Een nieuw vaatje aangeslagen In deze rubriek belichten wij nieuwe of vernieuwde horecabedrijven waar een of meer van onze biermerken worden geserveerd. Deze maand aandacht voor twee zaken in hartje Utrecht: 'Beurscafé CS' en 'Le Journal'. Centraler in Utrecht kan bijna niet. De (trein)reizigers en an dere passanten die van het Utrechtse Centraal Station naar de Jaarbeurs lopen, komen in de faarbeurstraverse vanzelf het 'Beurscafé CS' tegen. Eige nares is mevrouw A.M. Wes- seldijk, die tevens het enkele meters verderop gelegen café restaurant De Passage bezit. Omdat het in De Passage altijd druk is, zocht mevrouw Wes- seldijk naar een mogelijkheid tot uitbreiding. Die vond ze vlakbijIn een min of meer loze hoek van de Jaarbeurstraverse werd het Beurscafé CS gebouwd. Een Heineken-zaak die tachtig personen een zitplaats kan bie den. Op het aangrenzende ter ras is nog plaats voor dertig gas ten. De grote hardhouten bar is gebouwd op de plaats waar vroeger een bloemenkiosk stond. Door de halfronde gla zen gevel, de rotanmeubelen, het gebruik van materialen als messing en de sfeerverlichting, ontstaat het gevoel alsof men in een serre zit. Een groot aqua rium met daarin (kostbare) Ja panse kooikarpers in het mid den van de zaak trekt onmiddellijk de aandacht. De sfeer is enigszins chic. "Het Beurscafé ziet er niet echt uit als een kroeg. We krijgen dus ook bijvoorbeeld winkelen de dames die een kopje koffie komen drinken", vertelt be drijfsleider Willem Schoonen. Een grote groep andere gasten wordt gevormd door bezoekers van de Jaarbeurs. En als alles goed gaat, zal dit aantal in de toekomst flink toenemen. Op 6 november opent de Jaarbeurs namelijk een nieuwe hal, met een capaciteit van 25.000 men sen. In die hal zullen ongeveer 200 evenementen per jaar wor den georganiseerd. Zoals de Taptoe, het toernooi om de Da- viscup en een concours hippi- que. En allen die via winkel centrum Hoog Catharijne of het centraal station naar de Jaarbeurs lopen, passeren van zelf het Beurscafé. Willem Schoonen houdt daarmee reke ning. "Normaliter zijn we van 8 uur tot 24.00 uur open. Alleen op zaterdag sluiten we vroeger. Behalve als er een beurs is, want dan zijn we langer open. Dat kan hier gemakkelijk in Utrecht. De Passage is bijvoor beeld 24 uur per dag open." Be halve voor een kopje koffie, kunnen de gasten ook terecht voor een lunch of diner (dat in De Passage wordt bereid) en tal van dranken. Heineken, bier De Koninck en Wieckse Witte zijn eveneens verkrijgbaar. Le Journal is de naam van een Heineken-zaak op het Neude 32-34. Op 19 september open den de compagnons Rick van der Ploeg en Jaap Ho venkamp hier een 300 vierkante meters grote zaak. Aan de opening is geen mchtbaarheid gegeven. "We wilden liever langzaam op gang komen, om het personeel de kans te geven op elkaar in te werken en bijvoorbeeld tijd te hebben met de computer te le ren omgaan", legt Rick van der Ploeg uit. Voor hem is na vijf entwintig jaar horeca-ervaring in andermans zaken een wens in vervulling gegaan. Het is een fraaie zaak geworden. Op vallend is het ontbreken van krukken bij de Heineken-bar. "Gaat u even zitten, ik kom het u zo wel brengen", luidt het ant woord als een gast bij de bar iets komt bestellen. Zitplaatsen zijn er genoeg. De donkerrode hou ten wandbekleding met daar boven spiegels, de groene leren banken en de vele houten tafels en stoelen zorgen voor een sfeer waarin gasten zich al snel op hun gemak voelen. Le Journal zou zijn naam geen eer aan doen als er niet in het midden van de zaak een grote leestafel stond. Hierop liggen niet alleen vele Nederlandse kranten ter inzage, maar ook bijvoorbeeld Belgische, Duitse, Franse en Spaanse. De wanden van Le Journal zijn volledig behangen met ingelijste voorpagina's van bekende tijdschriften en kranten uit vroeger jaren. Op de kaart staan bijvoorbeeld gefrituurde inktvis en gebakken sardien tjes. En het brood is geen Frans stokbrood, maar Turks brood. De keuken is open van 12 tot 20.00 uur. Le Journal zelf van 10 uur 's ochtends tot 1 uur 's nachts. Vrijdags en 's zaterdags sluit Le Journal een uur later, 's Zondags gaat de zaak om 12.00 uur open.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1993 | | pagina 28