Een nieuw vaatje
aangeslagen
In deze rubriek belichten
wij nieuwe of vernieuwde
horecabedrijven waar een
of meer van onze
biermerken worden
geserveerd. Deze maand
aandacht voor Brasserie,
Restaurant, Cave du Vin
Schimmelpenninck Huys
aan de Oosterstraat 53 in
Groningen.
A De Franse tuin
Rijksmonument, voormalig pa
triciërshuis en rijk aan historie.
Dat is het Schimmelpenninck
Huys. Volgens de directrice het
'paradepaardje' van de gemeen
te Groningen aan de Ooster
straat. Vijf jaar geleden zag het
er nog vervallen uit en was het
pand vanwege de leegstand
zelfs een tijdje gekraakt. Direc
trice mevrouw (Pauline) Karis-
tinos-Smit blikt temg: "De kra
kers hadden echter oog voor de
historie van het pand. De vele
zalen waren nog helemaal in
tact. Alleen aan de buitenkant
begon het pand zodanig af te ta
kelen, dat de gemeente besloot
tot onteigening. Ik ben daarop
getipt en heb dit pand gekocht.
In eerste instantie wilde ik er
een Grieks restaurant van ma
ken. Mijn man is eigenaar van
het oudste Griekse restaurant
van Nederland: Akropolis, dat
eveneens in Groningen staat.
Ik wilde graag voor mezelf be
ginnen en was op zoek naar een
eigen pand. Maar toen ik hier
binnenkwam, was het net alsof
dit huis mij dat afraadde. Het
vroeg als het ware om een heel
andere aanpak. Ik besloot alle
zalen in tact te laten en kwam
zo tot dit multifunctioneel
horecabedrijf."
Verschillende zalen
Alle zalen hebben hun eigen
stijl behouden. Links van de in
gang is de Empire zaal, waar een
a la carte restaurant is gevestigd
met een Frans-Nederlandse
keuken. Daarnaast bevindt
zich de veertiende eeuwse wijn
kelder. Uitstekend geschikt
voor aperitief, receptie, borrel
en feestavond. De trap naar bo
ven leidt naar de eerste en twee
de verdieping waar zes grote
appartementen zijn gemaakt.
De gemeubileerde kamers zijn
ruim van opzet 120 m2 per ap
partement), hebben een keu
ken, apart toilet en een bad- en
slaapkamer. Het zijn vooral za
kenmensen die hier voor een
nacht of een korte periode ver
blijven. Maar ook bruidsparen,
die hun feest in het Schimmel
penninck Huys vieren, brengen
hier de nacht door.
Naast de trap is de oude, histo
rische Barokzaal. De kamer
waar onder anderen Jean Bap-
tiste, Graaf du Monceau en
Paulus Schimmelpenninck
hun plannen voor een Neder
landse republiek smeedden.
Deze historische plek is nu een
sfeervolle locatie voor privé of
zakelijke diners. Daar tegen
over bevindt zich de Jugendstil-
doet sterk denken aan en ver
langen naar warme vakantie
oorden. Het is het grootste
tuinterras van Groningen.
Driehonderd mensen
"We bieden hier plaats aan
tweehonderd a driehonderd
mensen, verspreid over de ver
schillende zalen", vertelt me
vrouw Karistinos-Smit. "Voor
bruiloften houden we vaak een
aantal zalen vrij en kunnen we
ook nog de serre bij het feest be
trekken. Kleinere feesten, zoals
12'/2-jarige huwelijken, worden
vaak in de Barokzaal gehouden.
Grotere diners worden gehou
den in de Empire zaal. Onze
bezoekers kunnen zo hun eigen
keuze maken."
Op de menukaart staan naast
Frans-Nederlandse gerechten,
ook een aantal Griekse gerech
ten. "En op verzoek laten we
Akropolis een Grieks buffet
verzorgen. Daar wordt veel ge
bruik van gemaakt", aldus me
vrouw Karistinos-Smit. Naast
Heineken bier, worden in het
Schimmelpenninck Huys de
bieren Wieckse Witte, Amstel
Malt, de frisdranken van Vru-
mona en het gedistilleerd van
Bols Benelux geschonken.
zaal, die (hoe kan het ook an
ders) is omgetoverd tot een
grand café. Direct daaraan gren
zend is een serre gebouwd, waar
eveneens gegeten en gedronken
kan worden. De Franse tuin
met een oppervlakte van 60 m2,
De wijnkelder
Mevrouw Karistinos-Smit A
in de serre van het
Schimmelpenninck Huys