De koperen ketels van de
nieuwe distilleerderij
il distilleerderij
distillaat dat erin zit." Na deze
rustperiode kan het bottelen
plaatsvinden.
Distilleerproces
Distilleren is een kunst die al
zeer oud is. De eerste distilla
ten druppelden ruim voor onze
jaartelling uit ketels in Meso-
potamië en Egypte. De distil-
leertechniek van jenever en
whisky is via Gibraltar naar
Ierland gebracht. De missio
narissen gaven deze techniek
later door aan het vaste land.
De Nederlanders hebben de
techniek van het distilleren
verfijnd.
De produktie van gedistilleerde
dranken bij Bols Benelux ge
beurt in twee fasen. Eerst wordt
een halffabrikaat gemaakt. Dat
gebeurt bij Hollandia EI. De be
langrijkste halffabrikaten zijn
alcohol en moutwijn. Daama
wordt in distdleerderij 'De
Bron' verder gestoken. De
koperen ketels weken de
kruiden (zoals jeneverbessen,
kruidnagel en zoethout in
de graanalcohol en moutwijn.
De diverse distillaten worden
op basis van een voor ieder
produkt verschillend recept
samengevoegd. Dan moet het
nog een periode rusten. Na
dit zogenoemde 'huwen' kan
het bottelen plaatsvinden. Er
zijn ook distillaten die op
eikehouten vaten moeten
'huwen'. Dat gebeurt in de
vatenopslag.
In de vatenopslag waan je je
in een kelder
A De rondleiding door de nieuwe distilleerderij
een uitleg over het gebruik
van verschillende kruiden in de
distillaten van jenevers. Ook
hangen er diverse foto's van en
over het produktieproces.
Ninck Blok zijn vooral de klei
nere vaten van belang. "Deze
hebben een grote invloed op de
smaakontwikkeling en daar
door op de kwaliteit van het
Ook de vaten zijn nu voor het
eerst op een centrale plaats
bijeen gebracht. "Vaten maken
is een vak apart. De vaten die
je hier ziet zijn in Frankrijk
gemaakt. Voor het vervoer naar
Nederland zijn ze uit elkaar
gehaald en hier weer in elkaar
gezet", aldus Albert Ninck
Blok. Er liggen nu vaten met
een inhoud van tweehonderd,
driehonderd en vijfhonderd
liter, maar ook vaten met 6.000
en 10.000 liter inhoud. Volgens