langd in het komende jaar. Bu-
rik: "Elke brouwerij krijgt jaar
lijks bezoek van de afdeling
Support. Die licht zo'n brou
werij door en adviseert waar
iets zou moeten gebeuren. De
bedrijfsleiding geeft vervolgens
zelf aan wat er wel en niet van
wordt opgenomen in het jaar
budget voor het technisch con
tract als 'special services'." Bert
Slootweg (hoofd van de HTS-af-
deling Support): "Een service
kan bijvoorbeeld een onder
zoek naar energiebesparing
zijn. Of de voorbereiding van
een project. Aan elke opge
voerde post wordt een budget
gekoppeld. Maandelijks maakt
EFI-HTS in Zoeterwoude over
zichten. Daaruit blijkt onder
meer hoeveel van de gebudget
teerde bedragen en manuren is
opgesoupeerd."
Specialisten of generalisten
Support heeft twee soorten
consultants: brouwtechnologen,
die veel kennis hebben van het
brouwproces en (enkele) jaren
produktie-ervaring, èn engi
neers met verstand van techni
sche installaties c.q. van het
materieel en onderhoud. Burik:
"Als er problemen zijn geven de
consultants advies. Afhanke
lijk van het probleem doen ze
dat vanuit Zoeterwoude èf ze
gaan erheen öf ze schakelen
specialistische HTS-hulp in."
Het begrip specialisme zorgt
hier misschien voor wat ver
warring. Slootweg verklarend:
"De consultants van de afde
ling Support zijn generalisten.
Ze hebben algemene techni
sche kennis paraat. Ze leggen
wanneer dat nodig is proble
men voor aan specialisten. Bij
voorbeeld aan mensen van
HTS Research Development
of Project Services, die zeer
specialistische kennis hebben
van bijvoorbeeld brouwproces-
sen of verpakkingstechniek.
Binnen Support hebben we zelf
een aantal specialisten op het
gebied van grondstoffen en
water."
Slootweg: "Veel activiteiten
die voortvloeien uit een tech
Consultant Gert-Jan van Assen (hier in Lagos, Nigeria) voert HTS-taken uit die zijn
vastgelegd in technische contracten die Heineken heeft met brouwerijen in Afrika
nisch contract kunnen vanuit
Zoeterwoude gebeuren. De con
sultants zijn daarom meer dan
50 procent van hun tijd in Ne
derland. Dat heeft als positief
gevolg dat ze veelal een conti
nu aanspreekpunt kunnen zijn.
Daarnaast is het zaak dat ze
hier hun vakkennis op peil hou
den. Het korte reizen is voor de
Europese consultants een beet
je een trend geworden. Een au-
ditbezoek duurt minimaal een
week. Een supportbezoek voor
een specifiek onderwerp duurt
1 a 2 dagen. Ik merk, dat men
ter plekke een consultant lie
ver wat langer in huis heeft. Ge
woon vanwege het contact met
de vloer, het directe voeling
hebben met het brouwproces
en het bottelen daar. Ik heb zelf
de ervaring dat je bij zo'n brou
werij continu in vergadering
wordt vastgehouden. Op een
gegeven moment stap je toch
richting de brouwketels. Want
sommige informatie die je
krijgt blijft anders wat abstract.
Als je dan gezien hebt hoe het
in de praktijk werkt, kunnen
we gericht verder praten."
Afrika
Geldt voor bijvoorbeeld Afrika
hetzelfde als voor Europa?
Technoloog Gert-Jan van Assen
(een van de zes Support-consul
tants voor Afrika): "Nee. Wan
neer wij een land in Afrika be
zoeken, zijn we daar gemiddeld
twee tot drie weken. Bovendien
zijn de brouwerijen vaak veel
kleiner dan in Europa. Je staat
veel sneller op de produktie-
vloer, want ook de organisatie
is veel kleiner. Meestal reis ik
samen met een engineering
consultant van onze afdeling.
Ik loop dan de brouwerij door
met de plaatselijke technoloog
of de produktieleider. De engi
neer bekijkt de installaties met
het hoofd van de Technische
Dienst. Als technoloog bekijk
ik het brouwproces en de kwa
liteit van het bier, maar let ook
op flessen, etiketten en kroon-
lturken. Als de engineer ergens
tegenaan loopt wat een techno
loog aangaat, of andersom, kan
dat ter plekke worden bespro
ken. Dat werkt erg praktisch.
Gezamenlijk kijken we naar
produktie-efficiency, verliezen
in energieverbruik en dergelij
ke, in het kader van het thema
'costleadership'."
De bevindingen van de twee
consultants worden vóór de te
rugreis naar Nederland bespro
ken met de mensen van de be
treffende brouwerij. Htm
reactie op de gesignaleerde pro
blemen en verbeteringsmoge- heel anders uit."
lijkheden wordt meegenomen
in het bezoekrapport dat de
consultants teruggekomen in
Zoeterwoude schrijven. De in
houd is weer bepalend voor
welke HTS-activiteiten kun
nen worden opgenomen in het
jaarbudget voor de technische
assistentie, binnen het kader
van het technisch contract.
Gert-Jan van Assen bezoekt in
elk geval jaarlijks de brouwerij
en in Nigeria, Sierra Leone,
Ghana, Marokko, Zuid-Afrika
en Botswana. Heineken heeft
een licentie-overeenkomst met
de laatste drie brouwerijen of
heeft een verbintenis via een
minderheids- of meerderheids
belang.
Anders
Een licentie-overeenkomst met
een daaruit voortvloeiend tech
nisch contract is anders dan
een technisch contract naar
aanleiding van een meerder
heids- of minderheidsdeelna
me door Heineken. Van Assen:
"Bij Brasseries du Maroc in
Marokko, die Heineken en
Amstel in licentie brouwt, con
troleer ik alleen of dat gebeurt
volgens de eisen van ons con
cern. Ik bemoei me verder niet
met zaken als waterverbruik of
bottelarij-efficiency. Bij brou
werijen waar Heineken een
aandeel in heeft, zijn er na
tuurlijk minder beperkingen.
Dan zien het technisch con
tract en de jaarafspraken er