"De uitdaging van het vei
Vóórdat hij persoonlijk met al zijn medewerkers kon
kennismaken, stuurde Kees Zandvliet hen alvast een
brief. "Ik kwam niet uit de PZ-hoek, kende daar nog maar
weinig mensen. Ik kon me voorstellen dat velen zich
afvroegen: 'Wat is dat voor een vogel'. Daarom die brief.
Zo van: hier ben ik. Ik weet wat een veranderingsproces
inhoudt. Maar ik ben geen PZ-professional en zal jullie
kennis en ervaring dus keihard nodig hebben.
Wat voor vlees ze in de kuip hadden
wisten ze bij PZ dus al snel. Het nieu
we hoofd Personeelszaken Heineken
Nederland maakte bovendien haast
met de kennismakingsgesprekken.
Voor veel medewerkers is hij echter
nog onbekend. Tijd dus voor een
kennismaking in breder verband!
Menselijke factor
Comelis Andreas (Kees) Zandvliet
werd geboren op 19 juli 1946 in Aals
meer. Hij volgde van 1958 tot en
met 1964 het Sint Ignatiuscollege in
Amsterdam (HBS-B). "Toen ik klein
was werd ik altijd 'Kees de Prutser'
genoemd. Niet omdat ik alles ver
prutste, maar omdat ik het leuk vond
allerlei dingen in elkaar te zetten.
Die interesse voor de techniek is
gebleven. Ik ging naar de Technische
Hogeschool in Delft om Werktuig
bouwkunde te studeren. Mijn afstu
deerrichting was Transporttechniek
met specifieke aandacht voor de
organisatorische kant. Transport
techniek was een mooie mix van
techniek en organisatiekunde. Je zou
dat tegenwoordig 'logistiek' noemen.
Hoe zorg je ervoor dat iedereen goed
samenwerkt, de klant tevreden is en
de kosten laag blijven."
Begin 1971 studeerde Kees af. "Mijn
afstudeeropdracht was bij een meel
fabrikant in Rotterdam. Ik heb daar
de goederenstroom van de fabriek
naar de klant onderzocht en bekeken
op welke manier meel de klant het
beste bereikt. De logistieke kant dus.
Mijn hoogleraar vroeg me later of
ik interesse had om wetenschappe
lijk medewerker te worden. Ik zou
daarbij leiding geven aan de project
groep Transportsystemen, studenten
begeleiden bij praktijkopdrachten
en soms bedrijven adviseren bij
logistieke problemen. In die tijd
betaalde de overheid nog beter dan
het bedrijfsleven. Bovendien zou ik
de mogelijkheid krijgen om me
verder te ontwikkelen. Ik heb daarop
'ja' gezegd, in dit vak veel bedrijven
gezien en veel geleerd."
Rozenkwekerij
In 1977 maakte Kees de overstap naar
Heineken, als hoofd Advies en Ont
wikkeling bij de afdeling Physieke
Distributie Nederland. "Mijn ouders
hadden een rozenkwekerij. Bijna al
mijn ooms zaten in de agrarische
sector. Ik heb dan ook altijd iets
speciaals gehad met de agrarische
industrie. Dit was mede de reden dat
ik destijds voor werken bij Heineken
koos", verklaart Kees. Twee jaar later
volgde de stap naar de nieuw op
gerichte Concernstafdienst Physieke
Distributie in Amsterdam. Hij was
als hoofd Consultancy en Develop
ment verantwoordelijk voor advies-
en ontwikkelingsprojecten voor de
werkmaatschappijen in binnen en
buitenland. "In die tijd heb ik heel
veel gereisd, met name binnen Europa.
Ik volgde toen ook de postacade
mische opleiding Organisatiekunde.
Thuis zagen ze me dus niet veel."
Voordat Kees uiteindelijk bij Perso
neelszaken terechtkwam was hij
werkzaam als hoofd Projecten bij
Heineken Internationaal Beheer
(1985-1986), hoofd Concern Organi
satie en Systemen in Amsterdam
(1986-1990) en als laatste Hoofd
Corporate Distribution en Logistics