De koperen ketels van de nieuwe distilleerderij il distilleerderij distillaat dat erin zit." Na deze rustperiode kan het bottelen plaatsvinden. Distilleerproces Distilleren is een kunst die al zeer oud is. De eerste distilla ten druppelden ruim voor onze jaartelling uit ketels in Meso- potamië en Egypte. De distil- leertechniek van jenever en whisky is via Gibraltar naar Ierland gebracht. De missio narissen gaven deze techniek later door aan het vaste land. De Nederlanders hebben de techniek van het distilleren verfijnd. De produktie van gedistilleerde dranken bij Bols Benelux ge beurt in twee fasen. Eerst wordt een halffabrikaat gemaakt. Dat gebeurt bij Hollandia EI. De be langrijkste halffabrikaten zijn alcohol en moutwijn. Daama wordt in distdleerderij 'De Bron' verder gestoken. De koperen ketels weken de kruiden (zoals jeneverbessen, kruidnagel en zoethout in de graanalcohol en moutwijn. De diverse distillaten worden op basis van een voor ieder produkt verschillend recept samengevoegd. Dan moet het nog een periode rusten. Na dit zogenoemde 'huwen' kan het bottelen plaatsvinden. Er zijn ook distillaten die op eikehouten vaten moeten 'huwen'. Dat gebeurt in de vatenopslag. In de vatenopslag waan je je in een kelder A De rondleiding door de nieuwe distilleerderij een uitleg over het gebruik van verschillende kruiden in de distillaten van jenevers. Ook hangen er diverse foto's van en over het produktieproces. Ninck Blok zijn vooral de klei nere vaten van belang. "Deze hebben een grote invloed op de smaakontwikkeling en daar door op de kwaliteit van het Ook de vaten zijn nu voor het eerst op een centrale plaats bijeen gebracht. "Vaten maken is een vak apart. De vaten die je hier ziet zijn in Frankrijk gemaakt. Voor het vervoer naar Nederland zijn ze uit elkaar gehaald en hier weer in elkaar gezet", aldus Albert Ninck Blok. Er liggen nu vaten met een inhoud van tweehonderd, driehonderd en vijfhonderd liter, maar ook vaten met 6.000 en 10.000 liter inhoud. Volgens

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1993 | | pagina 29