gerstrassen die voldoen aan onze eisen. Dit jaar bestond 30 tot 40 procent uit de soorten 'Prisma' en 'Alexis'. Maar dat kan over twee a drie jaar volle dig anders zijn. De levensduur van de rassen die het meest geschikt zijn als brouwgerst, ligt namelijk tussen de vijf en tien jaar. Dat is vrij kort, dus zijn de veredelaars continu bezig om nieuwe rassen te kwe ken. Voordat die nieuwe rassen beschikbaar zijn in commer cieel verantwoorde hoeveelhe den, is een veredelaar twaalf jaar verder." Proeven en testen In Zoeterwoude worden de eventueel voor Heineken inte ressante nieuwe rassen getest in de proefmouterij. Bij goed resultaat kan er vervolgens een proefbrouwsel worden gemaakt. Dat gebeurt eerst op laboratori umschaal in de microbrouwerij van Research Development in Zoeterwoude. Daarna kan een brouwsel op wat grotere schaal worden gemaakt in de proefbrouwerij. Tijdens het proefbrouwen kan bijvoorbeeld blijken dat een gerstsoort pro blemen oplevert bij de vergis ting. De geschikt bevonden gerstvariëteiten worden, wan neer ze in grote hoeveelheden van de akkers worden geoogst, ingekocht door mouterijen. Onze eigen mouterij Albert in het Belgische Ruisbroek, levert zo'n 50 procent van de mout die onze brouwerijen in Den Bosch en Zoeterwoude nodig hebben. De rest van de mout koopt Hei neken in bij een geselecteerd aantal mouterijen in Frankrijk, Engeland en Duitsland. De gerst die daar en bij Albert voor het mouten wordt gebmikt komt uit Europa. Voor de brouwerijen in het Verre Oos ten komt een deel van de mout uit Australië. Grondstoffencommissie De Vries daarover: "De Raw Material Committee (vertaald: Grondstoffencommissie -red.) van Heineken heeft nog niet zo lang geleden besloten om vijf mout-leveranciers te selecteren voor een intensievere samen werking. De commissie is er van overtuigd dat we meer greep op c.q. informatie over de kwaliteit van gerst en mout kunnen krijgen door een goede relatie op te bouwen met een beperkt aantal leveranciers. Momenteel voeren we gesprek ken met de vijf geselecteerde mouterijgroepen om te komen tot zoveel mogelijk kwaliteits garanties. Het is niet zo dat wij hen opleggen wat ze moeten doen. Dat is een aanpak die zijn langste tijd heeft gehad. Wij proberen te weten wat er ge beurt en waar we samen kun nen bijsturen, door goed over leg met de leveranciers. Het is voor ons belangrijk inzicht te hebben in hoe de gerst is ge teeld en hoe de weersomstan digheden zijn geweest tijdens de groei. Bijvoorbeeld om van te voren te weten of een partij gerst teveel eiwit zal bevatten. Daaraan heeft Heineken een maximum percentage verbon den, want teveel eiwit levert problemen op in het brouw- proces. En het mes snijdt na tuurlijk aan twee kanten. Zij beseffen ook dat een goed geïn formeerde, tevreden klant niet zo snel wegloopt." Oogst In juli en augustus wordt de gerst geoogst. Gerst kan voor of na de oogst worden gekocht. Dit is afhankelijk van de oogst- verwachtingen en de prijsont wikkeling. Wanneer er veel aanbod is, zijn de prijzen laag. En andersom. Een gedeelte wordt dus ingekocht op basis van voorcontracten. Gekocht vóór de oogst dus. "Dat gebeurt niet blindelings. Voor en na de oogst wordt door de boer en zijn coöperatie gecontroleerd of al les in orde is. Heineken voert na de oogst een controle uit aan de hand van monsters, om te zien of de gerst de kwaliteit Heineken 's gerstspecialist Hagge de Vries heeft die in het contract is vast gelegd. Naast de eiwit-analyse wordt ondermeer bekeken hoe het staat met de korrelgrootte en de kiemkracht. Gezonde gerst is bijna 100 procent 'kiemkrach- tig'. Of een partij de gewenste moutkwaliteit kan geven, blijkt tijdens het proefvermou- ten. Bij dat proces wordt van kleine hoeveelheden gerst mout gemaakt. Zo'n totaal analyse na de oogst voeren wij overigens alleen uit als we al bijna zeker weten dat het bruik bare gerst betreft," aldus Hagge de Vries, die toevoegt dat Euro pa een goede oogst achter de mg heeft. Er is dit jaar een over schot aan brouwgerst in dit we relddeel. Gerstpaspoort De bruikbaarheid van gerst wordt getoetst aan de door Heineken vastgelegde mout- specificaties. Er is met andere woorden precies omschreven waaraan mout moet voldoen om er pils van hoge kwaliteit van te brouwen. En als de gerst niet goed is, kan er ook geen bruikbare mout van worden gemaakt. De genoemde analyses zijn dus geen overbodige luxe. Er is volgens De Vries echter een ontwikkeling gaande, die de noodzaak van eigen analyses (door Heineken en Albert) veel kleiner zou kunnen gaan ma ken: "In Engeland bestaat al een gerstpaspoort. Daarin staat alle relevante informatie over de aangeleverde partij. Engelse mouters accepteren alleen gerst met zo'n paspoort. Ze wil len weten welk ras het is, hoe het is verbouwd, etcetera. Mid dels zo'n paspoort weten ze veel meer, dan wanneer ze al leen een monster zouden ana lyseren. Het is denkbaar dat de rest van Europa het Engelse voorbeeld gaat volgen. Wan neer dat gebeurt, zijn wij straks veel meer bezig met toezicht- houden op de kwaliteits systemen dan met analyseren van monsters." gerst nauw bewaakt

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1993 | | pagina 17