"Als ik zie hoe het merk
Coebergh zich ontwikkelt,
word ik warm van binnen"
"Bij Coebergh heb i
het een en ander
Produktie te maken ge
<al
Biet
:had"
"Geel
on
projecten betekent geen
twikkeling in een bedrijf"
trots op dat ik bij Heineken werk",
voegt hij er meteen aan toe. "Beide
merken maken of maakten onder
deel uit van een familiebedrijf. Zowel
Coebergh als Heineken doen het ont
zettend goed. Als ik zie hoe het merk
Coebergh zich ontwikkeld heeft en
de prachtige commercials op de tele
visie bekijk, word ik warm van bin
nen. Dat word ik ook van Heineken
dat het ook goed doet en zich goed
ontwikkelt. Ik denk dat ik me daar
om ook zo thuisvoel in het concern.
De Heineken-periode was en is een
ontzettend leuke tijd voor mij. Iets
wat ik eigenlijk van tevoren niet zo
had ingeschat", vertelt hij eerlijk.
Toch vindt hij het bijzonder plezierig
dat intussen een vijfde generatie Coe
bergh in de gedistilleerd-branche is
gaan werken. "Mijn oudste zoon
werkt voor Bols Internationaal in
Milaan", zegt hij met een tevreden
glimlach. "Mijn oudste dochter
werkt voor IBM en mijn andere doch
ter studeert rechten. Mijn jongste
zoon zit op de Hotelschool."
Heineken-carrière
Coeberghs carrière binnen ons con
cern was een snelle. In 1975 werd hij
gewestelijk verkoopleider horeca dis
trict Rotterdam, de tijd dat de hore-
cagebieden nog in vier districten wa
ren onderverdeeld. In 1977 werd hij
hoofd Horeca organisatie Zuid-Ne
derland. In 1980 volgde zijn benoe
ming tot algemeen directeur van
Vmmona in Bunnik en in 1983 werd
hij lid van de Raad van Bestuur van
Heineken N. V. "Ik werd hierover per
soonlijk door de heer Heineken be
naderd en was enorm verrast door het
aanbod. De heer Heineken vond het
bovendien een leuke bijkomstigheid
dat ik uit Rotterdam kwam, omdat er
altijd al een Rotterdammer lid van de
Raad van Bestuur was geweest. Ook
vanwege de band die Heineken nog
steeds met Rotterdam heeft, doordat
er vroeger een brouwerij van ons con
cern aan de Crooswijksesingel heeft
gestaan. Voor mij was het uiteraard
niet moeilijk met stelligheid te zeg
gen dat ik zeker in de buurt van Rot
terdam zou blijven wonen. De tradi
tie kon dus blijven bestaan."
In eerste instantie kreeg Coebergh als
Raad van Bestuurslid de verantwoor
delijkheid over het gebied Afrika. In
die tijd waren de taken van de leden
nog regionaal in plaats van functio
neel verdeeld. "Later kreeg ik er het
Midden Oosten bij met landen als
Jordanië en Libanon. Enicele jaren
daarna kreeg ik het Verre Oosten met
groeigebieden als Vietnam en China
onder mij. Een groot verschil met
Afrika, waar je toch vooral met je
neus gedrukt wordt op de slechte
leefomstandigheden op dat conti
nent. Ilc heb dat altijd in en in triest
gevonden." Bij dit werk voelde hij het
als een gemis dat hij nooit voor een
langere periode naar het buitenland
is uitgezonden "Als je als expatriate
in een ander land hebt gewoond en
gewerkt kun je je veel beter inleven
in een bepaalde cultuur en ken je
vaak al vele talen. Ik heb echter tij
dens mijn reizen altijd de nodige hulp
en feedback gekregen van de brou
werij-medewerkers die daar werkten
en kon me daardoor vaak direct thuis
voelen in de gebieden en landen die
ik bezocht."
Produktie
In 1992 kreeg Coebergh de produk-
tiefunctie onder zich naar aanleiding
van de functionele taakverdeling van
de Raad van Bestuur-leden. Daar
voelde Coebergh zich al snel in thuis,
getuige zijn uitspraken tijdens de pro
jectendag van 11 december 1992 in
Zoeterwoude. "Bij de distilleerderij
Coebergh had ik al het een en ander
te maken gehad met Produktie", ver
klaart hij. "Vandaar dat ik ook gezegd
heb dat ilc mij 'thuis voel' in Produk
tie. Bovendien ben ilc voor mijn werk
bij Coebergh vaak bij Franse wijn
huizen geweest, waar je ook met Pro
duktie te maken hebt. Uiteraard is bij
Heineken alles veel grootschaliger,
maar de opzet van een produktieaf-
deling blijft hetzelfde."
Binnen Produktie gaat de komende
jaren heel wat veranderen. Een van
de taken die Coebergh daar heeft is
de bewaking van de kosten. Maar er
spelen nog meer zaken. "We zullen
wereldwijd de produktiviteit per
brouwerij moeten verhogen", vertelt
Coebergh. "Dit in het kader van een
verbetering van de concurrentiever
houdingen. Daarom besteden we
veel aandacht aan het zogeheten
'Brouwerijvergelijkingssysteem',
waarbij we ondermeer kijken wat er
bij alle brouwerijen van het Heine-
ken-concern nog te verbeteren valt.
Een belangrijk onderwerp is de voort
durende bewaking en, waar nodig,
Hans Coebergh A
verbetering van de kwaliteit van Hei
neken bier. We doen dat ondermeer
door voortdurend onderzoek naar de
kwaliteit van onze gist, gerst, hop en
het brouwwater", aldus Coebergh.
"Het einddoel is nog lang niet in
zicht, want er zullen altijd nieuwe
projecten op de rails worden gezet
voor de onderneming. Met name in
het Verre Oosten zijn nog tal van uit
breidingsmogelijkheden. Ilc denk
daarbij aan de brouwerij in Vietnam,
die in oktober haar eerste proef-
brouwsel gaat draaien. Het is voor
Heineken niet te hopen dat er ooit
eens een situatie ontstaat waarin we
zeggen 'er zijn nu geen projecten
meer'. Dat zou voor ons bedrijf funest
zijn. Want geen projecten betekent
tegelijkertijd geen ontwikkeling in
een bedrijf."
Toekomst
In november 1994 wordt Hans Coe
bergh 62. En in april 1995 zal hij
waarschijnlijk aftreden als lid van de
Raad van Bestuur. Hij hoopt dat hij
die periode nog in volle gezondheid
mag meemaken. "Ilc ben namelijk
het afgelopen jaar aan één oor doof ge
worden", vertelt hij hierover. "Deze
plotselinge doofheid, die niet in de fa
milie voorkomt, heeft mij geleerd
privé niet ver voomit te kijken. Ik
leef nu en maak plannen voor nu.
Voorlopig kan ik nog alles doen en
daar ben ik blij om. Eind mei sluit ik
mijn rondreis langs de diverse werk
maatschappijen van Heineken in de
wereld, waar het bezoek aan Zoeter
woude onderdeel van uitmaakte, af.
Het laatste land waar ilc in dit kader
naartoe ga is Frankrijk. Daarna zijn er
weer diverse andere taken die mij
wachten."