Een nieuw vaatje aangeslagen In deze rubriek belichten wij nieuwe of vernieuwde horecabedrijven waar een of meer van onze biermerken worden geserveerd. Deze maand aandacht voor Brasserie, Restaurant, Cave du Vin Schimmelpenninck Huys aan de Oosterstraat 53 in Groningen. A De Franse tuin Rijksmonument, voormalig pa triciërshuis en rijk aan historie. Dat is het Schimmelpenninck Huys. Volgens de directrice het 'paradepaardje' van de gemeen te Groningen aan de Ooster straat. Vijf jaar geleden zag het er nog vervallen uit en was het pand vanwege de leegstand zelfs een tijdje gekraakt. Direc trice mevrouw (Pauline) Karis- tinos-Smit blikt temg: "De kra kers hadden echter oog voor de historie van het pand. De vele zalen waren nog helemaal in tact. Alleen aan de buitenkant begon het pand zodanig af te ta kelen, dat de gemeente besloot tot onteigening. Ik ben daarop getipt en heb dit pand gekocht. In eerste instantie wilde ik er een Grieks restaurant van ma ken. Mijn man is eigenaar van het oudste Griekse restaurant van Nederland: Akropolis, dat eveneens in Groningen staat. Ik wilde graag voor mezelf be ginnen en was op zoek naar een eigen pand. Maar toen ik hier binnenkwam, was het net alsof dit huis mij dat afraadde. Het vroeg als het ware om een heel andere aanpak. Ik besloot alle zalen in tact te laten en kwam zo tot dit multifunctioneel horecabedrijf." Verschillende zalen Alle zalen hebben hun eigen stijl behouden. Links van de in gang is de Empire zaal, waar een a la carte restaurant is gevestigd met een Frans-Nederlandse keuken. Daarnaast bevindt zich de veertiende eeuwse wijn kelder. Uitstekend geschikt voor aperitief, receptie, borrel en feestavond. De trap naar bo ven leidt naar de eerste en twee de verdieping waar zes grote appartementen zijn gemaakt. De gemeubileerde kamers zijn ruim van opzet 120 m2 per ap partement), hebben een keu ken, apart toilet en een bad- en slaapkamer. Het zijn vooral za kenmensen die hier voor een nacht of een korte periode ver blijven. Maar ook bruidsparen, die hun feest in het Schimmel penninck Huys vieren, brengen hier de nacht door. Naast de trap is de oude, histo rische Barokzaal. De kamer waar onder anderen Jean Bap- tiste, Graaf du Monceau en Paulus Schimmelpenninck hun plannen voor een Neder landse republiek smeedden. Deze historische plek is nu een sfeervolle locatie voor privé of zakelijke diners. Daar tegen over bevindt zich de Jugendstil- doet sterk denken aan en ver langen naar warme vakantie oorden. Het is het grootste tuinterras van Groningen. Driehonderd mensen "We bieden hier plaats aan tweehonderd a driehonderd mensen, verspreid over de ver schillende zalen", vertelt me vrouw Karistinos-Smit. "Voor bruiloften houden we vaak een aantal zalen vrij en kunnen we ook nog de serre bij het feest be trekken. Kleinere feesten, zoals 12'/2-jarige huwelijken, worden vaak in de Barokzaal gehouden. Grotere diners worden gehou den in de Empire zaal. Onze bezoekers kunnen zo hun eigen keuze maken." Op de menukaart staan naast Frans-Nederlandse gerechten, ook een aantal Griekse gerech ten. "En op verzoek laten we Akropolis een Grieks buffet verzorgen. Daar wordt veel ge bruik van gemaakt", aldus me vrouw Karistinos-Smit. Naast Heineken bier, worden in het Schimmelpenninck Huys de bieren Wieckse Witte, Amstel Malt, de frisdranken van Vru- mona en het gedistilleerd van Bols Benelux geschonken. zaal, die (hoe kan het ook an ders) is omgetoverd tot een grand café. Direct daaraan gren zend is een serre gebouwd, waar eveneens gegeten en gedronken kan worden. De Franse tuin met een oppervlakte van 60 m2, De wijnkelder Mevrouw Karistinos-Smit A in de serre van het Schimmelpenninck Huys

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1993 | | pagina 28