Het is e
Niet alleen voor de
dieren was
4 oktober een speciale
dag. Ook de brouwers
keken reikhalzend uit
naar de eerste maandag
van oktober. Op die
datum werd namelijk
het bokbierseizoen
geopend. Dan zou
blijken of de brouwers
weer een goed
bokbierjaar hebben
ingeluid.
nog steeds het bokbierseizoen
van start gaat. Hoe dit 4 okto
ber jongstleden gebeurde, kunt
u lezen op pagina 29. Op deze
pagina's laten we de brouwers
aan het woord, die er mede ver
antwoordelijk voor zijn dat het
in Nederland sinds begin okto
ber weer bokbiertijd is.
Zwaar werk
Karei Heister is brouwer bij
Brouwerij De Ridder in Maast
richt. Hij brouwt al zo'n acht
jaar Ridder Bockbier. Hoewel
hij graag een glas Ridder Bock
drinkt, behoort het brouwen er
van niet tot zijn meest favorie
te werkzaamheden. "Voor het
brouwen van bokbier gebruiken
we een melange van verschil
lende soorten mout. Licht-
mout, donkermout en kleur-
mout voor het verkrijgen van de
robijnrode kleur. De donkere
moutsoorten moeten we hand
matig in een zeef storten. Dat is
behoorlijk zwaar!" Vroeger,
toen De Ridder pas weer begon
met het opnieuw brouwen van
bokbier, waren er problemen
met de filtratie. "Omdat bok
bier naar verhouding met veel
mout en weinig water wordt ge
brouwen, verstopte het filter in
de klaringskuip. Inmiddels we
ten we hoe we dat probleem
moeten voorkomen."
Vanzelfsprekend is Karei be
nieuwd naar het resultaat. "Je
maakt maar eenmaal per jaar
bokbier, dus het is best span
nend. Als het dan afgevuld is,
ben ik natuurlijk nieuwsgierig
naar de smaak." Eigenlijk kan
er wat Karei Heister betreft,
niets mis zijn met de smaak.
Goede moutsoorten, een spe
ciale hoeveelheid hop, en water
uit de eigen bron staan garant
voor een bokbiertje met een
lekkere, typische moutsmaak
en bepaalde hopsmaak. "Vooral
in de gure maanden smaakt een
bokbiertje best lekker. Je moet
ervan genieten, als was het een
goede wijn." Voor Heister gaat
er niets boven een bokbiertje
uit de eigen brouwerij. Omdat
zijn vader achtentwintig jaar
als brouwer bij de Ridder heeft
gewerkt, is hij van jongs af aan
gewend aan de smaak van De
Ridder-bieren. En nu hij zelf
Karei Heister bij de
speciale mout voor het
Ridder Bockbier w
Menigeen loopt nog rond met
vakantieplannen, als op de brou
werijen de voorbereidingen voor
het bokbierseizoen al worden
getroffen. Bijvoorbeeld door de
juiste moutsoorten te bestellen
om een goed bokbier te kunnen
brouwen. En terwijl half Neder
land nog op een badlaken in de
zon ligt, zijn de brouwers al druk
in de weer met het brouwen
van dit robijnrode bier, dat van
oudsher in de herfst op de markt
wordt gebracht. Ooit was bok
bier een testbrouwsel. Van de in
de nazomer geoogste gerst maak
ten de brouwers een speciaal
brouwsel. Daardoor konden ze
zien hoe de gerst het deed tijdens
het brouwen. Het robijnrode bier
dat op die manier ontstond, was
vol en mild van smaak. Het had
ook een hoger stamwortgehalte,
en daardoor een hoger alcohol
percentage dan pils. Dit speciale
bier kreeg de naam bokbier.
Waarschijnlijk dankt het zijn
naam aan het Duitse plaatsje
Einbeck. In de middeleeuwen
werd hier al een bovengistend
tarwebier gebrouwen, dat een
hoger alcoholpercentage had
dan andere bieren. 'Ein Beek
bitte' werd na verloop van tijd
verbasterd tot 'Ein Bock'. Dat is
althans een van de verhalen die
de ronde doen om het ontstaan
van de naam bokbier te verkla
ren. Er zijn nog vele andere ver
halen, waarin de dondergod
Thor of bokken de hoofdrol spe
len. Eigenlijk doet het er niet zo
toe, hoe bokbier aan zijn naam
komt. Feit is dat elk jaar op een
door het Centraal Brouwerij
Kantoor afgesproken datum