouwen kan bijvoorbeeld
blijken dat een gerstsoort pro
blemen oplevert bij de vergis
ting. De geschikt bevonden
gerstvariëteiten worden, wan
neer ze in grote hoeveelheden
van de akkers worden geoogst,
ingekocht door mouterijen.
Onze eigen mouterij Albert in
het Belgische Ruisbroek, levert
zo'n 50 procent van de mout die
onze brouwerijen in Den Bosch
en Zoeterwoude nodig hebben.
De rest van de mout koopt Hei
neken in bij een geselecteerd
aantal mouterijen in Frankrijk,
Engeland en Duitsland. De
gerst die daar en bij Albert voor
het mouten wordt gebmikt
komt uit Europa. Voor de
brouwerijen in het Verre Oos
ten komt een deel van de mout
uit Australië.
Grondstoffencommissie
De Vries daarover: "De Raw
Material Committee (vertaald:
Grondstoffencommissie -red.)
van Heineken heeft nog niet zo
lang geleden besloten om vijf
mout-leveranciers te selecteren
voor een intensievere samen
werking. De commissie is er
van overtuigd dat we meer
greep op c.q. informatie over de
kwaliteit van gerst en mout
kunnen krijgen door een goede
relatie op te bouwen met een
beperkt aantal leveranciers.
Momenteel voeren we gesprek
ken met de vijf geselecteerde
mouterijgroepen om te komen
tot zoveel mogelijk kwaliteits
garanties. Het is niet zo dat wij
hen opleggen wat ze moeten
doen. Dat is een aanpak die zijn
langste tijd heeft gehad. Wij
proberen te weten wat er ge
beurt en waar we samen kun
nen bijsturen, door goed over
leg met de leveranciers. Het is
voor ons belangrijk inzicht te
hebben in hoe de gerst is ge
teeld en hoe de weersomstan
digheden zijn geweest tijdens
de groei. Bijvoorbeeld om van te
voren te weten of een partij
gerst teveel eiwit zal bevatten.
Daaraan heeft Heineken een
maximum percentage verbon
den, want teveel eiwit levert
problemen op in het brouw-
proces. En het mes snijdt na
tuurlijk aan twee kanten. Zij
beseffen ook dat een goed geïn
formeerde, tevreden klant niet
zo snel wegloopt."
Oogst
In juli en augustus wordt de
gerst geoogst. Gerst kan voor of
na de oogst worden gekocht.
Dit is afhankelijk van de oogst-
verwachtingen en de prijsont
wikkeling. Wanneer er veel
aanbod is, zijn de prijzen laag.
En andersom. Een gedeelte
wordt dus ingekocht op basis
van voorcontracten. Gekocht
vóór de oogst dus. "Dat gebeurt
niet blindelings. Voor en na de
oogst wordt door de boer en zijn
coöperatie gecontroleerd of al
les in orde is. Heineken voert
na de oogst een controle uit aan
de hand van monsters, om te
zien of de gerst de kwaliteit
Heineken 's gerstspecialist Hagge de Vries
heeft die in het contract is vast
gelegd.
Naast de eiwit-analyse wordt
ondermeer bekeken hoe het
staat met de korrelgrootte en de
kiemkracht. Gezonde gerst is
bijna 100 procent 'kiemkrach-
tig'. Of een partij de gewenste
moutkwaliteit kan geven,
blijkt tijdens het proefvermou-
ten. Bij dat proces wordt van
kleine hoeveelheden gerst
mout gemaakt. Zo'n totaal
analyse na de oogst voeren wij
overigens alleen uit als we al
bijna zeker weten dat het bruik
bare gerst betreft," aldus Hagge
de Vries, die toevoegt dat Euro
pa een goede oogst achter de mg
heeft. Er is dit jaar een over
schot aan brouwgerst in dit we
relddeel.
Gerstpaspoort
De bruikbaarheid van gerst
wordt getoetst aan de door
Heineken vastgelegde mout-
specificaties. Er is met andere
woorden precies omschreven
waaraan mout moet voldoen
om er pils van hoge kwaliteit
van te brouwen. En als de gerst
niet goed is, kan er ook geen
bruikbare mout van worden
gemaakt. De genoemde analyses
zijn dus geen overbodige luxe.
Er is volgens De Vries echter
een ontwikkeling gaande, die
de noodzaak van eigen analyses
(door Heineken en Albert) veel
kleiner zou kunnen gaan ma
ken: "In Engeland bestaat al een
gerstpaspoort. Daarin staat alle
relevante informatie over de
aangeleverde partij. Engelse
mouters accepteren alleen
gerst met zo'n paspoort. Ze wil
len weten welk ras het is, hoe
het is verbouwd, etcetera. Mid
dels zo'n paspoort weten ze
veel meer, dan wanneer ze al
leen een monster zouden ana
lyseren. Het is denkbaar dat de
rest van Europa het Engelse
voorbeeld gaat volgen. Wan
neer dat gebeurt, zijn wij straks
veel meer bezig met toezicht-
houden op de kwaliteits
systemen dan met analyseren
van monsters."
gerst nauw bewaakt