langd in het komende jaar. Bu- rik: "Elke brouwerij krijgt jaar lijks bezoek van de afdeling Support. Die licht zo'n brou werij door en adviseert waar iets zou moeten gebeuren. De bedrijfsleiding geeft vervolgens zelf aan wat er wel en niet van wordt opgenomen in het jaar budget voor het technisch con tract als 'special services'." Bert Slootweg (hoofd van de HTS-af- deling Support): "Een service kan bijvoorbeeld een onder zoek naar energiebesparing zijn. Of de voorbereiding van een project. Aan elke opge voerde post wordt een budget gekoppeld. Maandelijks maakt EFI-HTS in Zoeterwoude over zichten. Daaruit blijkt onder meer hoeveel van de gebudget teerde bedragen en manuren is opgesoupeerd." Specialisten of generalisten Support heeft twee soorten consultants: brouwtechnologen, die veel kennis hebben van het brouwproces en (enkele) jaren produktie-ervaring, èn engi neers met verstand van techni sche installaties c.q. van het materieel en onderhoud. Burik: "Als er problemen zijn geven de consultants advies. Afhanke lijk van het probleem doen ze dat vanuit Zoeterwoude èf ze gaan erheen öf ze schakelen specialistische HTS-hulp in." Het begrip specialisme zorgt hier misschien voor wat ver warring. Slootweg verklarend: "De consultants van de afde ling Support zijn generalisten. Ze hebben algemene techni sche kennis paraat. Ze leggen wanneer dat nodig is proble men voor aan specialisten. Bij voorbeeld aan mensen van HTS Research Development of Project Services, die zeer specialistische kennis hebben van bijvoorbeeld brouwproces- sen of verpakkingstechniek. Binnen Support hebben we zelf een aantal specialisten op het gebied van grondstoffen en water." Slootweg: "Veel activiteiten die voortvloeien uit een tech Consultant Gert-Jan van Assen (hier in Lagos, Nigeria) voert HTS-taken uit die zijn vastgelegd in technische contracten die Heineken heeft met brouwerijen in Afrika nisch contract kunnen vanuit Zoeterwoude gebeuren. De con sultants zijn daarom meer dan 50 procent van hun tijd in Ne derland. Dat heeft als positief gevolg dat ze veelal een conti nu aanspreekpunt kunnen zijn. Daarnaast is het zaak dat ze hier hun vakkennis op peil hou den. Het korte reizen is voor de Europese consultants een beet je een trend geworden. Een au- ditbezoek duurt minimaal een week. Een supportbezoek voor een specifiek onderwerp duurt 1 a 2 dagen. Ik merk, dat men ter plekke een consultant lie ver wat langer in huis heeft. Ge woon vanwege het contact met de vloer, het directe voeling hebben met het brouwproces en het bottelen daar. Ik heb zelf de ervaring dat je bij zo'n brou werij continu in vergadering wordt vastgehouden. Op een gegeven moment stap je toch richting de brouwketels. Want sommige informatie die je krijgt blijft anders wat abstract. Als je dan gezien hebt hoe het in de praktijk werkt, kunnen we gericht verder praten." Afrika Geldt voor bijvoorbeeld Afrika hetzelfde als voor Europa? Technoloog Gert-Jan van Assen (een van de zes Support-consul tants voor Afrika): "Nee. Wan neer wij een land in Afrika be zoeken, zijn we daar gemiddeld twee tot drie weken. Bovendien zijn de brouwerijen vaak veel kleiner dan in Europa. Je staat veel sneller op de produktie- vloer, want ook de organisatie is veel kleiner. Meestal reis ik samen met een engineering consultant van onze afdeling. Ik loop dan de brouwerij door met de plaatselijke technoloog of de produktieleider. De engi neer bekijkt de installaties met het hoofd van de Technische Dienst. Als technoloog bekijk ik het brouwproces en de kwa liteit van het bier, maar let ook op flessen, etiketten en kroon- lturken. Als de engineer ergens tegenaan loopt wat een techno loog aangaat, of andersom, kan dat ter plekke worden bespro ken. Dat werkt erg praktisch. Gezamenlijk kijken we naar produktie-efficiency, verliezen in energieverbruik en dergelij ke, in het kader van het thema 'costleadership'." De bevindingen van de twee consultants worden vóór de te rugreis naar Nederland bespro ken met de mensen van de be treffende brouwerij. Htm reactie op de gesignaleerde pro blemen en verbeteringsmoge- heel anders uit." lijkheden wordt meegenomen in het bezoekrapport dat de consultants teruggekomen in Zoeterwoude schrijven. De in houd is weer bepalend voor welke HTS-activiteiten kun nen worden opgenomen in het jaarbudget voor de technische assistentie, binnen het kader van het technisch contract. Gert-Jan van Assen bezoekt in elk geval jaarlijks de brouwerij en in Nigeria, Sierra Leone, Ghana, Marokko, Zuid-Afrika en Botswana. Heineken heeft een licentie-overeenkomst met de laatste drie brouwerijen of heeft een verbintenis via een minderheids- of meerderheids belang. Anders Een licentie-overeenkomst met een daaruit voortvloeiend tech nisch contract is anders dan een technisch contract naar aanleiding van een meerder heids- of minderheidsdeelna me door Heineken. Van Assen: "Bij Brasseries du Maroc in Marokko, die Heineken en Amstel in licentie brouwt, con troleer ik alleen of dat gebeurt volgens de eisen van ons con cern. Ik bemoei me verder niet met zaken als waterverbruik of bottelarij-efficiency. Bij brou werijen waar Heineken een aandeel in heeft, zijn er na tuurlijk minder beperkingen. Dan zien het technisch con tract en de jaarafspraken er

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1993 | | pagina 27