Het is e Niet alleen voor de dieren was 4 oktober een speciale dag. Ook de brouwers keken reikhalzend uit naar de eerste maandag van oktober. Op die datum werd namelijk het bokbierseizoen geopend. Dan zou blijken of de brouwers weer een goed bokbierjaar hebben ingeluid. nog steeds het bokbierseizoen van start gaat. Hoe dit 4 okto ber jongstleden gebeurde, kunt u lezen op pagina 29. Op deze pagina's laten we de brouwers aan het woord, die er mede ver antwoordelijk voor zijn dat het in Nederland sinds begin okto ber weer bokbiertijd is. Zwaar werk Karei Heister is brouwer bij Brouwerij De Ridder in Maast richt. Hij brouwt al zo'n acht jaar Ridder Bockbier. Hoewel hij graag een glas Ridder Bock drinkt, behoort het brouwen er van niet tot zijn meest favorie te werkzaamheden. "Voor het brouwen van bokbier gebruiken we een melange van verschil lende soorten mout. Licht- mout, donkermout en kleur- mout voor het verkrijgen van de robijnrode kleur. De donkere moutsoorten moeten we hand matig in een zeef storten. Dat is behoorlijk zwaar!" Vroeger, toen De Ridder pas weer begon met het opnieuw brouwen van bokbier, waren er problemen met de filtratie. "Omdat bok bier naar verhouding met veel mout en weinig water wordt ge brouwen, verstopte het filter in de klaringskuip. Inmiddels we ten we hoe we dat probleem moeten voorkomen." Vanzelfsprekend is Karei be nieuwd naar het resultaat. "Je maakt maar eenmaal per jaar bokbier, dus het is best span nend. Als het dan afgevuld is, ben ik natuurlijk nieuwsgierig naar de smaak." Eigenlijk kan er wat Karei Heister betreft, niets mis zijn met de smaak. Goede moutsoorten, een spe ciale hoeveelheid hop, en water uit de eigen bron staan garant voor een bokbiertje met een lekkere, typische moutsmaak en bepaalde hopsmaak. "Vooral in de gure maanden smaakt een bokbiertje best lekker. Je moet ervan genieten, als was het een goede wijn." Voor Heister gaat er niets boven een bokbiertje uit de eigen brouwerij. Omdat zijn vader achtentwintig jaar als brouwer bij de Ridder heeft gewerkt, is hij van jongs af aan gewend aan de smaak van De Ridder-bieren. En nu hij zelf Karei Heister bij de speciale mout voor het Ridder Bockbier w Menigeen loopt nog rond met vakantieplannen, als op de brou werijen de voorbereidingen voor het bokbierseizoen al worden getroffen. Bijvoorbeeld door de juiste moutsoorten te bestellen om een goed bokbier te kunnen brouwen. En terwijl half Neder land nog op een badlaken in de zon ligt, zijn de brouwers al druk in de weer met het brouwen van dit robijnrode bier, dat van oudsher in de herfst op de markt wordt gebracht. Ooit was bok bier een testbrouwsel. Van de in de nazomer geoogste gerst maak ten de brouwers een speciaal brouwsel. Daardoor konden ze zien hoe de gerst het deed tijdens het brouwen. Het robijnrode bier dat op die manier ontstond, was vol en mild van smaak. Het had ook een hoger stamwortgehalte, en daardoor een hoger alcohol percentage dan pils. Dit speciale bier kreeg de naam bokbier. Waarschijnlijk dankt het zijn naam aan het Duitse plaatsje Einbeck. In de middeleeuwen werd hier al een bovengistend tarwebier gebrouwen, dat een hoger alcoholpercentage had dan andere bieren. 'Ein Beek bitte' werd na verloop van tijd verbasterd tot 'Ein Bock'. Dat is althans een van de verhalen die de ronde doen om het ontstaan van de naam bokbier te verkla ren. Er zijn nog vele andere ver halen, waarin de dondergod Thor of bokken de hoofdrol spe len. Eigenlijk doet het er niet zo toe, hoe bokbier aan zijn naam komt. Feit is dat elk jaar op een door het Centraal Brouwerij Kantoor afgesproken datum

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1993 | | pagina 20