Het biei waar Frans Stolzenbach de voorkeur aan geeft: Amstel Bockbier. Helaas kon Frans door ziekte niet worden gefotografeerd gen is de nieuwkomer, die vorig jaar bij zijn introductie iedereen verraste met zijn milde, aange naam andere smaak. Brouwer Jan van den Bemd geeft persoon- Om te genieten Brouwer Frans Stolzenbach omschrijft zichzelf als liefheb ber van een meer traditioneel bokbier. Hij geeft de voorkeur aan een glas Amstel Bockbier. Ook hij vindt het een uitdaging bokbier te brouwen. "Je moet soms in het proces inspringen. Moutsoorten kunnen nu een maal het ene jaar anders zijn dan het vorige jaar. Met zulke variabelen moet je rekening houden. Als je mime ervaring hebt als brouwer, is dat wel meegenomen." Ervaring heeft Frans wel, want hij werkt sinds 1970 op de Bossche brouwafde- ling als brouwer. Ondanks zijn ervaring is hij toch ook elk jaar benieuwd hoe het produkt is geworden. "Als het bokbier voor het eerst gebotteld is, komt de wachtchef meestal met een paar flesjes hier om ons te laten proeven. Toch smaakt het hier anders dan thuis. Thuis ga je er lekker voor zitten. Gezellig met de gordijnen dicht, als het buiten guur weer is. Samen met mijn broers nemen we dan een paar boekjes. Amstel Bock is een pittig biertje met een mooie, aparte, robijnrode kleur. Echt een bier om te proeven, om van te genieten." brouwer is, is hij helemaal trots op de eigen produkten. "Soms koop ik wel eens in een super markt bokbieren uit deze regio. Maar ik vind het moeilijk die andere bokbieren echt lekker te vinden. Daarvoor ben ik toch te chauvinistisch." Uitdaging Trots op het eigen bokbier straalt er ook vanaf bij de Brand Bierbrouwerij in het Limburgse Wijlre. 'Brand Dubbelboek' is de naam van het Brand bokbier. Waarom Dubbelboek? "Wij zijn een brouwerij van speciaal bieren, dus wij hebben ook een speciaal bokbier", is de verkla ring daarvoor van Jo Somers, voorman op de brouwafdeling. "In de jaren vijftig hadden wij gewoon bokbier. Toen andere brouwerijen ook bokbier gin gen brouwen, zijn wij Dubbel boek gaan brouwen." Wat Dub belboek zo speciaal maakt, wil Somers niet vertellen. Een combinatie van speciale grond stoffen en een afwijkende brouwmethode zorgt ervoor dat Brand een bokbier brouwt met een alcoholpercentage van 7,5. Een bokbier dat zich volgens de brouwers van Brand onder scheidt in smaak, geur, alco holpercentage en een betere doordrinkbaarhe idBrouwer Wil Hodiamont ziet elk jaar uit naar het bokbierseizoen. "Ik vind het leuk Dubbelboek te brouwen. Het heeft een eigen brouwmethode, waarmee je als brouwer veel intensiever bezig Volgens Jan van den A Bemd wordt het weer een goed Heineken Tarwebok- jaar Hele jaar Jan van den Bemd is meer benieuwd naar de smaak van Heineken Tarwebok. En dan vooral hoe de mensen buiten de brouwerij die smaak ervaren. "Daar gaat het toch vooral om. We vonden het echt leuk dat Heineken Tarwebok vorig jaar zo goed aansloeg. Het is ook niet vreemd dat het zo'n succes had. Het is gewoon een lekker zacht, zoet biertje, dat je het he le jaar door kunt drinken. Het weer hoeft er beslist niet guur voor te zijn. Heineken Tarwe bok smaakt het hele jaar door." bent. We nemen bijvoorbeeld veel meer monsters dan bij het brouwen van andere bieren. De robijnrode kleur en de bitter heid moeten goed zijn. Dat moeten we goed in de gaten houden. We brouwen maar een lijk de voorkeur aan Heineken Tarwebok. "Ik vind bokbieren zelf iets te zwaar. Tarwebok vind ik veel lekkerder. Het is veel zachter, veel aangenamer om te drinken." Zijn voorkeur voor Heineken Tarwebok heeft niets te maken met de brouwmetho de. "Amstel Bock en Heineken Tarwebok hebben ieder hun ei gen brouwproces. Beide proces sen zijn heel bewerkelijk. Er zijn bepaalde handelingen die je handmatig moet verrichten. De filtratie gaat bijvoorbeeld moeilijk door het gebruik van donker mout. Dat weet je. Ik vind het ook niet erg, want het is leuk eens iets anders te brou wen dan pils. Dat zorgt voor variatie. En dat het bokbier in één keer goed gebrouwen moet worden, maakt het juist span keer per jaar bokbier. En het moet in één keer goed zijn. Dat maakt het brouwen van bokbier tot een uitdaging. Want het vak van brouwer komt hierbij goed tot zijn recht. Je kunt er je vakmanschap mee laten zien", vult Somers aan. "Je moet toch elk jaar opnieuw bewijzen dat het nieuw gebrou wen bokbier de naam Dubbel boek waard is." Bewerkelijk maar spannend Amstel Bockbier en Heineken Tarwebok worden beide in on ze specialiteitenbrouwerij Den Bosch gebrouwen. Amstel Bock is een echt traditioneel bokbier. Heineken Tarwebok daarente- nend op een leuke manier. Je kunt nu eenmaal niet zeggen 'sorry, er is op 4 oktober geen Tarwebok, want ons brouwsel was niet zoals het hoort'." Jo Somers keurt de nieuwe Brand Dubbelboek

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1993 | | pagina 21