"Geen
maakt het werk wel lastiger"
"Ik vond het
motivere
mensen te
Jragen"
altijd al leuk andere
n en kennis over te
Rien van Zetten met zijn A
Chinese, Engelstalige gids
daarom geen hoge eisen wilt
stellen. Bovendien hebben die
bedrijven het ook niet breed,
anders zouden ze niet om
ontwikkelingshulp vragen.
Het maakt het werk er echter
niet gemakkelijker op. Soms
heb je helemaal geen aircondi
tioning in je kamer. En dat is,
zoals bijvoorbeeld in Nepal,
knap lastig als overdag de tem
peratuur naar veertig graden
Celcius oploopt. Ook viel in
dit land dagelijks drie keer de
elektriciteit uit. fe leeft zoals de
mensen daar zelf leven."
Naar een brouwerij die een op
brengst heeft van ver onder de
vijftig procent. "Dat is erg laag
als je je bedenkt dat Heineken
een brouwerij pas acceptabel
vindt als deze minstens tachtig
procent van de totale brouw-
capaciteit opbrengt."
Rien heeft in de Chinese
brouwerij adviezen gegeven om
het rendement te verbeteren.
Datzelfde deed hij ter ver
betering van de personeels-
opleidingen. "De brouwerij, die
er verder hypermodern uitzag,
was van binnen te vergelijken
met een brouwerij uit de jaren
vijftig. Deze Chinese brouwerij
beschikt wel over vrije nieuwe
Laag rendement
Rien van Zetten (64), oud-col
lega van de afdeling Research
and Development van Heine
ken Technisch Beheer, gaat
eveneens regelmatig voor het
PUM naar het buitenland. Zijn
eerstvolgende opdracht brengt
hem naar Ghana en na de
zomer zal hij voor een korte
periode naar Pakistan worden
uitgezonden.
Rien kwam via een andere
collega in contact met het
PUM. "Ik had zin in een reisje
en zo is het eigenlijk gekomen",
aldus Van Zetten. Zijn eerste
reis bracht hem naar China.
apparatuur. Ze hebben echter
geen opgeleid personeel in huis
dat de machines kan onder
houden", aldus Van Zetten.
"Het bedrijf was onderdeel van
een brouwerijgroep. Andere
leden van deze groep bleken
wel over goed opgeleide mede
werkers te beschikken. Ook
waren ze op een enkel gebied
qua kennis veel verder dan in de
brouwerij waar ik zat. Ik heb
het management voorgesteld
onderling personeel uit te
wisselen. Op die manier zou je
telkens medewerkers intern
kunnen opleiden."
Tanzania
In april 1992 kreeg Rien van
Zetten de opdracht in Dar es
Salaam, de hoofdstad van Tan
zania, een limonadefabriek te
bezoeken. De directie van die
fabriek wilde in Dodoma, de
nieuwe hoofdstad van Tanza
nia, een brouwerij beginnen
met Europese ontwikkelings
hulp.
"Ik heb samen met een accoun
tant de situatie ter plekke be
keken en enkele aanbevelingen
gedaan. Een van de problemen
was de levering van voldoende
water. Ik heb toen geadviseerd
met de hulp te wachten totdat
de directie met een oplossing
zou komen voor het water
probleem. Bovendien heb ik
geadviseerd voor drie jaar een
brouwmeester bij de nieuwe
brouwerij te plaatsen. Inmid
dels heeft Europa voor de bouw
het nodige geld ter beschikking
gesteld. Ook heb ik het PUM
aangeboden dat ik best nog eens
voor advies naar Tanzania wil
gaan. Hetzelfde aanbod geldt
overigens ook voor de brouwe
rij in China."
Bijzonder adviseur
Oud-medewerker Cees Hofman
(63), voormalig montageleider
in Zoeterwoude, is eveneens
nog steeds actief in zijn oude
vak. Maar niet voor het PUM.
Hij is enkele keren via een uit
zendbureau voor Heineken in
China geweest als bijzonder
adviseur. "Op dat moment had
den ze niemand ter beschik
king, vandaar dat ik voor de job
ben gevraagd", aldus Cees. "Ik
moest in onze eigen Mila-brou-
werij in Sjanghai technische
medewerkers en produktie
operators de werking en bedie
ning van de machines leren. Ik
leerde hen hoe ze met de
machine moesten omgaan en
hoe ze de storingen en bierver-
liezen tot een minimum kon
den beperken. In totaal ben ik
daar drie keer geweest. Mijn
tweede bezoek was van oktober
tot en met december 1991 en
mijn laatste bezoek was van
maart tot en met augustus
1992."
Hoewel het hier duidelijk om
een tijdelijk adviseurschap
ging, zou Cees graag nog eens
naar het buitenland gaan. Even
tueel voor het PUM. "Ik zat
vroeger ook niet veel thuis",
vertelt hij. "Ik maakte veel
ovemren en was vooral de laat
ste jaren druk bezig met de
nieuwbouw rond colonne 1 in
Zoeterwoude. (Een herinnering
aan deze tijd is de zogeheten
Hofman Boulevard bij de af
deling Verpakken in Zoeter
woude, red.). Je vraagt je dan af
wat je nog allemaal kunt doen.
Vroeger ben ik ooit eens voor de
zaak in Indonesië geweest, dus
ik had al de nodige ervaring met
werken in het buitenland. In
mijn baan bij Heineken vond ik
het altijd heel leuk om andere
mensen te motiveren en kennis
over te dragen. In China kreeg
ik die mogelijkheid. Ik heb daar
leuke contacten opgebouwd en
ik heb er het nodige Chinees
opgestoken. Hoewel ik me
nooit verveel en altijd wat te
doen heb, mogen ze altijd een
beroep op me doen als er ergens
problemen zijn en hulp wordt
gevraagd. Het maakt me niet
uit waar. Ik ben overal inzet
baar."
Cees Hofman bij de
flessencolonne van de Mila
brouwerij in Sjanghai