"Geen maakt het werk wel lastiger" "Ik vond het motivere mensen te Jragen" altijd al leuk andere n en kennis over te Rien van Zetten met zijn A Chinese, Engelstalige gids daarom geen hoge eisen wilt stellen. Bovendien hebben die bedrijven het ook niet breed, anders zouden ze niet om ontwikkelingshulp vragen. Het maakt het werk er echter niet gemakkelijker op. Soms heb je helemaal geen aircondi tioning in je kamer. En dat is, zoals bijvoorbeeld in Nepal, knap lastig als overdag de tem peratuur naar veertig graden Celcius oploopt. Ook viel in dit land dagelijks drie keer de elektriciteit uit. fe leeft zoals de mensen daar zelf leven." Naar een brouwerij die een op brengst heeft van ver onder de vijftig procent. "Dat is erg laag als je je bedenkt dat Heineken een brouwerij pas acceptabel vindt als deze minstens tachtig procent van de totale brouw- capaciteit opbrengt." Rien heeft in de Chinese brouwerij adviezen gegeven om het rendement te verbeteren. Datzelfde deed hij ter ver betering van de personeels- opleidingen. "De brouwerij, die er verder hypermodern uitzag, was van binnen te vergelijken met een brouwerij uit de jaren vijftig. Deze Chinese brouwerij beschikt wel over vrije nieuwe Laag rendement Rien van Zetten (64), oud-col lega van de afdeling Research and Development van Heine ken Technisch Beheer, gaat eveneens regelmatig voor het PUM naar het buitenland. Zijn eerstvolgende opdracht brengt hem naar Ghana en na de zomer zal hij voor een korte periode naar Pakistan worden uitgezonden. Rien kwam via een andere collega in contact met het PUM. "Ik had zin in een reisje en zo is het eigenlijk gekomen", aldus Van Zetten. Zijn eerste reis bracht hem naar China. apparatuur. Ze hebben echter geen opgeleid personeel in huis dat de machines kan onder houden", aldus Van Zetten. "Het bedrijf was onderdeel van een brouwerijgroep. Andere leden van deze groep bleken wel over goed opgeleide mede werkers te beschikken. Ook waren ze op een enkel gebied qua kennis veel verder dan in de brouwerij waar ik zat. Ik heb het management voorgesteld onderling personeel uit te wisselen. Op die manier zou je telkens medewerkers intern kunnen opleiden." Tanzania In april 1992 kreeg Rien van Zetten de opdracht in Dar es Salaam, de hoofdstad van Tan zania, een limonadefabriek te bezoeken. De directie van die fabriek wilde in Dodoma, de nieuwe hoofdstad van Tanza nia, een brouwerij beginnen met Europese ontwikkelings hulp. "Ik heb samen met een accoun tant de situatie ter plekke be keken en enkele aanbevelingen gedaan. Een van de problemen was de levering van voldoende water. Ik heb toen geadviseerd met de hulp te wachten totdat de directie met een oplossing zou komen voor het water probleem. Bovendien heb ik geadviseerd voor drie jaar een brouwmeester bij de nieuwe brouwerij te plaatsen. Inmid dels heeft Europa voor de bouw het nodige geld ter beschikking gesteld. Ook heb ik het PUM aangeboden dat ik best nog eens voor advies naar Tanzania wil gaan. Hetzelfde aanbod geldt overigens ook voor de brouwe rij in China." Bijzonder adviseur Oud-medewerker Cees Hofman (63), voormalig montageleider in Zoeterwoude, is eveneens nog steeds actief in zijn oude vak. Maar niet voor het PUM. Hij is enkele keren via een uit zendbureau voor Heineken in China geweest als bijzonder adviseur. "Op dat moment had den ze niemand ter beschik king, vandaar dat ik voor de job ben gevraagd", aldus Cees. "Ik moest in onze eigen Mila-brou- werij in Sjanghai technische medewerkers en produktie operators de werking en bedie ning van de machines leren. Ik leerde hen hoe ze met de machine moesten omgaan en hoe ze de storingen en bierver- liezen tot een minimum kon den beperken. In totaal ben ik daar drie keer geweest. Mijn tweede bezoek was van oktober tot en met december 1991 en mijn laatste bezoek was van maart tot en met augustus 1992." Hoewel het hier duidelijk om een tijdelijk adviseurschap ging, zou Cees graag nog eens naar het buitenland gaan. Even tueel voor het PUM. "Ik zat vroeger ook niet veel thuis", vertelt hij. "Ik maakte veel ovemren en was vooral de laat ste jaren druk bezig met de nieuwbouw rond colonne 1 in Zoeterwoude. (Een herinnering aan deze tijd is de zogeheten Hofman Boulevard bij de af deling Verpakken in Zoeter woude, red.). Je vraagt je dan af wat je nog allemaal kunt doen. Vroeger ben ik ooit eens voor de zaak in Indonesië geweest, dus ik had al de nodige ervaring met werken in het buitenland. In mijn baan bij Heineken vond ik het altijd heel leuk om andere mensen te motiveren en kennis over te dragen. In China kreeg ik die mogelijkheid. Ik heb daar leuke contacten opgebouwd en ik heb er het nodige Chinees opgestoken. Hoewel ik me nooit verveel en altijd wat te doen heb, mogen ze altijd een beroep op me doen als er ergens problemen zijn en hulp wordt gevraagd. Het maakt me niet uit waar. Ik ben overal inzet baar." Cees Hofman bij de flessencolonne van de Mila brouwerij in Sjanghai

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1993 | | pagina 23