Een nieuw vaatje aangeslagen In deze rubriek belichten wij nieuwe of vernieuwde horecabedrijven waar een of meer van onze biermerken worden geserveerd. Deze maand aandacht voor Spaans/Portugees restaurant Iberia in Amsterdam. schijnen. De vele afbeeldingen aan de muren van fragmenten uit stieregevechten laten ech ter niets aan de verbeelding over. Dit is een Spaanse zaak. Ook de tegels voor de tegelta bleaus aan de wanden, de pla vuizen op de vloer, het servies, bestek en alle glazen zijn af komstig uit Spanje. Evenals het personeel. En om de sfeer te ver hogen, treedt elke vrijdag, za terdag en zondag een Spaanse gitarist op. Gerechten Vanuit een geheel vernieuwde keuken, die van alle moderne snufjes is voorzien, worden ori ginele Spaanse en Portugese ge rechten geserveerd. Allereerst zijn daar natuurlijk de Tapas, de kleine hapjes die worden gege ten bij een aperitief. "In Neder land worden klanten bij bin nenkomst direct naar een tafel gebracht. In Spanje niet. Daar gaan de gasten eerst aan de bar zitten om een borrel te drinken, tapas te eten en met de eigenaar te praten", legt Pepe uit. Op de kaart staan typisch Spaanse en Portugese gerechten. Echt Spaanse zijn bijvoorbeeld de Gazpacho Andaluz, een koude soep, Zarzuela, Cochinillo Custellana (speenvarken), di verse paella's en Flan (pudding). Uit Portugal komen de Caldo verde (soep) en Cataplana (een soort paella met vis en stukjes spek). Zowel boven als beneden is een fraaie bar gebouwd. Uiteraard kan hier een glas Heineken worden besteld. Voorts staan tal van Spaanse en Portugese wijnen op de kaart. In zijn wijn kelder heeft Pepe voor de lief hebber nog een aantal andere (en duurdere) wijnen liggen, die hij zelf heeft meegenomen uit Spanje. In de kelder wordt nog druk gebouwd. Hier komt een Bodega, een echt Spaanse bar met wijnflessen en sherryva- ten. Vanzelfsprekend zullen ook hier tapas worden geser veerd. De Bodega zal waar schijnlijk in het najaar worden opgeleverd. Iberia is elke dag geopend van 14.00 tot 23.30 uur. Aan het Kadijksplein 16 (vlak naast het Entrepotdok, tegen over het Scheepvaartmuseum) is restaurant Iberia gevestigd. "Het enige échte Spaanse res taurant in Amsterdam", be klemtoont eigenaar J.P. Bena- cloche. Pepe, zoals hij beter bekend staat, heeft deze zaak al vijftien jaar. Iberia is geen on bekende naam in Amsterdam. Vóór de verbouwing heeft de zaak regelmatig in de culinaire rubrieken van de dagbladen ge staan. De laatste tweeënhalf jaar was Iberia echter voor het publiek gesloten vanwege een totale restauratie. Na een in grijpende verbouwing en uit breiding vond 6 juni de officië le opening plaats van een geheel hernieuwd Iberia. Het restaurant heeft nu veel meer ruimte gekregen. Het er naast gelegen pand is namelijk bij de zaak getrokken. In totaal kun nen zo'n tachtig gasten een plaats vinden aan de circa vijf entwintig tafels. Wie de zaak binnenkomt, waant zich in een restaurant in Spanje zelf. Dat ligt voor de hand. De warm gekleurde wan den met donkerrode houten wandbekleding en originele Spaanse tegels doen al zeer zuidelijk aan. De gietijzeren balkonhekjes, die in de door gang van de twee naast elkaar gelegen ruimtes zijn ge plaatst, wekken de suggestie dat elk moment een Spaanse schone op haar balkon kan ver

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1993 | | pagina 21