Een nieuw vaatje aangeslagen In deze rubriek belichten wij nieuwe of vernieuwde horecabedrijven waar een of meer van onze biermerken worden geserveerd. Deze maand aandacht voor grand-café De Jongejuffer aan de Grent 4 in Noordwijk. De inrichting van de Jonge juffer is warm. Beukehouten ta fels en, eveneens van beuke- hout, met stof beklede stoelen, een roodachtig gekleurde gra nieten vloer, houten wanden en een grote ruim opgezette bar met hier en daar een Grieks aandoende groenachtige zuil sieren de binnenkant. "Ik heb wat de inrichting betreft veel te danken gehad aan een Australi sche vriend van mij, die kun stenaar is, en aan mijn ouders", vertelt Jan-Frank. "Daarnaast heeft Henk Louer van het Hei- neken Bouwadviesbureau mij veel geholpen." Ongetrouwde dames De Jongejuffer heeft haar naam te danken aan de Noordwijkse geschiedenis. "In de zeventien de en achttiende eeuw heeft er in de Voorstraat een Frans In stituut gestaan waar 'jonge juffers' werden opgeleid voor het huwelijk. De naam 'Jonge juffer' leek me wel wat en ook in de markt bleek hij goed te vallen", vertelt eigenaar Jan- Frank Rubingh (35). Hij zit al sinds zijn zestiende in het ho- recavak. De Jongejuffer is gebouwd op de plaats waar vroeger een uit- Paul van dei Aait (links) en Jan-Fiank Rubingh achter de bai Menu-kaart Behalve aan de inrichting is ook veel zorg besteed aan de menu kaart. Alle te bestellen gerech ten zijn op een bijna 'melige' manier beschreven. Wie 'de wind van voren' wil, krijgt uiensoep geserveerd. En 'deze uitsmijter doet de deur dicht' staat voor een uitsmijter met ham of kaas. In totaal staan er zo'n 68 gerechten op. Voor het ontbijt kim je van maandag tot en met vrijdag om 10.00 uur in De Jongejuffer terecht. Zater dag en zondag zelfs nog eerder, want dan gaat het grand café al om 9.00 uur 's morgens open. "Het zijn met name lokale mensen en toeristen die hier dan voor een ontbijt komen. In de winter hopen we uiteraard veel congresgangers te krijgen." De Jongejuffer is van maandag tot en met zondag geopend. In de zomerperiode (mei-septem- ber) gaat het grand café om 02.00 uur dicht. In de winter periode om 01.00 uur. In de toe komst worden op zondagmid dag tussen 14.00 en 18.00 uur live Jazz-sessies gehouden met ondermeer de saxofonist Bob Richter. wijkse. Van hem heb ik het vak geleerd." Naast de bar is de keu ken en beneden in het pand zijn de toiletten. "We mochten van de buurman vanwege een zoge heten erfdienstbaarheid uit 1956 niet aan de voor- of ach terzijde uitbreiden. Vandaar dat we bij de bouw moesten stoei en met de beschikbare ruimte. Ik denk dat dat aardig gelukt is", aldus Jan-Frank. zendbureau heeft gezeten. Het pand ging (onofficieel) open op 24 juni. "Dat hebben we gewe ten. Het was in die tijd zo druk, dat we meteen alle kinderziek tes over ons heen kregen. Van een niet zo goed werkend kof fiezetapparaat tot andere, ove rigens niet onoverkomelijke problemen. Maar daar hebben we uiteraard ook van geleerd. Toen het vanwege het slechte weer iets minder druk werd, hebben we het een en ander kunnen verbeteren. Nu zijn we met onze vaste bezetting klaar voor een nieuwe stroom van mensen." Wie Noordwijk binnen komt en door rijdt tot aan de Konin gin Wilhelmina Boulevard, komt niet ongemerkt langs het vele Heineken-groen van De Jongejuffer. Dit is een grand café op een echte toplocatie: schuin achter het Grand Hotel Huis ter Duin, met uitzicht op een midgetgolfbaan. Met hon derd zitplaatsen buiten en ruim tachtig stoelen binnen. Verte genwoordiger Paul van der Aart uit Leidschendam is dan ook heel enthousiast over deze plek. "Onze merken zijn in Noordwijk in zo'n 160 horeca bedrijven verkrijgbaar, waaron der veel toplocaties. In Noord wijk ontbrak echter een mooi grand café. Wij zijn dan ook blij dat op deze locatie óók voor het Heineken-merk is gekozen." juffer, krijg je het gevoel een mi me, warme huiskamer te betre den. Dat wordt nog versterkt door de twee nisjes die zijn aan gebracht tegenover de bar. Compleet met een open haard, waardoor je hier als het ware comfortabel de winter kunt doorbrengen. Rechts van de in gang is een kleine verhoging aangebracht, waar klanten kun nen zitten om te genieten van het mooie uitzicht. Links is de ruim opgezette bar, met daar achter een groot glas-in-lood- raam met afbeeldingen van on dermeer de schilder Breughel. "Dat glas-in-loodraam heb ik nog meegenomen van mijn eer ste werkplek, Het Palace-Ho tel", vertelt Jan-Frank niet zon der trots. "Het heeft dan ook emotionele waarde voor mij. Ik heb het gekregen van eigenaar Nico van Hese senior, geen on bekende naam in het Noord- Inrichting Bij binnenkomst in de Jonge-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1993 | | pagina 21