"Als ik zie hoe het merk Coebergh zich ontwikkelt, word ik warm van binnen" "Bij Coebergh heb i het een en ander Produktie te maken ge <al Biet :had" "Geel on projecten betekent geen twikkeling in een bedrijf" trots op dat ik bij Heineken werk", voegt hij er meteen aan toe. "Beide merken maken of maakten onder deel uit van een familiebedrijf. Zowel Coebergh als Heineken doen het ont zettend goed. Als ik zie hoe het merk Coebergh zich ontwikkeld heeft en de prachtige commercials op de tele visie bekijk, word ik warm van bin nen. Dat word ik ook van Heineken dat het ook goed doet en zich goed ontwikkelt. Ik denk dat ik me daar om ook zo thuisvoel in het concern. De Heineken-periode was en is een ontzettend leuke tijd voor mij. Iets wat ik eigenlijk van tevoren niet zo had ingeschat", vertelt hij eerlijk. Toch vindt hij het bijzonder plezierig dat intussen een vijfde generatie Coe bergh in de gedistilleerd-branche is gaan werken. "Mijn oudste zoon werkt voor Bols Internationaal in Milaan", zegt hij met een tevreden glimlach. "Mijn oudste dochter werkt voor IBM en mijn andere doch ter studeert rechten. Mijn jongste zoon zit op de Hotelschool." Heineken-carrière Coeberghs carrière binnen ons con cern was een snelle. In 1975 werd hij gewestelijk verkoopleider horeca dis trict Rotterdam, de tijd dat de hore- cagebieden nog in vier districten wa ren onderverdeeld. In 1977 werd hij hoofd Horeca organisatie Zuid-Ne derland. In 1980 volgde zijn benoe ming tot algemeen directeur van Vmmona in Bunnik en in 1983 werd hij lid van de Raad van Bestuur van Heineken N. V. "Ik werd hierover per soonlijk door de heer Heineken be naderd en was enorm verrast door het aanbod. De heer Heineken vond het bovendien een leuke bijkomstigheid dat ik uit Rotterdam kwam, omdat er altijd al een Rotterdammer lid van de Raad van Bestuur was geweest. Ook vanwege de band die Heineken nog steeds met Rotterdam heeft, doordat er vroeger een brouwerij van ons con cern aan de Crooswijksesingel heeft gestaan. Voor mij was het uiteraard niet moeilijk met stelligheid te zeg gen dat ik zeker in de buurt van Rot terdam zou blijven wonen. De tradi tie kon dus blijven bestaan." In eerste instantie kreeg Coebergh als Raad van Bestuurslid de verantwoor delijkheid over het gebied Afrika. In die tijd waren de taken van de leden nog regionaal in plaats van functio neel verdeeld. "Later kreeg ik er het Midden Oosten bij met landen als Jordanië en Libanon. Enicele jaren daarna kreeg ik het Verre Oosten met groeigebieden als Vietnam en China onder mij. Een groot verschil met Afrika, waar je toch vooral met je neus gedrukt wordt op de slechte leefomstandigheden op dat conti nent. Ilc heb dat altijd in en in triest gevonden." Bij dit werk voelde hij het als een gemis dat hij nooit voor een langere periode naar het buitenland is uitgezonden "Als je als expatriate in een ander land hebt gewoond en gewerkt kun je je veel beter inleven in een bepaalde cultuur en ken je vaak al vele talen. Ik heb echter tij dens mijn reizen altijd de nodige hulp en feedback gekregen van de brou werij-medewerkers die daar werkten en kon me daardoor vaak direct thuis voelen in de gebieden en landen die ik bezocht." Produktie In 1992 kreeg Coebergh de produk- tiefunctie onder zich naar aanleiding van de functionele taakverdeling van de Raad van Bestuur-leden. Daar voelde Coebergh zich al snel in thuis, getuige zijn uitspraken tijdens de pro jectendag van 11 december 1992 in Zoeterwoude. "Bij de distilleerderij Coebergh had ik al het een en ander te maken gehad met Produktie", ver klaart hij. "Vandaar dat ik ook gezegd heb dat ilc mij 'thuis voel' in Produk tie. Bovendien ben ilc voor mijn werk bij Coebergh vaak bij Franse wijn huizen geweest, waar je ook met Pro duktie te maken hebt. Uiteraard is bij Heineken alles veel grootschaliger, maar de opzet van een produktieaf- deling blijft hetzelfde." Binnen Produktie gaat de komende jaren heel wat veranderen. Een van de taken die Coebergh daar heeft is de bewaking van de kosten. Maar er spelen nog meer zaken. "We zullen wereldwijd de produktiviteit per brouwerij moeten verhogen", vertelt Coebergh. "Dit in het kader van een verbetering van de concurrentiever houdingen. Daarom besteden we veel aandacht aan het zogeheten 'Brouwerijvergelijkingssysteem', waarbij we ondermeer kijken wat er bij alle brouwerijen van het Heine- ken-concern nog te verbeteren valt. Een belangrijk onderwerp is de voort durende bewaking en, waar nodig, Hans Coebergh A verbetering van de kwaliteit van Hei neken bier. We doen dat ondermeer door voortdurend onderzoek naar de kwaliteit van onze gist, gerst, hop en het brouwwater", aldus Coebergh. "Het einddoel is nog lang niet in zicht, want er zullen altijd nieuwe projecten op de rails worden gezet voor de onderneming. Met name in het Verre Oosten zijn nog tal van uit breidingsmogelijkheden. Ilc denk daarbij aan de brouwerij in Vietnam, die in oktober haar eerste proef- brouwsel gaat draaien. Het is voor Heineken niet te hopen dat er ooit eens een situatie ontstaat waarin we zeggen 'er zijn nu geen projecten meer'. Dat zou voor ons bedrijf funest zijn. Want geen projecten betekent tegelijkertijd geen ontwikkeling in een bedrijf." Toekomst In november 1994 wordt Hans Coe bergh 62. En in april 1995 zal hij waarschijnlijk aftreden als lid van de Raad van Bestuur. Hij hoopt dat hij die periode nog in volle gezondheid mag meemaken. "Ilc ben namelijk het afgelopen jaar aan één oor doof ge worden", vertelt hij hierover. "Deze plotselinge doofheid, die niet in de fa milie voorkomt, heeft mij geleerd privé niet ver voomit te kijken. Ik leef nu en maak plannen voor nu. Voorlopig kan ik nog alles doen en daar ben ik blij om. Eind mei sluit ik mijn rondreis langs de diverse werk maatschappijen van Heineken in de wereld, waar het bezoek aan Zoeter woude onderdeel van uitmaakte, af. Het laatste land waar ilc in dit kader naartoe ga is Frankrijk. Daarna zijn er weer diverse andere taken die mij wachten."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1993 | | pagina 5