Een nieuw vaatje
aangeslagen
In deze rubriek belichten
wij nieuwe of vernieuwde
horecabedrijven waar een
of meer van onze
biermerken worden
geserveerd. Deze maand
aandacht voor
Spaans/Portugees
restaurant Iberia in
Amsterdam.
schijnen. De vele afbeeldingen
aan de muren van fragmenten
uit stieregevechten laten ech
ter niets aan de verbeelding
over. Dit is een Spaanse zaak.
Ook de tegels voor de tegelta
bleaus aan de wanden, de pla
vuizen op de vloer, het servies,
bestek en alle glazen zijn af
komstig uit Spanje. Evenals het
personeel. En om de sfeer te ver
hogen, treedt elke vrijdag, za
terdag en zondag een Spaanse
gitarist op.
Gerechten
Vanuit een geheel vernieuwde
keuken, die van alle moderne
snufjes is voorzien, worden ori
ginele Spaanse en Portugese ge
rechten geserveerd. Allereerst
zijn daar natuurlijk de Tapas, de
kleine hapjes die worden gege
ten bij een aperitief. "In Neder
land worden klanten bij bin
nenkomst direct naar een tafel
gebracht. In Spanje niet. Daar
gaan de gasten eerst aan de bar
zitten om een borrel te drinken,
tapas te eten en met de eigenaar
te praten", legt Pepe uit. Op de
kaart staan typisch Spaanse en
Portugese gerechten. Echt
Spaanse zijn bijvoorbeeld de
Gazpacho Andaluz, een koude
soep, Zarzuela, Cochinillo
Custellana (speenvarken), di
verse paella's en Flan (pudding).
Uit Portugal komen de Caldo
verde (soep) en Cataplana (een
soort paella met vis en stukjes
spek).
Zowel boven als beneden is een
fraaie bar gebouwd. Uiteraard
kan hier een glas Heineken
worden besteld. Voorts staan
tal van Spaanse en Portugese
wijnen op de kaart. In zijn wijn
kelder heeft Pepe voor de lief
hebber nog een aantal andere
(en duurdere) wijnen liggen, die
hij zelf heeft meegenomen uit
Spanje. In de kelder wordt nog
druk gebouwd. Hier komt een
Bodega, een echt Spaanse bar
met wijnflessen en sherryva-
ten. Vanzelfsprekend zullen
ook hier tapas worden geser
veerd. De Bodega zal waar
schijnlijk in het najaar worden
opgeleverd.
Iberia is elke dag geopend van
14.00 tot 23.30 uur.
Aan het Kadijksplein 16 (vlak
naast het Entrepotdok, tegen
over het Scheepvaartmuseum)
is restaurant Iberia gevestigd.
"Het enige échte Spaanse res
taurant in Amsterdam", be
klemtoont eigenaar J.P. Bena-
cloche. Pepe, zoals hij beter
bekend staat, heeft deze zaak al
vijftien jaar. Iberia is geen on
bekende naam in Amsterdam.
Vóór de verbouwing heeft de
zaak regelmatig in de culinaire
rubrieken van de dagbladen ge
staan. De laatste tweeënhalf
jaar was Iberia echter voor het
publiek gesloten vanwege een
totale restauratie. Na een in
grijpende verbouwing en uit
breiding vond 6 juni de officië
le opening plaats van een
geheel hernieuwd Iberia. Het
restaurant heeft nu veel meer
ruimte gekregen. Het er naast
gelegen pand is namelijk bij de
zaak getrokken. In totaal kun
nen zo'n tachtig gasten een
plaats vinden aan de circa vijf
entwintig tafels.
Wie de zaak binnenkomt,
waant zich in een restaurant in
Spanje zelf. Dat ligt voor de
hand. De warm gekleurde wan
den met donkerrode houten
wandbekleding en originele
Spaanse tegels doen al zeer
zuidelijk aan. De gietijzeren
balkonhekjes, die in de door
gang van de twee naast elkaar
gelegen ruimtes zijn ge
plaatst, wekken de suggestie
dat elk moment een Spaanse
schone op haar balkon kan ver