Het biei waar Frans
Stolzenbach de voorkeur aan
geeft: Amstel Bockbier. Helaas
kon Frans door ziekte niet
worden gefotografeerd
gen is de nieuwkomer, die vorig
jaar bij zijn introductie iedereen
verraste met zijn milde, aange
naam andere smaak. Brouwer
Jan van den Bemd geeft persoon-
Om te genieten
Brouwer Frans Stolzenbach
omschrijft zichzelf als liefheb
ber van een meer traditioneel
bokbier. Hij geeft de voorkeur
aan een glas Amstel Bockbier.
Ook hij vindt het een uitdaging
bokbier te brouwen. "Je moet
soms in het proces inspringen.
Moutsoorten kunnen nu een
maal het ene jaar anders zijn
dan het vorige jaar. Met zulke
variabelen moet je rekening
houden. Als je mime ervaring
hebt als brouwer, is dat wel
meegenomen." Ervaring heeft
Frans wel, want hij werkt sinds
1970 op de Bossche brouwafde-
ling als brouwer. Ondanks zijn
ervaring is hij toch ook elk jaar
benieuwd hoe het produkt is
geworden. "Als het bokbier voor
het eerst gebotteld is, komt de
wachtchef meestal met een
paar flesjes hier om ons te laten
proeven. Toch smaakt het hier
anders dan thuis. Thuis ga je er
lekker voor zitten. Gezellig
met de gordijnen dicht, als het
buiten guur weer is. Samen met
mijn broers nemen we dan een
paar boekjes. Amstel Bock is
een pittig biertje met een
mooie, aparte, robijnrode kleur.
Echt een bier om te proeven,
om van te genieten."
brouwer is, is hij helemaal trots
op de eigen produkten. "Soms
koop ik wel eens in een super
markt bokbieren uit deze regio.
Maar ik vind het moeilijk die
andere bokbieren echt lekker te
vinden. Daarvoor ben ik toch te
chauvinistisch."
Uitdaging
Trots op het eigen bokbier
straalt er ook vanaf bij de Brand
Bierbrouwerij in het Limburgse
Wijlre. 'Brand Dubbelboek' is
de naam van het Brand bokbier.
Waarom Dubbelboek? "Wij
zijn een brouwerij van speciaal
bieren, dus wij hebben ook een
speciaal bokbier", is de verkla
ring daarvoor van Jo Somers,
voorman op de brouwafdeling.
"In de jaren vijftig hadden wij
gewoon bokbier. Toen andere
brouwerijen ook bokbier gin
gen brouwen, zijn wij Dubbel
boek gaan brouwen." Wat Dub
belboek zo speciaal maakt, wil
Somers niet vertellen. Een
combinatie van speciale grond
stoffen en een afwijkende
brouwmethode zorgt ervoor dat
Brand een bokbier brouwt met
een alcoholpercentage van 7,5.
Een bokbier dat zich volgens de
brouwers van Brand onder
scheidt in smaak, geur, alco
holpercentage en een betere
doordrinkbaarhe idBrouwer
Wil Hodiamont ziet elk jaar uit
naar het bokbierseizoen. "Ik
vind het leuk Dubbelboek te
brouwen. Het heeft een eigen
brouwmethode, waarmee je als
brouwer veel intensiever bezig
Volgens Jan van den A
Bemd wordt het weer een
goed Heineken Tarwebok-
jaar
Hele jaar
Jan van den Bemd is meer
benieuwd naar de smaak van
Heineken Tarwebok. En dan
vooral hoe de mensen buiten de
brouwerij die smaak ervaren.
"Daar gaat het toch vooral om.
We vonden het echt leuk dat
Heineken Tarwebok vorig jaar
zo goed aansloeg. Het is ook
niet vreemd dat het zo'n succes
had. Het is gewoon een lekker
zacht, zoet biertje, dat je het he
le jaar door kunt drinken. Het
weer hoeft er beslist niet guur
voor te zijn. Heineken Tarwe
bok smaakt het hele jaar door."
bent. We nemen bijvoorbeeld
veel meer monsters dan bij het
brouwen van andere bieren. De
robijnrode kleur en de bitter
heid moeten goed zijn. Dat
moeten we goed in de gaten
houden. We brouwen maar een
lijk de voorkeur aan Heineken
Tarwebok. "Ik vind bokbieren
zelf iets te zwaar. Tarwebok vind
ik veel lekkerder. Het is veel
zachter, veel aangenamer om te
drinken." Zijn voorkeur voor
Heineken Tarwebok heeft niets
te maken met de brouwmetho
de. "Amstel Bock en Heineken
Tarwebok hebben ieder hun ei
gen brouwproces. Beide proces
sen zijn heel bewerkelijk. Er
zijn bepaalde handelingen die
je handmatig moet verrichten.
De filtratie gaat bijvoorbeeld
moeilijk door het gebruik van
donker mout. Dat weet je. Ik
vind het ook niet erg, want het
is leuk eens iets anders te brou
wen dan pils. Dat zorgt voor
variatie. En dat het bokbier in
één keer goed gebrouwen moet
worden, maakt het juist span
keer per jaar bokbier. En
het moet in één keer goed zijn.
Dat maakt het brouwen van
bokbier tot een uitdaging.
Want het vak van brouwer
komt hierbij goed tot zijn recht.
Je kunt er je vakmanschap mee
laten zien", vult Somers aan.
"Je moet toch elk jaar opnieuw
bewijzen dat het nieuw gebrou
wen bokbier de naam Dubbel
boek waard is."
Bewerkelijk maar
spannend
Amstel Bockbier en Heineken
Tarwebok worden beide in on
ze specialiteitenbrouwerij Den
Bosch gebrouwen. Amstel Bock
is een echt traditioneel bokbier.
Heineken Tarwebok daarente-
nend op een leuke manier. Je
kunt nu eenmaal niet zeggen
'sorry, er is op 4 oktober geen
Tarwebok, want ons brouwsel
was niet zoals het hoort'."
Jo Somers keurt de nieuwe
Brand Dubbelboek