Uitbreiding
mouterij Albert
Bij mouterij Albert
in het Belgische
Ruisbroek wordt
hard gewerkt aan
een nieuw
weekhuis, zes
kiemzalen en een
nieuwe eest voor
de produktie van
gerstemout. Een en
ander heeft te
maken met het
sluiten van de
vestiging in
Wijnegem
(eveneens te
België).
De nieuwe eest
■**- -vC-a.:."-'-, .^fsetats.
Onderdeel Heineken
Mouterij Albert ligt direct aan
het kanaal van Brussel naar de
Schelde. Het bedrijf werd in
1980 door Heineken gekocht.
De helft van de jaarlijkse mout-
produktie gaat naar de twee Ne
derlandse brouwerijen van Hei
neken, en de vestigingen van
Brand en De Ridder. Verder le
vert Albert aan de (Heineken)
brouwerijen in het buitenland.
De gerstemout wordt na pro-
duktie zowel per vrachtwagen
als per boot naar de verschil
lende klanten vervoerd. Het la
den van een schip duurt ander
halve dag. Sinds een paar
maanden heeft Albert hier een
nieuwe laadsysteem voor. Door
dit nieuwe systeem is het mo
gelijk schepen tot 3000 ton te
laden en in de toekomst zelfs
tot 5000 ton. Voor de werk
maatschappijen in bijvoorbeeld
Afrika wordt de mout per
vrachtwagen in zakken van 50
kg vervoerd.
Moutproces
Het moutproces kent de vol
gende vier stappen: reiniging
van de gerst, weken van de ge
reinigde gerst, kiemen van de
geweekte kerst en het eesten
van de ontkiemde gerst. Om de
moutkwaliteit te bewaken
wordt de gerst na aankomst al
tijd eerst gereinigd. De kleine,
ongelijkmatige en gebroken
korrels worden verwijderd en
kunnen bijvoorbeeld als vee
voer worden verkocht. De ge
lijkmatige gesorteerde korrels
worden verder verwerkt. Het
doel van het weken is reiniging
"Dit bedrijf werd te oud. We
stonden voor de keuze of Wij
negem te moderniseren of de
capaciteit in Ruisbroek uit te
breiden. We kozen voor het
laatste", aldus directeur fan De
bruyn, die erop staat dat wij
zijn naam op de Belgische ma
nier spellen. De sluiting van de
vestiging in Wijnegem vindt in
november plaats. De zeven me
dewerkers daar worden overge
plaatst naar Ruisbroek, waar
nu 40 mensen werken. "We
stoten dan een netto capaciteit
van 30.000 ton af en krijgen er
hier in Ruisbroek 60.000 bij.
Dat betekent een produktie
van 150.000 ton mout per jaar!
De uitbreiding is in augustus
1992 van start gegaan en be
vindt zich nu in de eindfase.
Alleen de elektriciteit moet
nog worden afgewerkt", aldus
De bruyn.
en vochtopname. Dit gebeurt
in zogeheten weekbakken.
Door de behandeling neemt het
watergehalte van de gerst van
14% toe tot ongeveer 45%. Het
weken neemt gemiddeld twee
tot drie dagen in beslag.
Daarna wordt de geweekte
gerst naar de zogeheten kiem-
bakken getransporteerd. Daar
beginnen de geweekte gerstkor
rels te ontkiemen om de enzy
men te activeren. Deze zijn in
staat het onoplosbare zetmeel
en eiwit in de gerstkorrel om te
zetten in oplosbare moutsui-
kers en eiwitbrokstukken. Nor
maal duurt het kiemproces
voor lichtmout tussen de vijf en
zeven dagen. Voor donkere
mout is dat iets langer, waar
door er meer suikers worden ge
vormd. Aan het einde van het
kiemproces hebben zich kleine
worteltjes gevormd en ook de
bladkiem begint zich te ont
wikkelen. Als laatste vindt het
eesten plaats. Hierbij wordt de
kieming gestopt door de korrels
met warme en daarna met hete
lucht te drogen. Dit vindt plaats
op de eest, een ruimte met een
metalen vloer die van gaatjes is
voorzien. Daardoor wordt de
hete lucht geblazen en het wa
tergehalte teruggebracht van
45% naar 4%. De eesttempera-
tuur en de lengte van het droog-
proces bepalen uiteindelijk de
kleur van de mout. Na het ees
ten worden de wortelkiempjes
verwijderd. Het nu ontstane
gerstemout wordt opgeslagen
in silo's en klaargemaakt voor
vervoer.
De nieuwe gedeelten van mou
terij Albert worden 11 maart
volgend jaar officieel in gebruik
genomen.
Albert heeft aan het Zeekanaal (tussen Brussel en de Schelde)
sinds kort een nieuw systeem voor het beladen van schepen