ip lanager
"We hebben te maken
met een gezonde biermarkt,
vol competitie"
A Boudewijn van Rompu
"Hoewel we fantastische
produkten hebben, moeten we
er hard aan blijven werken"
Heineken haar belangen verder wilde
uitbouwen. Daarna werkte hij twee
jaar bij de afdeling Duty Free. Daar
hield Van Rompu zich voornamelijk
bezig met de verkoop van concern-
produkten, meestal Heineken Bier,
aan de Engelse en Amerikaanse
strijdkrachten die buiten hun eigen
landsgrenzen verbleven.
Naar buitenland
Na vier jaar functies te hebben
vervuld met een internationaal
karakter, had Van Rompu de smaak
goed te pakken. Toen hem in 1982
werd gevraagd Area Export Manager
te worden voor het Caraïbisch
gebied, met als standplaats Curacao,
aarzelde hij dan ook geen moment.
"We hebben vier jaar op Curacao
gewoond, Dat laatste jaar heb ik
overigens elf maanden op Trinidad
gewerkt als marketing/salesmanager
bij de National Brewing Company."
Het echtpaar Van Rompu verhuisde
vervolgens terug naar Nederland.
Dat betekende niet dat Boudewijn
van Rompu zijn reislust moest be
dwingen. Als regional coordination
manager voor het noordelijk deel van
Zuid-Amerika, Canada en het Caraï
bisch gebied moest hij regelmatig op
reis. "Toen ik in die tijd een Heine-
ken-cursus volgde bij INSEAD, werd
ik gebeld met de vraag of ik general
manager wilde worden van Brasserie
de Bourbon op het eiland La Réunion.
Dus pakten wij onze koffers weer."
Uitdaging
Het toeval wil dat Van Rompu op La
Réunion Gerrit Stolk opvolgde, die
was benoemd tot hoofd Horeca van
Heineken Nederland. In mei van dit
jaar volgde hij als directeur Com
mercie opnieuw Stolk op, wegens
diens vertrek bij Heineken. Zal Van
Rompu's volgende functie ook
buiten het concern liggen? "Die vraag
verwachtte ik al", zegt Boudewijn
van Rompu lachend. "Nee, ik heb
mijn hart verpand aan Heineken en
speel dus niet met de gedachte het
bedrijf te verlaten. Ik zie me dit toch
wel een aantal jaren doen. Deze baan
betekent een uitdaging voor me. Het
is een volledige managementjob.
Ook de biermarkt is interessant. We
hebben te maken met een gezonde
biermarkt, vol competitie. Er wordt
op ons gejaagd als marktleider en
Heineken moet voortdurend inno
vatief zijn. Vernieuwingen zoeken
en vinden. Zowel op het gebied van
produkten als verpakkingen."
"Als je op een brouwerij werkt, of dat
nu hier is of in een land ver weg, zijn
er niet veel verschillen in je functie.
Wat anders is, is de markt zelf.
Uiteraard moet ik me er nog grondig
in verdiepen. Ik ken de Nederlandse
biermarkt natuurlijk als Neder
lander en als consument, maar niet
als manager. Het is tenslotte voor
het eerst dat ik voor Heineken
Nederland werk. Dankzij een goede
organisatie en het hechte team dat
we hebben, zal ik me wel snel
kunnen inwerken. De eerste indruk
is in ieder geval dat het om een
interessante baan gaat, die zeker een
uitdaging biedt."
Goed proces
In de tijd dat Van Rompu op het
eiland in de Oceaan werkte, is er veel
veranderd in Nederland. Het Mensen
Maken Heineken-proces is in gang
gezet. Ook dat is vanzelfsprekend
nieuw voor hem. "De gedachte
achter de New Heineken Spirit was
ons natuurlijk bekend. Maar in een
markt als La Réunion is het toch
vooral belangrijk dat zo'n lokale
brouwerij haar eigen identiteit
behoudt. Het begin van het Mensen
Maken Heineken-proces heb ik niet
bewust meegemaakt. Maar ik kan
me daar voor een groot deel mee
verenigen. Unit management, het
op lager niveau leggen van verant
woordelijkheden, een tweerichting
verkeer in communicatie en het
aanspreken op resultaten, zijn zaken
die mij zeer aanspreken. Volgens
die stijl van management heb ik trou
wens eigenlijk al gewerkt."
Hij vervolgt: "Ik denk dat het gehele
proces zal leiden tot verbeteringen
voor zowel werknemer als werk
gever. Volgens mij zal de biermarkt
redelijk stabiel blijven, met op korte
termijn een enigszins neergaande
trend. De markt zal zich verder
segmenteren. Heineken kan daarin
alleen goed meespelen als we dicht
bij de consument staan en snel
reageren op veranderingen in de
markt of zefi veranderingen inzetten.
Door een snellere communicatie zal
dat kunnen. Hoewel we fantastische
produkten hebben en een in de
basis sterke commerciële organisa
tie, moeten we er hard aan blijven
werken. Er kan altijd iets beter. We
moeten niet wachten om mogelijk-
Wmm
f: fff/1
heden te benutten; we moeten die
mogelijkheden zelf creëren. Een
belangrijke rol zie ik weggelegd voor
Marketing. Tenslotte dient dit in een
marketing georiënteerd bedrijf een
kernactiviteit te zijn."
Vaste basis
Om snel van alle belangrijke zaken
op de hoogte te zijn, blijft hard
werken dan ook het parool sinds hij
weer in Nederland is. Daardoor is er
niet veel tijd voor hobby's. Fanatiek
sporten kan hij trouwens niet meer.
"Na mijn eerste sportongeluk heb ik
later nog een ski-ongeluk gehad. Nu
golf ik alleen nog af en toe en of speel
een tennisdubbel, om niet teveel te
hoeven bewegen. Verder lees en
bridge ik graag. En we houden van de
natuur." Die is er volop in zijn woon
plaats Middelie. In dit Noord-
Hollandse dorp woont hij samen met
zijn echtgenote en zijn vijftien maan
den oude dochter Marie-France.
"Marie-France is geboren op La
Réunion. Daarom hebben we een
bijzondere band met dat eiland. Als
ze wat ouder is, zullen we er zeker
naar terugkeren om haar te laten zien
waar ze geboren is."
"En wat ik in de toekomst ga doen?
Voorlopig vinden we het fijn weer
temg te zijn in Nederland. Weer een
vaste basis te hebben. En om bij
familie en vrienden te zijn. Zeker
nu we een dochter hebben. Het is
opvallend hoe snel je je hier weer
thuisvoelt. Het is net of we nooit zijn
weggeweest. Toch blijft het interna
tionale trekken. Vooral gezien mijn
eerdere ervaringen, zou het niet
ondenkbaar zijn dat ik voor Heine
ken nog eens naar het buitenland ga.
De komende jaren houd ik me
voorlopig alleen met Heineken
Nederland bezig."